Bejelentkezés

Kriminológiai nyári egyetem a PTE-n

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. június 08. 15:53:00

Immár harmadik alkalommal zajlik a a freiburgi Max-Planck Institut és a PTE Állam- és Jogtudományi Karának közösen rendezett Kriminológiai nyári egyeteme június 7-11 között. Idén a büntetés végrehajtás és a veszélyes bűnelkövetők kezelése a fő téma.

Prof. Dr. Dr. h. c. Hans-Jörg Albrecht; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A konferenciát ötödik alkalalommal rendezik meg, páros években kriminológiai témáknak szentelik, páratlan években pedig a büntetőjogé a főszerep. Így idén a harmadik kriminológiai találkozóra került sor, ahol a környező országok szakemberei, PhD hallgatók, kutatók, ügyészek gyűltek össze, körülbelül 30-40-en. A PTE ÁJK és a freiburgi Max Planck Nemzetközi Büntetőjogi Intézete - amely Európa legnagyobb ilyen jellegű intézménye - közösen szervezi ezt a nemzetközi nyári egyetemet. Külön megtiszteltetés, hogy az Intézet vezetője, Hans-Jörg Albrecht, aki a német csoportot vezeti, egyben a Pécsi Tudományegyetem díszdoktora is (2005 márciusa óta).

Dr. Korinek László, az MTA levelező tagja; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécsAz 5 napos konferencia cseh, bolgár, grúz, horvát, német és magyar résztvevői javarészt a freiburgi egyetem kutatási eredményeit tárgyalják meg, idén kiemelt hangsúlyt fektetve a börtönügyre. Ahogy Korinek László, a Kriminológiai és Büntetésvégrehajtási Jogi Tanszék vezetője elmondta: „Mi a holnapunkat látjuk Németország tükrében, hiszen ami náluk problémát jelent, lehet, hogy Magyarországon is nemsokára jelentkezik". Az akadémikus felhívta a figyelmünket arra, hogy a börtön mint olyan nem feltétlenül javítja meg különösen a veszélyes és visszaeső bűnelkövetőket.

Hans-Jörg Albrecht professzor egy érdekes intézkedést említett, amelyet Németországban, Ausztriában, Svájcban és skandináv országokban is alkalmaznak, ez az ún. biztonsági őrizet (Sicherungsverwahrung). Elsősorban veszélyes bűnelkövetőknél alkalmazzák - természetesen szigorú szabályok írják elő, hogy mikor léphet életbe ilyen intézkedés egy elkövető ellen. Az intézkedés lényege, hogy azt a bűnelkövetőt, aki ugyan letöltötte a bíróság által kiszabott büntetését, bent tarthatják a börtönben további két évre - tekintettel a társadalom veszélyeztetésére. Két év után felülvizsgálják, hogy szabadon engedhető-e a bűnelkövető, ha nem, akkor ismét meghosszabbítható a szabadságvesztése. Több kérdést is felvet mindez - például ütközik az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltakkal, de a társadalom védelmét szolgálja. Ezen túl ebből egyéb problémák is adódnak, a börtönök telítődése nemcsak financiális nehézségekbe ütközik.

Harmadik Kriminológiai Nyári Egyetem sajtótájékoztató; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A szakmai konferencián több rendkívül érdekes témát vitatnak meg a résztvevők. Kőhalmi László, Kriminológiai és Büntetésvégrehajtási Jogi Tanszék adjunktusa elmondta, hogy többek között szó lesz a fent említett biztonsági őrizet (Sicherungsverwahrung) kérdésköréről, a visszaesés determináló okairól, szexuális bűncselekményt elkövetők szociálterápiájáról, valamint a szomáliai kalózok büntetésének végrehajtásáról is. A témák nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz, de a központi téma mindegyik prezentációban hangsúlyos. Az előadók sora is kecsegtető: Hans-Jörg Albrecht, László Korinek, Helmut Kury, Gabriella Kulcsár, Gunda Wößner, Rita Haverkamp, Michael Kilchling, Volker Grundies, Carina Tetal, Anna Petrig és Daniela Cernko - csak a fő előadókat említve.

Részletes program »

Büntetőjogi Nyári Egyetem a PTE-n (2009) »

Kriminológiai Nyári Egyetem (2008) »

 

Címkék: egyetemnyáripécspécsiptetudományegyetemharmadikkorinekkriminológiaialbrecht
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni