Bejelentkezés

Az indiai nagykövet látogatása a PTE-n

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. július 06. 13:37:27

Őexcellenciája Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete bemutatkozó látogatást tett a Pécsi Tudományegyetemen 2010. július 6-án. Bódis József rektorral találkozott és egy gyümölcsöző együttműködés lehetőségeit tárgyalták meg. Az ülésen Komlósi László Imre általános rektorhelyettes ismertette röviden az egyetem történetét Komlódiné Pozsgai Gyöngyi és Szalkai Iván jelenlétében.

Dr. Bódis József, a PTE rektora és Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete; fotó: Tóth Mariann

Őexcellenciája Gauri Shankar Gupta gratulált Bódis Józsefnek kinevezéséhez és sok sikert kívánt az egyetem vezetéséhez. Gupta nagykövet az ayurvéda elkötelezett híve, így a rektorral azt is megbeszélték, hogy hogyan lehetne ilyen téren egy oktatói-kutatói együttműködést létrehozni India és a PTE között. Egyetértettek abban, hogy mindenekelőtt a tanárokat kell továbbképzésben részesíteni az ayurvéda, mint alternatív vagy komplementer medicína területén. Ezután be lehet vezetni néhány fakultatív kurzust az ayurvéda iránt érdeklődő hallgatóknak.

A megbeszélés másik érdekes pontja az indiai hallgatók magyar felsőoktatásban való részvétele volt. Indiában tetemes hallgatószámról beszélünk, hiszen itt az 1,1 milliárdos népességéből körülbelül 100 ezer hallgató megy külföldre tanulni évente, a legtöbben közülük az Egyesült Államokba, Kanadába, Ausztráliába vagy Angliába utaznak. A fő okok pedig a nyelvismeret - Indiában az angol hivatalos nyelv -, valamint a diploma utáni munkaszerzési és letelepedési esélyek. Akik Magyarországon szeretnének tanulni, azoknak még vízumot is kell szerezniük. Mindezek ahhoz vezetnek, hogy viszonylag alacsony az indiai hallgatók száma a magyar felsőoktatási intézményekben.

Gupta nagykövet az információk disszeminációját javasolta a teljes angol nyelvű képzésekről, valamint a PTE erőteljesebb jelenlétét az indiai felsőoktatási piacon. „Amire szükségük van az ide érkezőknek az egyrészt a minőségi oktatás, másrészt pedig a lehetőség egy jobb jövő megteremtésére" - mondta a nagykövet. Gauri Shankar Gupta és Bódis József megegyeztek, hogy az együttműködést kölcsönös érdekekre alapozva tovább építik.

Címkék: pécspécsiptenagykövettudományegyetemindiaigupta
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni