Bejelentkezés

Elkezdődtek a Mandulavirágzási Tudományos Napok

szerzõ: PTE | 2010. március 03. 11:26:28

Elkezdődtek a Mandulavirágzási Tudományos Napok a Pécsi Tudományegyetemen. A mandulafák virágzásával egy időben zajló, tavaszköszöntő rendezvénysorozaton neves hazai és külföldi előadókat hallgathatnak meg az érdeklődők három napon át, három témacsoportban. Az Európa Kulturális Fővárosa programjaihoz szervesen kapcsolódó, negyedik alkalommal megrendezett esemény célja, hogy az egyetemen felhalmozott tudást megossza mindenkivel. Az előadások ugyanis teljes mértékig nyitottak és ingyenesek az érdeklődők számára: a részvétel pusztán előzetes regisztrációhoz kötött.

A konferenciát megnyitó Gábriel Róbert, az egyetem rektora, az előadásokat megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ország egyik legnagyobb, szerteágazó oktatási és kulturális spektrummal rendelkező egyetemeként fontos, hogy a felhalmozott tudáshoz hozzáférjen a szélesebb nyilvánosság is. „Az EKF programév kitűnő alkalom arra, hogy egy régen jól működő hagyományt újjá élesszünk."

Dr. Gábriel Róbert a Mandulavirágzási Tudományos Napokon

Horváth Béla, a PTE kapcsolati rektorhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy számos konferenciának ad otthont idén az egyetem, „melyek kisebb része lezajlott, de a zöme még természetesen hátravan". A megnyitón a négy témavezető is köszöntötte az egybegyűlteket. Aknai Tamás művészettörténész a Pécs kulturális öröksége - szellemi örökség szekciót mutatta be a közönségnek, kiemelve, hogy olyan különlegességek is helyet kaptak az előadások között, mint a széles publikum előtt először bemutatandó, nemrég felfedezett Janus Pannonius költemény.

Visy Zsolt

Hutter Ákos a Pécs kulturális öröksége - épített örökség szekció előadóit ismertette a hallgatóságnak. Mint Hutter megjegyezte, a hazai résztvevők mellett ismert nemzetközi szakemberek is feltűnnek majd, mint például a szardíniai építészetről értekező Gianni Loddo és Andrija Rusan, a horvát kortárs építészet egyik meghatározó alakja.

A fenntarthatóság Európája szekciót Kiss Tibor és Héjj Andreas irányítja majd. A közönséget bevonó, szekcióüléseket követő viták mellett az is felkeltheti a nyilvánosság figyelmét, hogy olyan szakmai hírességek, mint Alberto Beuchot, László Ervin és Günter Pauli is előadnak.

Bővebb információ és részletes program: http://www.mandula.pte.hu

Interjú a témavezetőkkel:

Címkék: napokpécspécsiptetudományostudományegyetemmandulavirágzási
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni