Bejelentkezés

Az első kihelyezett MTA ülés a PTE-n

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. június 09. 16:23:49

A Magyar Tudományos Akadémia IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya történetében először tartott kihelyezett osztályülést a fővároson kívül 2010. június 9-én, és ennek helyszínéül a Pécsi Tudományegyetemet választotta, mintegy elismerve a Közgazdaságtudományi és az Állami- és Jogtudományi Kar tudományos teljesítményét.

Dr. Török Ádám megnyitja az MTA kihelyezett ülését; fotó: Tóth Mariann

Az MTA IX. tudományos osztályának elnöke, Török Ádám nyitotta meg a különleges ülést, majd Kosztolányi György elmondta, hogy ezzel a gesztussal az MTA a vidéki tudományos életet segíti. Külön hangsúlyozta, hogy a PTE az MTA kihelyezett kutatócsoport pályázaton nagyon jól szerepelt. Gábriel Róbert rektor is köszöntötte az ülés résztvevőit, ezután az egyetem jövőjét vázolta. Kitért a majdnem teljesen kész Tudásközpont fontos szerepére is. „A tudományos utánpótlás megteremtésén fáradozunk, jelenlegi oktatói gárdánk 63%-a minősített oktató. Összefoglalva elmondható, hogy a tudományok területén komoly előrelépés történt" - vélte a rektor. A köszöntőbeszédek után kezdetét vette a kihelyezett ülés zárt része. Ezután a fogadó fél - az Állam- és Jogtudományi Kar részéről Berke Gyula dékán, a Közgazdaságtudományi Kar részéről Rappai Gábor dékán - mutatta be a két kar történetét, tudományos életét, valamint jövőbeli elképzeléseket is vázoltak.

Dr. Berke Gyula, az ÁJK dékánja; fotó: Tóth Mariann

Berke Gyula kiemelte az Állam- és Jogtudományi Kar jelentős hallgatói létszámát, valamint azt, hogy a kar 60%-ban saját magát finanszírozza és ez 1,5 milliárdos éves költségvetés mellett nem elenyésző. Említette a dékán továbbá a vidék hátrányos helyzetét a fővárosi egyetemekkel szemben. A kar tudományos aktivitását önmaga finanszírozza, jelentős tanulmánykötetek, monográfiák, folyóiratok születnek az ÁJK-n, valamint idén 20 nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek. „A jogi kar doktori iskolája 12 törzstaggal, 64 év alatti életkorral működik, az utóbbi 5 évben a fokozatszerzések száma jelentősen növekedett" - tudhattuk meg a dékántól.

Dr. Kosztolányi György a Pécsi Akadémiai Bizottság nevében köszönti a MTA tagjait; fotó: Tóth Mariann

Rappai Gábor elmondta: „büszkék vagyunk, hogy a Közgazdaságtudományi Karnak nincs problémája a beiskolázással". A 40 éves múltra visszatekintő kar rendkívül jól szerepel az utóbbi években megjelenő felsőoktatási rangsorokban, hiszen első illetve második helyezéssel büszkélkedhet. Köszönhető ez a jól képzett oktatóknak, a lelkes hallgatóknak, valamint a kar jó kapcsolatának 173 céggel. A KTK-n angol nyelven alap-, mester és doktori képzés is elérhető, valamint német és francia nyelven is elvégezhető külföldi egyetemekkel közös képzés. A kar tudományos élete az ÁJK-hoz hasonlóan nagyon aktív, 2 doktori iskolával is büszkélkedhet a „Pécsiközgáz". A minősített oktatók száma itt még az egyetem átlagánál is magasabb: 80%.

Dr. Rappai Gábor, a KTK dékánja; fotó: Tóth Mariann

Kérdések, hozzászólások kapcsán szó esett még az ülésen az idegen nyelvű tanulmányok népszerűsítéséről, a tudományos utánpótlás biztosításáról, a vidéki egyetemek helyzetéről, és általában a felsőoktatás helyzetéről, a túlképzésről, tömegoktatásról, valamint a finanszírozás kérdése sem maradhatott el. Török Ádám, az MTA IX. tudományos osztályának elnöke kifejtette, hogy a kutatóegyetemi cím elnyeréséhez a PTE-nek mindenképpen növelnie kell az alapkutatásban résztvevők számát, valamint egyértelmű az irány a nemzetköziesedés felé is, továbbá fontos a magas színvonal megőrzése.

PTE-s PhD hallgatók az MTA ülésen - a tudományos utánpótlás; fotó: Tóth Mariann

 

Címkék: pécspteüléstudományegyetemmtakihelyezett
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni