Bejelentkezés

Együttműködés Pécs és Eldoret között

szerzõ: PTE | 2009. június 25. 11:31:39

Az ún. „fejlődő” országokkal való egyetemi szintű kapcsolattartás, különös tekintettel az afrikai országokra, nem tartozik a hazai egyetemek szokásos partnerkeresési gyakorlatai közé. Annak ellenére nem, hogy számos nyugat-európai és amerikai egyetem tart fenn kiterjedt kapcsolatokat fejlődő országokban működő egyetemekkel. Ezeknek a kapcsolatoknak elsődleges célja nemcsak a segítségnyújtás az oktatás területén, hanem az európai (amerikai) szakembereknek és egyetemi hallgatóknak számos lehetőség kínálkozik, hogy egy korábban nem ismert kontinensen, országban gyarapítsák az ismereteiket.

Az egészségügy területén Magyarországon eddig megoldhatatlan problémának mutatkozott, hogy orvosaink a helyszínen, megfelelő körülmények között és megfelelő színvonalon ismerkedjenek meg azokkal az egészségügyi problémákkal, melyek az említett országokban nagy számban fordulnak elő, és valószínűnek látszik, hogy hazai, egyre gyakoribb megjelenésükre is számíthatunk részben a tömeges migráció és utazások, részben a globális felmelegedés okán. 

H.N.K. arap Mengech - Gábriel Róbert

A Pécsi Tudományegyetem prof. klinikai igazgató (MOI Teaching and Referral Hospital, MOI University, Eldoret, Kenya) pécsi látogatásával, mely együttműködési szerződés aláírásával jár, meg kívánja tenni azt az első lépést. Ennek következtében fiatal orvosok, illetve orvostanhallgatók számára nyílik meg majd a lehetőség, hogy a helyszínen tanulmányozzák az orvos- és az egészségtudományok területén mindazokat az ismereteket, amelyek ott előfordulnak, egyúttal gyakorolják az angol nyelvet, illetve megismerkedhetnek egy teljesen más világgal, kultúrával. A szerződés aláírására 2009 június 25-én került sor a PTE Rektori Hivatalában. Ezzel a látogatással a PTE orvoskara és egészségtudományi kara kiterjesztheti oktatási spektrumát olyan területekre is, mellyel, tudomásunk szerint, más hazai egyetemek nem rendelkeznek. 

A látogatás előzménye volt, hogy prof. dr. Ternák Gábor a PTE ÁOK Klinikai Infektológia és Migráció-egészségügyi Tanszékének vezetője, aki maga is több mint 6 évet dolgozott afrikai és ázsiai országokban, egy szlovák egyetem (St. Elizabeth University, Pozsony) által működtetett egészségügyi-szociális ellátóhelyeket látogatott meg, melyek a fent említett célokat szolgálják és sikeresen működnek. A Kenyában és Kambodzsában tett látogatásokat követően merült fel annak a lehetősége, hogy az egyetem is bővíteni tudná oktatási tevékenységét oly módon, hogy a graduális és posztgraduális képzésben résztvevőknek felajánlja ezeket, a lehetőségeket. A kenyai Eldoret városának MOI egyetemén tett látogatás során került sor a kapcsolatfelvételre Prof. Mengech-el, aki a későbbiekben is megerősítette, hogy a kapcsolatfelvételnek nincs akadálya, hiszen több amerikai és skandináv egyetemmel tartanak fenn kapcsolatokat. A kenyai látogatás során meglátogatott egészségügyi intézmények némelyikében nem dolgozik orvos, ezért felmerült annak a lehetősége is, hogy megteremtve a működés feltételeit (orvosok kiküldésével), lehetővé válna, hogy a PTE által szervezett módon legyen lehetőség orvosi gyakorlatot folytatni, mintegy a PTE ÁOK kihelyezett oktató intézményeként. 

A MOI egyetemmel történő kapcsolatfelvétel továbbfejlesztésének eredményeként számos más területen nyílna lehetőség fiatal szakemberek, egyetemisták kiküldésére is, akik a helyszínen tanulhatnának pl. nyelvészetet, antropológiát, a társadalomtudományok számos ágazatát, stb. Ennek a tevékenységnek a támogatására egyesület létrehozását határoztuk el, melyben részt vesznek mindazok az egyetemi oktatók és támogatók, akik fontosnak tartják a korábban vázoltak megvalósítását.

Címkék: pécsuniversityegyüttműködésimegállapodáskenyamoiteachingandreferralhospital
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni