English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Új dékánok a PTE-n: dr. Fischer Ferenc (BTK)

szerzõ: Aknai Péter | 2009. február 06. 08:37:31

Az újévben, 2009. január 1-től a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán és a Pollack Mihály Műszaki Karon is új dékáni vezetőség kezdte meg a munkát. A bölcsészkaron, Dr. Fischer Ferenc egyetemi tanár, a Pollackon Dr. Bachmann Bálint, egyetemi docens veszi át a tisztséget. Az új vezetőket bemutató kétrészes sorozatunk második felében a BTK dékánját mutatjuk be.

Mi volt a fő motiváció, amiért megpályázta a dékáni tisztséget?

Fischer Ferenc1987-ben jöttem át a Szegedi Tudományegyetemről, immár 22 éve vagyok a Bölcsészettudományi Karon, ahol a legkülönfélébb tisztségeket töltöttem be.  Csak néhányat ezek közül hadd említsek: a Történettudományi Intézet igazgatója vagyok, a kari Doktori és Habilitációs Bizottság elnöke, az Interdiszciplináris Iskola vezetője, s egy cikluson keresztül voltam a Kar szenátora is. Tehát több olyan tisztségem volt, amelynek eredményeként a Kart megismerhettem.
Másfelől a tavalyi év folyamán sokan megkerestek a Karról, kollégák, professzorok, tanszékvezetők a dékáni pályázattal kapcsolatban és támogatásukról biztosítottak. Ez egyfelől jólesett, másrészt komolyan elgondolkoztam rajta.   

Nehéz döntés volt?

Annyiban volt nehéz döntés, hogy eredetileg alkotói szabadságot szerettem volna kérni ez évre - utoljára 2001-ben kértem ilyet - lett volna lehetőségem erre. Hosszabb kutatóutat terveztem volna Németországba, de mehettem volna Chilébe is. Ezek a tervek most, a hivatal miatt későbbre halasztódnak.

Mennyiben változik meg a dékáni hivatallal az oktatói-kutatói tevékenységhez való viszony?

Annyi idő nyilván nem marad kutatásra-oktatásra, de az ember ezt számításba veszi, mérlegeli, amikor megpályázza a tisztséget. Nem lesz könnyű ez az év sem; az egyetem legnagyobb karáról van szó, 6500 hallgatóval és mintegy 300 oktatóval. Egymás mellett párhuzamosan futnak képzések, régiek, újak, folyamatban van, a doktori iskolák akkreditációs folyamata is. Ennek a karnak van a legtöbb doktoriskolája, jelenleg hat.  Ez nagyon fontos, mert ezek hosszú távon meghatározzák a Kar életét.

Melyek a Kar előtt álló legfontosabb feladatok?

Jelenleg a legfontosabb a beiskolázás. Szeretnénk, ha az legalább olyan sikeres lenne mint az előző években, mert ez nagyon előkelő helyet jelent. A Bölcsészkarok tekintetében az első helyes jelentkezések alakulásában a 3. helyen vagyunk, míg a felvettek számát tekintve, 2007-ben és 2008-ban is a második helyen volt a BTK. Ezen a téren a nagy egyetemekkel vagyunk versenyben. Az ország 72 felsőoktatási intézményének 167 karából a 11-ik helyet foglaljuk el. Ezt az előkelő pozíciót szeretnénk megtartani.  Nem mellékesen a karon jelenleg 150 határon túli magyar diák tanul, örülnénk annak, ha ezt az arányt is tartani tudnánk.
A bölcsészkar nálunk tulajdonképpen 3 fő pillérre támaszkodik: a bölcsész, társadalomtudományi- és tanári szakok együttesét jelenti. A Karnak ez a sokszínűsége nagy vonzerőt jelent. Egy belső felmérés szerint, amelyet a szociológus hallgatók készítettek egy 850 fős minta alapján, ugyancsak a Kar sokszínűségét tették az első helyre. Második helyre jelölték az oktatás színvonalát, harmadikra pedig magát Pécset mint jelentős kulturális hagyományokkal rendelkező várost.

Hiányszakok a képzési palettán?

Jelenleg egy angol nyelvű képzésünk van, a Pszichológia Intézet angol nyelvű képzése. Mindenképp jó volna, ha idegen nyelvű képzést más intézet és szak is tudna indítani.

Van a dékánnak szabadideje?

Hivatalba lépésem óta szabadidővel nem nagyon rendelkezem, hétvégén, viszont ha tehetem, igyekszem a családdal gyalogtúrákat tenni a Mecsekben és Pécs környékén. Valamikor rendszeresen fociztam, de ebből egyrészt kiöregedtem, másrész hiányzik ennek a szervezettsége.

Címkék: btkdékánfischerferencúj
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni