Bejelentkezés

A fenntarthatóságról a Pécsi Tudományegyetemen

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. március 05. 14:16:31

A virágzó mandulafa Janus Pannonius óta a műveltség sajátos pécsi szimbóluma. 2010-ben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egy háromnapos tudományos konferenciasorozattal, a Mandulavirágzási Tudományos Napokkal köszöntötte a tavaszt és indítja Európa Kulturális Fővárosának tudományos évadát.

Mandulavirágzási Tudományos Napok - A fenntarthatóság Európája; fotó: Tóth Mariann

A Mandulavirágzási Tudományos Napok keretében a Halasy-Nagy József Aulában a rendszergondolkodás két világhírű szakértője, László Ervin (a konferencia fővédnöke, a PTE díszdoktora 2002 óta) és Günter Pauli, a Római Klub legújabb jelentésének készítője tartott előadást a fenntartható fejlődés témakörében, és mutatott megoldási lehetőségeket. Előadásuk után sajtótájékoztatón osztották meg a legfontosabbakat a sajtó képviselőivel. Természetesen a konferencia résztvevői is lehetőséget kaptak, hogy kérdéseiket feltegyék a világhírű előadóknak egy kerekasztal-beszélgetésen.

Mandulavirágzási Tudományos Napok sajtótájékoztató; fotó: Aknai Péter

Gábriel Róbert rektor a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy mint azt az előadásokból is hallhattuk, az első és nagyon fontos lépés a fenntarthatóság irányában a probléma felismerése, és az erről való közös gondolkodás, párbeszéd. Erre remek lehetőséget nyújt a Mandulavirágzási Tudományos Napok. „A természetben hatalmas potenciál rejlik, de az emberi elme szükséges ahhoz, hogy hasznunkra tudjuk fordítani úgy, hogy közben nem romboljuk le" - mondta a rektor. „Feladatunk, hogy az egyetemen felhalmozódott tudást jó célokra használjuk fel. Nincs egy nagy megoldás, sok apró megoldás van, és együtt kell megoldanunk a problémát." Gábriel Róbert örömét fejezte ki, hogy „ilyen kiváló elmék segítenek ebben".

Horváth Béla kapcsolati rektorhelyettes a Mandulavirágzási Tudományos Napok jelentőségéről beszélt, valamint az egyetem 2010-es terveiről: „Örülök, hogy ez az interdiszciplináris konferenciasorozat jól sikerült, és ilyen óriási érdeklődésnek örvend". Szeptemberben nagyszabású nemzetközi rektorkonferenciát szervez az egyetem, mely szintén lehetőséget ad a párbeszédre.

Prof. Dr. László Ervin; fotó: Aknai Péter

László Ervin, a Római Klub egyik alapítója szerint a tudomány világában, úgy mint a társadalomban paradigmaváltásra van szükség, más gondolkodásmód kell. Egy rendszerben élünk mindannyian a Földön, így közösen kell változtatnunk a szokásainkon, mégpedig alapjaiban. Alberto Beuchot kérdésére  - aki a csütörtöki nap folyamán a fenntartható fejlődés tudati vonatkozásairól tartott előadást - László Ervin elmondta, hogy igenis van helye a spiritualitásnak a fenntartható fejlődés felé vezető úton, mert a spiritualitás is arra mutat rá, hogy egy nagyobb egész részei vagyunk, ha úgy vesszük, ez is egy rendszerelméleti megközelítés.

Prof. Dr. Günter Pauli; fotó: Aknai Péter

Günter Pauli A kék gazdaság című rendkívüli előadásában több példát mutatott arra, hogy hogyan lehetne jó irányba mozdítani a társadalmat, az egyes ember szintjétől kezdve a globális szintig. Nagyon hatásosan és tömören érvelt amellett, hogy például a jelenleg folytatott gyakorlatunk, miszerint egy földterületből intenzív gazdálkodás mellett minél többet próbálunk kisajtolni (vegyszerekkel, GMO-kal), hiábavaló erőfeszítés. A sajtótájékoztatón pedig felhívta a figyelmet arra, hogy az nagyon helyénvaló, hogy egy ilyen szintű nemzetközi konferencia létrejött, de miután lezajlott az esemény, eljön a cselekvés ideje, az egyetemen éppúgy, mint mindenhol a világban.

Prof. Dr. Günter Pauli előadása; fotó: Tóth Mariann

Az egész bolygót érintő problémák mindenkit érintenek, ennek megfelelően mindenkinek segítenie kell a megoldásban. Például akár azzal is, hogy biciklivel megy munkába, vagy az amúgy kidobott kávézaccon shiitake gombát termel. Ilyen és ehhez hasonló ötleteket, lehetséges megoldási javaslatokat tesz közzé Günter Pauli és a Zero Emission Research Initiative Foundation 2010. február 22-étől 2 éven keresztül a honlapjukon, hetente egyet. Pauli a sajtónak zárószóként elmondta, hogy "a legfontosabb, hogy felismerjük, hogy képesek vagyunk változni, de ahhoz meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat".

A fenntartható fejlődés szekció vezetői: Dr. Kiss Tibor (PTE KTK) valamint Dr. Héjj Andreas (PTE FEEK). Kiss Tibor szerint a fenntartható fejlődés lehetséges, a konferencia zárónapjának délutánján a fenntarthatóság mindennapjaiba vezetik be előadások a hallgatóságot olyan problémák elemzésével, mint az egyre „égetőbb" feladattá váló klímaváltozás, a jogi környezet adta lehetőségek, a közösségek, vagy a tanulás jelentősége.

A csaknem telt ház előtt zajló délutáni kerekasztal-beszélgetésen a részvevők kérdéseket intézhettek egymáshoz, ahol válaszadásra rövid legfeljebb három perc állt rendelkezésre. A kérdések többségét Günter Pauli és László Ervin kapták, többek között a paradigmaváltás szükségességével, az innovácó, a helyi közösségek valamint az oktatás szerepével kapcsolatban. 

Az előadássorozat a TÁMOP 4.2.3 Európai Uniós pályázati forrás és a Pécs2010 - Európa Kulturális Fővárosa projekt segítségével jött létre.

További információ: http://www.mandula.pte.hu

Galériák:

 

 

Címkék: napokpécspécsiptetudományostudományegyetemfenntarthatóságmandulavirágzásieurópája
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni