Bejelentkezés

Pécsett a Nordrhein-Westfaleni Ifjúsági Zenekar

szerzõ: Jobbágy Kata | 2009. október 19. 12:04:22

Őszi turnéjuk keretén belül 2009. október 15-én Pécsett lépett fel a Landesjugendorchester Nordrhein-Westfalen. A zenekar különlegessége, hogy tagjai mindössze 14-22 év közötti fiatalok.

Rita Menke, a zenekar menedzsere elmondta, hogy az 1969-ben alapított zenekart jelenleg közel 100 olyan tehetséges gyerek alkotja, akiket szigorú követelmények szerint választottak ki a németországi Nordrhein-Westfalen tartomány legjobbjai közül. Tehetségükért cserébe iskolamentességet kapnak és neves professzorok segítségével fejleszthetik zenei tudásukat. Sikereik elérésében a tartomány minisztériuma segíti őket pénzügyi támogatás formájában.

A koncert előtt Sipos Judit, a PTE Művészeti kar Zeneművészeti Intézet igazgatójától megtudtuk, hogy a Zeneművészeti Intézet már 1,5 éve jó kapcsolatot ápol a zenekarral. Így nem meglepő, hogy őszi turnéállomásaik között Németország és Csehország mellett Magyarország valamint Horvátország is szerepel. A Pécsi Tudományegyetem és az Eszéki Egyetem Művészeti Karainak együttműködése révén, a PTE Dr. Romhányi György aulában tartott koncertjük előtti napon a fiatalok az eszéki Péter Pál Katedrálisban is felléptek.

A Landesjugendorchester NRW (forrás: www.ljo-nrw.de)

Előre gondolva a 2010-es év Európai Kulturális Fővárosa kulturális programjaira - ugyanis ebben a következő évben Pécs mellett Essen is EKF város lesz - a zenekar és egyetemünk egy közös koncertsorozatot terveztek. Habár minden pályázati feltételnek megfeleltek, a német fél azonban a gazdasági válságra való tekintettel nem adta meg a pénzügyi támogatást, így jövőre elmarad magyarországi látogatásuk.

Az est vendégelőadója Baráti Kristóf volt, akit a Művészeti Kar kért fel az együttműködésre. Az ő közreműködésével szólalt meg Beethoven D-dúr hegedűkoncertje. Baráti „vendégjátékát" Pécsen kívül még Kölnben és az Esseni Filharmóniában megrendezésre kerülő zárókoncerten is élvezheti a hallgatóság. A remekül sikerült estén Beethoven műve mellett Kodály Zoltán Galántai Táncok c. műve, valamint Csajkovszkij C-dúr szvitje is elhangzott.

 

Címkék: mkkoncertpécspteljonrw
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni