English | Deutsch | Telefonkönyv | Szálláshelyek | ETR | CooSpace | Webmail
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Érdekképviselet: magadat kormányozhatod!

szerzõ: PTE

Az egyetem hallgatói a hallgatói önkormányzatok révén képesek érdekeik védelmére, és ezek az alulról, választás útján szerveződő csoportok nyújtanak lehetőséget az önmegvalósításra. Hallgatói Önkormányzatok (HÖK) minden karon léteznek, feladataik kifejezetten széles körűek és karról-karra változnak.

A helyi kulturális élet megszervezésén, kari lapok kiadásán kívül ide tartoznak sok esetben különböző szolgáltatások (fénymásolás, nyomtatás), és természetesen a legfontosabb: a hallgatói érdekek képviselése a kari vezetésben, és a hallgatók megvédése az esetleges oktatói túlkapásokkal szemben. A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (PTE EHÖK) az egyes karokon létező hallgatói önkormányzatok munkáját fogja össze és koordinálja, és egységes képviseletet biztosít a PTE hallgatóinak. Pécsett hagyományosan erős a hallgatói érdekképviselet, így a részönkormányzatokon keresztül az EHÖK fontos szerepet játszik az egyes hallgatók életében.

A PTE EHÖK felel az egyetem legfőbb döntéshozó testületében, a szenátusban a hallgatói érdekek minél hangsúlyosabb megjelenítéséért a népes (a szenátus majd' egyharmadát adó) hallgatói frakció munkájának összehangolása révén, és szintén az EHÖK feladata az egyes hallgatók védelme például az olyan tanulmányi ügyekben, amelyek túlmutatnak egy adott karon.

A meglehetősen unalmasan hangzó, ám kétségtelenül fontos adminisztratív tevékenység mellett az EHÖK arra is törekszik, hogy minél több lehetőséget és forrást biztosítson a hallgatók önmegvalósítására. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat rendszeresen ír ki pályázatot kulturális- és sporttevékenységek támogatására, legyen szó egy kiállítás megrendezéséről, avagy egy sportoló felkészülésének támogatásáról. Az EHÖK ezen kívül kulturális rendezvények szervezésében és támogatásában is részt vesz: a legnagyobb szabású és legismertebb ezek közül a két évente megtartott kerülő Pécsi Egyetemi Napok (PEN), amely legutóbb 2006 tavaszán került megrendezésre. A PEN lehetőséget teremt az egymással amúgy ritkán találkozó karok hallgatóinak az együtt bulizásra, nyilvánosságot biztosít a PTE-n szerveződő és működő zenekaroknak, színjátszó csoportoknak, művészeti műhelyeknek, ráadásképpen pedig a diákrektor választás nemes hagyományát ápolva mérethetik meg magukat vicces és szellemes vetélkedők során a vállalkozó kedvű hallgatók.

További információk: www.ehok.pte.hu

utoljára frissítve: 2012. július 16. 13:07:49

« vissza