English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Lassan vége a nyárnak… Vár az egyetem!

szerzõ: Tóth Mariann | 2008. augusztus 15. 11:52:23

Augusztus idusán már mindenki kezdi hegyezni a ceruzáját, beszerzi a fontos kellékeket a 2008/2009-es év őszi szemeszterének megkezdéséhez. Sok-sok elsős gólya várja izgalommal, hogy milyen is lesz egyetemistának lenni, a felsőbb évesek szintén készülnek az órafelvételi dömpingre, bejelentkezésre, és egyéb fontos teendőkre.

De ne szaladjunk ennyire előre: még nyár van! És ha nyár, akkor nyári egyetem! Idén is sokan vettek részt a PTE különböző nyári programjain. Emlékezetünk felfrissítésére következzen egy kis összefoglaló.

ICWiP

Idén harmadszor jelentkezhettek az érdeklődők az ingyenes Simonyi Summer Consulting Programra, amelynek keretében június 17-től július 30-ig közgazdasági tréningen multikulturális környezetben ismerkedhettek meg az élet szülte gazdasági problémákkal. A Simonyi nyári egyetemet a Közgazdaságtudományi Kar és az Ohio University szervezte, és díszdoktorunk, a milliárdos űrutazó Charles Simonyi szponzorálta. Az amerikai és indiai oktatók által vezetett kurzuson 7 amerikai, 5 szerb és 12 magyar hallgató vett részt, minden bizonnyal különleges élményben volt részük.

Lectures, ICWiP

Pécsieknek, mint ahogy rengeteg külföldinek sem kell bemutatni az ICWiP-et. 2008-ban a tizenkettedik alkalommal gyűlt itt össze számos nép gyermeke a Pécsi Nemzetközi Kultúrhétre (International Culture Week in Pécs), a szervezésben nagy szerepe volt a Közgazdaságtudományi Karnak. Július 17-től 27-ig tartott a fesztivál, csapatversenyekkel, színes programokkal, előadásokkal, ahol a külföldiek megismerkedhettek a magyar kultúrával, egymással. Nemcsak ők, de az éppen akkor Pécsett tartózkodók is jól érezhették magukat, erről számos zenekar gondoskodott színvonalas koncertjeikkel (NEO, Deti Picasso, Napra, Panic Radio, Psycho Mutans, Ludditák, Brains, BxDxF, Abdeljalil Kdossi & Wlad Mlouk Iahwa Gnawa, Trance Musik, Rockin' Rock Cats, John is Gone, Ska Pécs, Tuar, The Orange Strips, Tündérground). Videóüdvözletét küldte a megnyitón Jane Goodall etológus, az ENSZ békenagykövete, szintén PTE díszdoktor.

ICWiP; fotó: Kalmár Nagy András

Közép-Európa Tanulmányok Nyári Egyetemét (CESUN - Central European Summer University) idén másodszor rendezte meg a Bölcsészettudományi Kar. A kisebbségek helyzetét kutatták a világ számos országából érkező hallgatók, akik a hatvanórás kurzus mellett villányi bortúrán, múzeumlátogatáson is részt vehettek. Az angol nyelvű, július 28. és augusztus 9. között megrendezett kurzust magyar érdeklődők is teljesítették, ennek csak a regisztrációs díj befizetése a külföldiek segítése, illetve egy szemináriumi dolgozat megírása, vagy egy előadás megtartása volt az ára.

9. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem megnyitó

Még tart a kilencedik Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem, amelyet a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar Nemzetközi Oktatási Központja szervez. 19 országból 70 hallgató vesz részt a július 28-tól augusztus 24-ig tartó nyári egyetemen. Az egyiptomi, bolgár, japán, amerikai, kínai, brit, olasz, valamint új-zélandi hallgatók magyar nyelvet tanulnak 8 csoportban, több szinten - a kezdőtől a haladóig, ezen felül megismerkednek a magyar kultúra alapvető jellemzőivel is. A FEEK NOK vezetője, Álmosné Kajdy Ella elmondása szerint csaknem egy teljes szemeszter tananyagát szívják magukba néhány hét alatt a hallgatók: le a kalappal előttük!

9. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem

Nemcsak nyári egyetemről szólt azonban a nyár a PTE-n, ezt az idén felvételizők megerősíthetik. Július 24-én dőlt el sokak sorsa, ekkor derültek ki a felvételi ponthatárok. Akik felvételt nyertek, azok már a gólyatáborra készülhetnek. A pótfelvételi mentő lehetőséget kínált azoknak, akik nem adták be 2008-ban a jelentkezésüket, vagy nem nyertek felvételt sehova sem. A jelentkezés pótfelvételin augusztus 13-ával lezárult. Az eredményeket szeptember első napjaiban tudhatják meg.

Jó pihenést még erre a pár hétre, jó készülődést a következő félévre!

Címkék: egyetemnyári
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni