Bejelentkezés

Büntetőjogi nyári egyetem a PTE-n

szerzõ: Tóth Mariann | 2009. június 24. 10:19:07

Immár negyedik alkalommal zajlik a freiburgi Max-Planck-Institut és a PTE Állam- és Jogtudományi Karának közösen rendezett Kriminológiai és büntetőjogi nyári egyeteme június 22-25 között. Idén a komplex bűnözés büntetőjogi vonatkozásai állnak a középpontban. Több éve fontos résztvevője a nyári egyetemnek Dr. Ulrich Sieber, aki 2008. november 6-a óta a PTE díszdoktora.

Az Állam- és Jogtudományi Kar épületeA német nyelvű nyári egyetem büntetőjogi és kriminológiai szakemberek kedvelt találkozóhelyévé vált az évek során, hiszen az egyik évben előbbi, másik évben utóbbi témakörben hallhatnak jobbnál jobb előadásokat. Az elsősorban doktoranduszoknak szóló kurzus a komplex bűnözés jelenlegi büntetőjogi szabályozását tekintette át, különös tekintettel Közép- és Kelet-Európa jogrendszerére. A gazdasági bűncselekmények, a pénzmosás, a terrorizmus valamint a szervezett bűnözés szintén központi témái voltak a háromnapos rendezvénynek. Végül a szakemberek megvitatták a komplex bűnözés európai és nemzetközi jogi vetületeit is.

A nyári egyetem célja a jogalkotásban, jogalkalmazásban felhasználható tapasztalatok gyűjtése, eszmecsere. Idén 10 ország - köztük Norvégia, Spanyolország - tanult büntetőjogászai taglalták a főbb témákat, az európai büntetőjog jövőjét. „Nagyon büszkék vagyunk erre a nyári egyetemre - mondta Maczonkai Mihály, a PTE ÁJK dékánhelyettese - minden évben megrendezzük, hiszen a német dogmatika nagyon fontos a büntetőjogban." Tóth Mihály, a Büntetőjogi Tanszék vezetője, valamint a Gazdasági Büntetőjogi Kutatóintézet igazgatója is megerősítette, hogy a német befolyás a magyar jogfejlődésre jelentős hatást gyakorol.

Az előadók közt volt Werner Roth is, a volt Wiesbaden-i főügyész. Ugyanakkor a magyar részvételt is fontos megemlítenünk: Györgyi Kálmán, a Magyar Köztársaság volt legfőbb ügyésze is tartott előadást- osztotta meg velünk Csúri András, a freiburgi Max-Planck-Institut munkatársa. Ewa Weigend, a freiburgi intézet kutatója közölte a június 23-ai sajtótájékoztatón, hogy Ulrich Sieber betegsége miatt sajnos csak később tudott csak bekapcsolódni a nyári egyetem menetébe, de nagy örömére szolgál, hogy részt vehet a nyári egyetemen. A 2009-es nyári egyetem előadásainak szövegét valószínűleg egy konferenciakötetben foglalják majd össze.

Címkék: egyetemnyáripécsÁjkptebüntetjogifreiburgmax-planck-institut
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni