Bejelentkezés

Rektorjelöltek nyilvános vitafóruma

szerzõ: PTE | 2010. március 18. 22:37:58

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa március 25-én rektort választ. Akit megválasztanak, 2010 július 1-jétől 2014. június 30-ig tölti majd be a vezetői pozíciót. A két rektorjelölt, dr. Bódis József és dr. Gábriel Róbert egy nyilvános vitafórumon ismertette 15-15 percben az egyetemi polgárokkal pályázatát, majd mindkét jelölt a közönség kérdéseire válaszolt.

Dr. Bódis József; Győrffy Zoltán sajtószóvivő; Dr. Gábriel Róbert; fotó: Tóth Mariann

Szigorúan ABC sorrend szerint Bódis József, az Egészségtudományi Kar dékánja kezdte rektori pályázatának ismertetését. Élettörténetét röviden összefoglalva be is mutatkozott azoknak, akikkel még esetleg nem találkozott, hiszen mint mondta „egy kis kar dékánja". Beszédéből megtudhattuk, hogy komoly rábeszélés eredményeképpen jelöltette magát, és mint kihívó fél, az is a feladata, hogy „tükröt állítson a regnáló vezetőnek". Kiemelte a gazdasági konszolidáció rendkívüli fontosságát,célul tűzte ki a kutatóegyetemi cím elnyerését, valamint a PTE középtávon Magyarország legjobb egyetemei közül az első 5, hosszabb távon az első 3 közé kerülését. Végül hozzátette, hogy „minden program annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle".

Dr. Bódis József; fotó: Tóth Mariann

Gábriel Róbert 2007 óta rektor, beszédében ismertette az eddig elért sikereket, majd a következő rektori ciklusra vonatkozó terveit mutatta be. Hasonlóan kihívójához elsődlegesen fontosnak tartja a gazdasági ügyek rendezését, bár mint megtudhattuk, „ez nem szabadna, hogy így legyen. Egy egyetemnek az oktatás, a kutatás legyen a fő tevékenysége." Azonban mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az egyetem adósságállománya 1 milliárd forinttal csökkent az elmúlt ciklusban. Gábriel kitért arra, hogy az elmúlt 3 évben 80 alapszak és 100 mesterszak akkreditálását sikerült véghezvinni. A képzési palettában a további hiányterületek kiaknázást, valamint a külföldi hallgatók számának növelését kiemelten fontosnak ítélte a rektor. A jövőben figyelmet fordít a kutatásfejlesztésre, ingatlanfejlesztésre, a hallgatói életkörülmények javítására, a klinikum szervezeti korszerűsítésére.

Dr. Gábriel Róbert; fotó: Tóth Mariann

A közönség soraiból több kérdés is érkezett, például arra vonatkozóan, hogy az egyetem hogyan tud reagálni az új gazdasági helyzetre, hogyan fogja ez befolyásolni az egyetem jövőjét? Bódis József szerint egyrészt át kell nézni a képzések minden formáját, valamint meg kell várni az új intézkedések létrejöttét és azután alkalmazkodni hozzájuk a terveinket nem figyelmen kívül hagyva. Gábriel Róbert a mesterképzési beiskolázás fokozását, az ázsiai piac felé nyitást javasolta, valamint kitért a gyógyszer- és vegyszertender kiírása révén elnyerhető 5%-os megtakarításra.

Rektorjelöltek nyilvános vitafóruma 2010; fotó: Tóth Mariann

A vitán az egyik kérdés az ingatlanfejlesztésre vonatkozott, pontosabban, hogy nem veszít-e az egyetem kollégiumi férőhelyeket a Rektori Hivatal a Vargha Damján kollégiumba költözése által. Gábriel Róbert kifejtette, hogy a kollégiumi PPP beruházás 2003-ban indult, jóval az ő vezetése előtt. Hangsúlyozta, hogy nem csökken a kollégiumi férőhelyek száma, sőt minőségi fejlesztések jelenleg is folyamatban vannak.

Gábriel Róbert a zárszóban elmondta, hogy „rektornak lenni óriási megtiszteltetés, de óriási feladat". A jövőben megpróbálná „az eddigihez hasonló sikerrel képviselni az egyetem érdekeit, hogy nemzetközileg jelentős intézménnyé válhasson a PTE." Bódis József megköszönte a jelenlegi rektornak, hogy „válságok közepette ilyen eredményesen kormányozta az egyetemet". Célja, hogy a „PTE az ország legnagyobb, legsikeresebb kutatóegyeteme legyen".

Rektorválasztás 2010 »

Címkék: pécsptegábrielbódisrektorválasztásrektorjelöltnyilvánosvitafórum
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni