Bejelentkezés

Kitüntetést kapott Anja Haaparanta, a PTE finn lektora

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. február 11. 16:01:59

A Finn Oroszlán lovagrend I. osztályú érdemrendjét kapta Anja Haaparanta, a Pécsi Tudományegyetem finn lektora, a Pécsi Magyar-Finn Társaság elnöke. A kitüntetést Jari Vilén, a Finn Köztársaság budapesti nagykövete adta át, az oklevelet pedig Kator György, Finnország tiszteletbeli konzulja nyújtotta át. A díjátadó ünnepségen finn és magyar dalokat énekelt a geresdlaki Pacsirta kórus.

Anja Haaparanta és Jari Vilén budapesti finn nagykövet; fotó: Tóth Mariann

Elsőként Végh József, a Pécsi Magyar-Finn Társaság örökös tiszteletbeli elnöke köszöntötte a havas téli estén egybegyűlteket 2010. február 10-én, majd átadta a szót a budapesti finn nagykövetnek. Jari Vilén örömét fejezte ki, hogy egyre több finn-magyar testvérvárosi kapcsolat jön létre. Kozármisleny nemrég alakított kapcsolatot, míg Pécs és Lahti 1956 óta testvérvárosi kapcsolatot ápolnak. A nagykövet megjegyezte, hogy nagyon büszke arra, hogy már a negyedik érdemrendet adhatja át, ez is bizonyítja, hogy milyen szoros az együttműködés Magyarország és Finnország között.

A geresdlaki Pacsirta kórus; fotó: Tóth Mariann

Jari Vilén külön megköszönte Anja Haaparantának, hogy mindig első volt a közös munkában, legyen szó papírmunkáról, tolmácsolásról, vagy egyebekről. Háláját fejezte ki, amiért rengeteget tett a magyar és a finn kultúráért. Rendkívüli munkásságáért Tarja Halonen köztársasági elnök asszony a Finn Oroszlán lovagrend I. osztályú érdemrendjét ítélte oda Anja Haaparantának 2009. december 6-án, a finn függetlenség napján. A nagykövet szívből gratulált a PTE finn lektorának eddig elért sikereihez és kitűzte az érdemrend keresztjét. A hozzá tartozó oklevelet Anja Haaparanta Kator Györgytől, a tiszteletbeli finn konzultól vehette át.

Anja Haaparanta és Kator György tisztelebeli finn konzul; fotó: Tóth Mariann

A Finn Oroszlán lovagrend I. osztályú érdemrendje„Nagy megtiszteltetés, és nagy meglepetés, hogy első Pécsett élő finnként kaphatom ezt a kitüntetést." mondta Anja Haaparanta finnül, kissé megilletődve. Megköszönte az elismerést a nagykövet úrnak, a nagykövetség munkatársainak, a tiszteletbeli konzul úrnak; barátainak, munkatársainak, egyetemi tanítványainak, valamint a családjának pedig háláját fejezte ki a sok támogatásért, türelemért.

Anja Haaparanta már 19 éve oktat a PTE-n finn lektorként, több mint 1000 diákja volt már, akik „magukkal vittek egy kis darabot Finnországból, a finn kultúrából". Elmondása szerint a magyarok mindig érdeklődtek a finnek iránt, foglalkoztatja őket a természet, a finn mentalitás, a modern Finnország.

Címkék: kitüntetéspécspécsiptenagykövettudományegyetemanjahaaparantafinn
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni