Bejelentkezés

Fulbright ösztöndíjasok látogatása Pécsett

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. április 09. 16:27:29

A Fulbright államközi ösztöndíjjal évente összesen 30 amerikai oktató, kutató és hallgató érkezik hazánkba, és ugyanennyi magyar oktató, kutató és hallgató kapja meg a lehetőséget, hogy fél vagy egy évet az Amerikai Egyesült Államokban töltsön szakterületén tevékenykedve. A Fulbright Alapítvány immár másodszor szervezett kirándulást Pécsre az itt tartózkodó amerikai ösztöndíjasoknak, akiket Gábriel Róbert rektor fogadott április 9-én.

Dr. Visy Zsolt, Dr. Gábriel Róbert rektor, Dr. Brückner Huba és a Fulbright ösztöndíjasok; fotó: Tóth Mariann

Gábriel Róbert rektor köszöntötte Brückner Hubát, a Magyar Fulbright Bizottság elnökét és a társaságában érkező, jelenleg hazánkban tartózkodó 8 ösztöndíjas oktatót: Thomas Burns, Bruce Holland Rogers, Richard Kellems, Thaddeus Usowicz, Harry Perlstadt, Lorene Wedeking, Brett Frankel és Joyce Mannel. „Örömünkre szolgál, hogy a Pécsi Tudományegyetem két oktatót is fogad ebben a félévben, a Bölcsészettudományi és az Egészségtudományi Karon." Gábriel Róbert röviden bemutatta a PTE történetét, majd a jelen fejlesztéseire is felhívta a figyelmet. Elmondta azt is, hogy „az egyetem 200 rendezvénnyel vesz részt az Európa Kulturális Fővárosa programban". A rektor az egyetem idegen nyelvű képzéseit is kiemelten fontosnak tartja: „Büszke vagyok rá, hogy egyetemünkön évről-évre több külföldi hallgató tanul. Legtöbben az orvosi kar angol és német nyelvű diplomás képzésében vesznek részt, de szép számmal jönnek Erasmus mobilitási programmal is, valamint a többi kar idegen nyelvű képzéseire is".

Dr. Brückner Huba, a Magyar Fulbright Bizottság elnöke; fotó: Tóth MariannBrückner Huba is hangsúlyozta, hogy mekkora öröm Pécsnek és Magyarországnak az EKF cím, és milyen fontos, hogy az Egyesült Államokból érkező ösztöndíjasok is ellátogathassanak ide. A Fulbright ösztöndíj népszerűsítése most is folyik Magyarország 10 egyetemén, ennek alkalmából április 14-én Pécsett is lesz tájékoztató.

A Bölcsészettudományi Kar nevében Visy Zsolt, a Régészet Tanszék vezetője üdvözölte az amerikai ösztöndíjasokat, külön köszöntötte a karon oktató Thomas Burns professzort, majd régészeti szempontból vezette körbe képzeletben Pécs városában az egybegyűlteket. Bemutatta röviden Burns professzorral való együttműködésük történetét, közös publikációkat, kutatásokat. „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy vendégül láthatjuk Burns professzort, a római kori régészet híres kutatóját" - hangsúlyozta Visy Zsolt.

Fulbright ösztöndíjas vendégoktatók; fotó: Tóth Mariann

Az Egészségtudományi Kar részéről Németh Tímea köszöntötte a Fulbright ösztöndíjasokat: „nagyon örülünk a látogatásuknak, rendkívül hálásak vagyunk Lorene Wedeking munkájáért karunkon". Nagypál Csanád, a Fulbright Bizottság informatikai és gazdasági menedzsere elmondta, hogy 1978-tól él a Fulbright program Magyarországon, és a Fulbright Bizottság 1992-ben alakult. Az ösztöndíjakra 5-6-szoros a túljelentkezés. Eddig körülbelül 1000 amerikai oktató, kutató, hallgató érkezett hazánkba a program segítségével, valamint kicsit kevesebb, mint 1000 magyar oktató, kutató, hallgató jutott el az Egyesült Államokba a Fulbright ösztöndíjjal. Sőt, azt is támogatják, hogy a családjaik az ösztöndíjasokkal utazhassanak.

Címkék: pécspécsifulbrighttudományegyetemösztöndíjasoklátogatásbrücknerhuba
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni