English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Bejelentkezés
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

PTE Idegen Nyelvi Titkárság

szerzõ: PTE

Az Idegen Nyelvi Titkárság karoktól független, összegyetemi nyelvi központként 1989-ben jött létre. A mintegy 200 fő- és mellékállású munkatársat foglalkoztató intézet különféle idegen nyelvi szolgáltatásokat nyújt a nyelvtanulás, a nyelvvizsgák és a nyelvi közvetítés iránt érdeklődőknek.

Hallgatók a PTE-n

A szeptemberben és februárban induló hagyományos nyelvkurzusok mellett céltanfolyamok indulnak azoknak, akik az ECL nyelvvizsga különböző fokozataira, vagy az intézetben letehető további nyelvvizsgák valamelyikére (ITK, Goethe) szeretnének hatékony módszerekkel felkészülni. Külföldiek számára magyarkurzusok indulnak, az egyetemi-főiskolai nyelvszakokra készülőknek speciális felvételi előkészítő kurzusokat, vállalatok, intézmények számára igény szerinti óraszámú és intenzitású nyelvtanfolyamokat szervez az Idegen Nyelvi Titkárság.

A munkanélküliek elhelyezkedési esélyének növelését magas óraszámú intenzív nyelvtanfolyamok segítik nemcsak Pécsett és Baranyában, hanem az egész dél-dunántúli régióban. Az Idegen Nyelvi Titkárságon hazai és nemzetközi nyelvvizsgát egyaránt tehetnek az érdeklődők. Évente 10 vizsgaidőszak áll az ITK Origo nyelvvizsgára készülők rendelkezésére. A Goethe Intézet nyelvvizsgáit elsősorban a Németországba és Ausztriába tanulmányi- vagy munkavállalási szándékkal indulók választják. Az Európai Unió tagállamainak nyelvéből egységes elvek alapján kidolgozott, standardizált 4 fokozatú ECL nyelvvizsgát angolból és németből évente öt alkalommal, további vizsganyelvekből két alkalommal - olasz, spanyol, magyar, lengyel, szerb, szlovák, cseh, orosz, horvát, román, bolgár - lehet letenni az intézetben, amely a vizsgarendszert kidolgozó és működtető nemzetközi konzorcium központja (titkársága) és hivatalos magyar képviselője.

Az Idegen Nyelvi Titkárság megalakulása óta végez igényes szakfordításokat és vállal tolmácsolási megbízásokat cégek, vállalatok, intézmények és magánszemélyek számára egyaránt. Nemzetközi konferenciák lebonyolításához korszerű tolmácsberendezéssel felszerelt, légkondicionált 240 fős konferenciaterem, büfé, és egyéb kiszolgáló helyiségek állnak az egyetemen rendelkezésre. A fordítások számítógépen, az eredetivel azonos tördelésben készülnek, minőségüket anyanyelvi lektorok közreműködése garantálja. Konferenciák, üzleti tárgyalások, külföldi üzleti és tanulmányutak lebonyolításához speciális felkészültségű tolmácsokat biztosít az Idegen Nyelvi Titkárság.

Programjainak megvalósításához az Idegen Nyelvi Titkárság széleskörű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszert alakított ki. A nyelvoktatás és a nyelvvizsgáztatás területén évek óta együttműködik több nemzetközi hírű egyetemmel. Különösen nagy jelentőségű az ECL nyelvvizsgarendszert kidolgozó és működtető külföldi társegyetemek nyelvi intézeteivel és szakembereivel történő együttműködés. Az Idegen Nyelvi Titkárság munkatársai folyamatosan részt vesznek nemzetközi szakmai rendezvényeken, tagjai számos hazai és külföldi szakmai szervezetnek.

utoljára frissítve: 2013. február 06. 09:02:01

« vissza