Bejelentkezés

„Köszönjük, Magyarország!” A német nagykövet pécsi látogatása

szerzõ: Tóth Mariann | 2009. október 05. 16:18:27

Az Angol- Német Hallgatói Önkormányzat (EGSC) és a Német Hallgatói Szolgáltató Iroda a Német Egység Napja alkalmából (okt. 3.) ünnepséget szervezett, melyre meghívta Dorothee Janetzke-Wenzel német nagykövet asszonyt. Röviden: jó kérdések, érdekes és kimerítő válaszok, valamint hangulatos filmest, október 2-a szép emlék marad.

Frédéric Zuhorn, az EGSC elnöke; fotó: Tóth Mariann

Dorothee Janetzke-Wenzel, Németország budpaesti nagykövete; fotó: Tóth MariannOktóber 2-án, pénteken tele lett német ÁOK-s hallgatókkal a 4-es számú előadóterme, hiszen ünnepelni gyűltek össze Németország újraegyesítésének 20 éves évfordulója alkalmából. Akik elmentek a fórumra, személyesen találkozhattak a nagykövet asszonnyal, és választ kaphattak tőle kérdéseikre. Elsőként Frédéric Zuhorn, az EGSC elnöke köszöntötte a nagykövet asszonyt, aki egy rövid beszédet tartott a 20 évvel ezelőtti eseményekre emlékezve, amelyek oly sok ember életét befolyásolták. Janetzke-Wenzel asszony kiemelte, Németország és a német nép nagyon hálás Magyarországnak a Vasfüggöny leomlásában játszott szerepéért. "Köszönjük, Magyarország!" - mondta őexcellenciája.

A nagykövet asszony immár másodszor látogatta meg a pécsi diákságot, mert fontosnak tartja, hogy nyílt eszmecserét folytathasson velük. Az idei fórum témája az újraegyesítés, az egészségügyi rendszerek helyzete világszerte, valamint a német- és magyarországi tanulmányok finanszírozása volt. Őexcellenciája megosztotta 20 évvel ezelőtti személyes élményeit is, amelyeket a Daressalami Nagykövetségen, valamint a Bécsi Nagykövetségen élt át. Sok válaszát férje is kiegészítette gazdasági meglátásokkal, ami az akkori és a jelenlegi helyzetről folytatott eszmecserét nagyon érdekessé tette.

A hallgatóság; fotó: Tóth Mariann

Mielőtt a nagykövet asszony meglátogatta volna a pécsi tiszteletbeli konzulátust is, gratulált a német nyelvű központi egyetemi honlap elindulásához. Minden jót kívánunk a nagykövet asszonynak és visszavárjuk!

A perecek osztója; fotó: Tóth Mariann

Filmest; fotó: Tóth Mariann

A fórum után tematikus filmest vette kezdetét. Az alagút (Der Tunnel) és a Napsugár sétány (Sonnenallee) című filmek mellé az EGSC szolgáltatta a finom perecet és a ropogós virslit, valamint német sört és magyar bort is lehetett venni. Igazán úgy érezte magát az ember, mintha egy jó kis moziban lenne!

Címkék: pécsptenémetnagykövetújraegyesíés
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni