Bejelentkezés

Megújulnak a PTE kollégiumai!

szerzõ: PTE | 2009. július 31. 11:36:59

A Strabag ZRt., az Immorent ZRt. és a Pécsi Tudományegyetem által a közelmúltban aláírt 8 milliárd forintos PPP szerződés értelmében már elkezdődtek a felújítási munkálatok az Univ Kollégiumban. 2011-re felújítják az Univ Kollégiumon kívül a Jakabhegyi és a Szántó kollégiumokat is.

A Pollack Mihály Műszaki Kar épülete

„Az Oktatási és Kulturális Minisztérium ellenjegyzésével létrejött megállapodás mintegy folytatása a 2008-ban átadott Pollack Mihály Műszaki Karon történt munkálatoknak, amely során több épület, köztük a kollégium felújítására is sor került" - nyilatkozta Gábriel Róbert rektor. A következő szakaszban - mely már elkezdődött - megújul az Univ 2010 nyarára, közben elkezdődik a Szent Mór Kollégium rektori hivatallá alakítása, majd a Jakabhegyi, és a Szántó Kollégium kerül sorra. Utóbbiban férőhelybővítés is lesz, mivel a Rektori Hivatal átköltözik a Szent Mór épületébe.

Dr. Gábriel Róbert rektor

„Összességében nézve a kollégiumi férőhelyek száma nem változik, a nem pécsi helyekkel együtt 3600-al számolhatunk, melyből a négy lépcsős rekonstrukcióval 2600-at felújítunk. Ez minőségében jelentős javulás lesz, ami a hallgatók életminőségét, komfortérzetét nagyban fogja növelni, és ez nagyon fontos" - hangsúlyozta a rektor. Jelenleg a kollégiumi férőhelyet igénylő hallgatók két harmada kap kollégiumi elhelyezést. A már felújított Pollack kollégium rendkívül népszerű, 98 százalékos kihasználtsággal működik.

PTE hallgatók 

A 8 milliárd Forint valós értékű beruházás jelentős lépés a PTE életében. A kollégiumok felújításával a hallgatók privátszférája is növekszik, hiszen kétágyas szobák lesznek, és négy ágyanként lesz egy vizesblokk. A PTE hosszú távú tervei szerint akár a költségtérítéses hallgatók is kollégiumi férőhelyhez juthatnának, ha az államilag finanszírozott hallgatók közül már mindenkit elhelyeztek, aki erre jogosult. Továbbá a külföldi hallgatók számát is szeretné 2000-re duzzasztani az Egyetem, ebben is szerepet játszik a kollégium minősége.

Dr. Gábriel Róbert rektor

„A PPP konstrukció lényege, hogy az új beruházás a nem a PTE könyveiben aktiválódik, hanem a Strabagéban, és 20 év múlva kerül vissza az Egyetem tulajdonába. Addig a PTE szolgáltatási díjat fizet, amiben benne foglaltatik a felújítás, valamint az üzemeltetés díja" - mondta Gábriel Róbert. A közbeszerzési eljárás 2007-ben kezdődött, 2008-ban a Strabag ZRt. el is nyerte a kiírást, de egy időközben létrejött EUStat ajánlás miatt a Központi Statisztikai Hivatal megváltoztatta a véleményét a megállapodással kapcsolatban, ezért az akkor nem jöhetett létre. Így folyamatos tárgyalásokat folytatott a PTE vezetése mind a KSH-val, mind a befektetőkkel, míg kialakult az a szerződés, amelyet végül a KSH is jóváhagyott, a tervezett időponthoz képest egy évvel később. A Strabag ZRt. vállalta, hogy az eredeti határidőre készen lesz a felújítás-sorozat.

Címkék: pécspteszentmegújulfelújításkollégiumunivszántómórjakabhegyi
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni