PTE

Adatvédelem

szerzõ: PTE

Köszöntjük a PTE adatvédelmi felelősének oldalán!

A PTE Adatvédelmi Szabályzat 19. § (1) alapján a PTE főtitkára az adatkezeléssel kapcsolatos jogszabályok és szabályzatok érvényesítése érdekében adatvédelmi felelőst nevez ki (egyetemi adatvédelmi felelős).

Az egyetemi adatvédelmi felelős oktatással, tanácsaival, állásfoglalásaival segíti az adatkezelést és feldolgozást végző szervezeti egységek munkáját és ellenőrzi az Egyetemen zajló adatkezelések törvényességét. Az adatvédelmi felelős ennek megfelelően a személyes adatok védelmének "őre", aki konzultatív, tanácsadó szerepkörben az adatvédelmi tudatosság növelése érdekében tevékenykedik.

E célokat oktatási programok szervezése és lebonyolítása, egyedi kérdésekre adott válaszok és elvi állásfoglalások kiadása útján valósítja meg. Az állásfoglalások, az oktatási anyag, valamint a személyes adatok védelmére vonatkozó legfontosabb források megtalálhatók e honlapon.

Munkájának hatékony ellátása érdekében az egyetemi adatvédelmi felelős az Egyetemen valamennyi szervezeti egységénél jogosult beletekinteni az adatkezelésekbe, valamint a hozzájuk kapcsolódó jegyzőkönyvekbe és törzskönyvekbe. Az egység vezetőjétől és munkatársaitól szóban vagy írásban felvilágosítást kérhet. A vizsgálata során megismert személyes adatokkal kapcsolatban természetesen titoktartási kötelezettség terheli.

Amennyiben az adatvédelmi felelős esetlegesen törvénysértést észlel, ennek megszüntetésére szólítja fel az adatkezelőt. Szükség esetén tanácsokkal, állásfoglalásaival segítséget nyújt a törvényes állapot helyreállításához. Az adatkezelő és az egyetemi adatvédelmi felelős közötti esetleges (törvényességi) vitát az Egyetem főtitlára dönti el.

 

dr. Szőke Gergely László
a PTE adatvédelmi felelőse

utoljára frissítve: 2010. november 10. 12:24:11