Bejelentkezés

A kultúra hídjai

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. május 14. 14:03:39

Német vendéghallgatók látogattak a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karra május 9-15. között. A Hochschule Zittau/Görlitz és a Fachhochschule Potsdam vezetőségét és diákjait a PTE az EKF program keretén belül invitálták kutatómunkára azzal a gondolatindító kérdéssel, hogy „Képes-e a művészet a kultúrák közt hidat építeni. Egy nemzetköziesedést, multikulturalitást célként kitűző egyetemen, mint a PTE ez nem lehet kérdés: természetesen képes!

PTE FEEK - görlitzi és potsdami cserehallgatók; fotó: Tóth Mariann

Az egész hetes rendezvény során a hallgatók, valamint a két német felsőoktatási intézmény - melyek a PTE FEEK partnerei - vezetői megismerkedtek Pécs városával, környezetével, valamint az EKF-programmal. A német és a magyar hallgatók feladata az volt, hogy megismerjék a város és a régió kulturális életét, és kutatásaik eredményét a pénteki hallgatói szimpóziumon bemutassák. Külön hangsúlyt fektettek az értékrendek, normák, szokások vizsgálatára. Szintén a rendezvénysorozathoz kapcsolódóan nyílt két kiállítás a FEEK épületében, az egyik gyönyörű légi felvételeken mutatja be Magyarország kulturális örökségét (Georg Gerster fotói), valamint a „Több, mint élettörténetek: sorsok" c. pedig a második világháború után munkatáborokba elhurcolt emberek történetét, sorsát ábrázolja.

Georg Gerster: Ungarns Erbe in Flugbildern c. fotókiállítás; fotó: Tóth Mariann

Több, mint élettörténetek: sorsok c. kiállítás; fotó: Tóth Mariann

A pénteki hallgatói szimpózium megnyitóján a PTE részéről a rektor nevében Font Márta rektorhelyettes asszony köszöntötte az egybegyűlteket. Ezután röviden bemutatta az egyetem történetét, és külön kiemelte a legfiatalabb karunkat, a FEEK-et. Majd Rainer Hampel, a Hochschule Zittau/Görlitz leköszönő rektora a Felnőttképzési karral való 4 éve fennálló folyamatos együttműködést üdvözölte, gratulált Pécsnek az EKF cím elnyeréséhez. Elmondta, hogy Görlitz ugyan szintén megpályázta a címet, de mint tudjuk, Essen képviseli Németországot idén.

Dr. Font Márta, tudományos és oktatási rektorhelyettes; fotó: Tóth Mariann

Prof. Dr. Georg Hampel, a Hochschule Zittau/Görlitz leköszönő rektora; fotó: Tóth Mariann

Roland Giese, a görlitzi főiskola rektorhelyettese már dékánként nagyon fontos szerepet játszott a PTE FEEK-el való együttműködés létrejöttében, amely reményei szerint a jövőben tovább bővíthető. Koltai Dénes bemutatta a Felnőttképzési és Erőforrás Fejlesztési Kar történetét, kialakulását, valamint kitért Pécs jellegzetességeire is. Végül, de nem utolsó sorban Matthias Theodor Vogt vázolta a jövőbeli elképzeléseket egy kettős diplomaprogramról. Elmondta, hogy mennyire fontosak ezek az interkulturális kapcsolatok, hiszen Európa jövője ebben áll.

Címkék: egyetemfeekkiállításpécsptekultúrahídjaigeorggerstercsereprogramgörlitzpotsdam
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni