Bejelentkezés

Építészet, kontextus, PTE

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. augusztus 08. 11:58:29

Az Építészet és Kontextus összefüggő tematikát kínáló építészeti és művészeti rendezvénysorozat Pécsett, amelyben előadássorozatok, konferenciák, workshopok, köztéri és kiállítótéri akciók, szimpóziumok, kiállítások, művészeti pályázatok formájában kerülhetünk közelebb kortárs építészeti jelenségekhez, tendenciákhoz.

Építészet és kontextus; fotó: Tóth Mariann

Horváth András, a DDÉK elnöke; fotó: Tóth Mariann

A rendezvényeken világhírű kortárs építészeti műhelyek mutatkoznak be és a program keretei között lebonyolított nemzetközi művészeti pályázatok nyomán új műalkotások születnek Pécs közterein. A rendezvénysorozat programjai a művészetek és a tudományok megközelítésein keresztül értelmezik az építészet jelenségeit és arra törekednek, hogy a közönség szélesebb rétegei számára is értelmezhetővé váljanak a kortárs építészet jellegzetes tendenciái, a környezetünket formáló alkotó folyamatok.

Ahogy Horváth Andrástól, a Dél-Dunántúli Építész Kamara elnökétől megtudhattuk, ez „nyitás a város felé, a cél egy intenzívebb együttműködés". Az építészet nem csak tárgya kíván lenni a programoknak, hanem egy bizonyos nézőpontja is: az a pozíció, ahonnan összefüggéseiben tárulkozik fel az építészeti alkotás értelme - ahonnan az építészeti alkotás egy szélesebb kontextusban nyeri el értelmét. 2010-ben számos alkalommal találkozhat a közönség az ÉK egy-egy elemével Pécs különböző kulturális helyszínein - így a Nádor Galériában, a PTE Építészeti Intézetében, az Uránia Moziban, és a Csontváry Múzeum földszinti tereiben. Ez utóbbi - a volt Dante Kávézó - májustól októberig az építészeti programok egyik központja lesz.

Horváth András és Kondor Tamás; fotó: Tóth Mariann 

Az Építészet és Kontextus előkészületi munkái 2009-ben kezdődtek, de a tervek szerint a programok 2010 után is folytatódnak. A Tematikus Építészeti és Művészeti Eseménysorozat 2010-ben a TÉMa 2010 nevet viseli. Az ÉK kezdeményezője a Dél-Dunántúli Építész Kamara, partnerei a PTE Pollack Mihály Műszaki Kar, a Kommunikációs és Médiatudományi Tanszék és a Művészeti Kar.

Kondor Tamás, a PMMK adjunktusa; fotó: Tóth Mariann„Az EKF évének második félévébe lépve egyre fontosabb az elért eredmények értékelése, a jövőbeli kitekintés: pontosan ezt a célt szolgálja „A kulturális város után" című nagyszabású nemzetközi konferencia, amelyre minél több érdeklődőt várunk, hiszen az EKF lényegi eleme a közösségi lét, kommunikációs forma létrehozása, valamint a befogadás, megújulás" - osztotta meg velünk Horváth András. „Ugyan a konferencia erősen szakmai jellegű, a tudományok széles skálája megjelenik. A hallgatóknak egy magasabb rendű tudást közvetítenek a nemzetközileg ismert és elismert előadók, ezért többféle kedvezményes jegytípust is kínál a konferencia" - bíztatott részvételre Kondor Tamás, a Pollack Mihály Műszaki Kar Építészet Szakmai Intézetének adjunktusa. 

Címkék: ekfpmmkpécspécsipte2010tudományegyetemépítészetkontextus
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni