Bejelentkezés

Nemzetközi főzőverseny a nyári egyetemen!

szerzõ: Obradovic Ena és Tóth Mariann | 2010. augusztus 02. 11:10:00

A világ sok szegletéből érkeznek a PTE Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemére hallgatók. Megismerkednek a magyar nyelv rejtelmeivel, a szabályokkal, a kultúrával, és nem utolsó sorban kulináris élményekben is részük van.

Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem 2010; fotó: Tóth Mariann

Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem 2010; fotó: Tóth Mariann

Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem 2010; fotó: Tóth Mariann

Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem 2010; fotó: Tóth Mariann

A rengeteg szabadidős program rendkívüli lehetőséget kínál az ide érkezőknek, hogy utazásaik során első kézből tapasztalják meg Magyarországot, a magyar embereket, a magyar borokat és ételeket. De nem csak magyarokkal találkoznak a nyári egyetem résztvevői, hanem egymás kultúrájával is megismerkednek, így nem csoda, hogy minden évben nagy sikert arat a nemzetközi főzőverseny. A feladat egyszerű: egy vagy több olyan ételt, italt hozni, amely az adott országra jellemző. Idén is rengetegen neveztek, minden résztvevő és vendég zsűrizett is. Csak néhány fogás ízelítőül: francia sajtok körtével és fenyőmaggal; a híres spanyol sonka, a „jamón serrano"; a szlovák „borovička" likőr, káposztaleves és „horalky"; olasz „pan del doge" és egy kis „cantucci"; ezeket szlovén „potica" követte, majd finn rozsos kenyér, bolgár „banica" és „muszaka", és még sok finomabbnál finomabb étel és ital várt kóstolásra.

A bolgár muszaka; fotó: Tóth Mariann

A tajvani édesség és a pöttyös bögre; fotó: Tóth Mariann

A spanyol jamón serrano; fotó: Tóth Mariann

A finn szendvicsek rozskenyéren; fotó: Tóth Mariann

Véleményformálás közben sikerült néhány diákkal is beszélgetni néhány szót arról, hogy hogyan érzik magukat Pécsett: „Érdekelnek a különböző nyelvek, és nagyon szeretem a magyar nyelvet, mert egy kicsit nehezebb elsajátítani, mint a többi nyelvet, amit ismerek" - tudhattuk meg Paule Liubinavicinte litván hallgatótól. Lerent Altintas Törökországból érkezett, Erasmus hallgató Budapesten, azt mondta, hogy remekül érzi magát nálunk, szinte jobban, mint otthon. Szerinte a magyar nyelv nagyon hasonlít a törökhöz. Franziska Richter azért érkezett hozzánk Németországból, mert a nagyszülei magyarok voltak. „Sokszor voltak vendégeink Magyarországról, ismertem a magyar mentalitást és sok szót is tudtam, de fogalmam sem volt a nyelvtanról! Mindig is szerettem volna magyarul tudni, de nyelvtani ismeretek nélkül lehetetlen volt megtanulni." - mesélte Franziska. „Nagyon örülök, hogy jelentkeztem erre a nyári egyetemi képzésre, mert itt végre megtanulhatom az alapokat. A tanáraink nagyon felkészültek, barátságosak és lelkesek."

A főétel kategóriában nyertes bolgár csapat; fotó: Tóth Mariann

A desszert kategória nyertese; fotó: Tóth Mariann

Fantázia kategóriában nyert a francia csapat; fotó: Tóth Mariann

A főzőverseny dobogósai egy-egy gyönyörű könyvet nyertek:

  • Bulgária - a legjobb főétel,
  • Szlovénia - a legjobb desszert,
  • Franciaország pedig „fantázia" kategóriában nyerte az első helyet.

A Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem megnyitója »

Címkék: egyetemnyárinemzetközipécspteésmagyarnyelvkultúratudományegyetemfőzőverseny
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni