Bejelentkezés

Közös biotechnológiai fejlesztések Pécsett és Eszéken

szerzõ: PTE | 2010. október 05. 12:52:38

Október 5-én a szakmai közönségen túl a szélesebb nyilvánosság előtt is bemutatkozott a „Határon Átnyúló Biotechnológiai Együttműködés a Fenntartható Regionális Egészségiparért", vagy rövidítve a CABCOS projekt, amelyet a Pécsi Tudományegyetem és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem indított el. A két egyetem vezetői és tudományos munkatársai mellett a pécsi programon részt vett Ljiljana Pancirov, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja is.

A CABCOS projekt fő célja olyan közös (horvát-magyar) komplementer biotechnológia kutatási infrastruktúra létrehozása a pécsi, illetve az eszéki egyetem orvoskarán, amely komoly segítséget ad a projektben résztvevő kutatók számára olyan vizsgálatok elvégzésére, amelyekre eddig helyben vagy nem volt lehetőség, vagy az új infrastruktúra használatával minőségileg magasabb szinten lehet azokat végrehajtani.

Amint az a keddi projektbemutatón elhangzott, a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával megvalósuló fejlesztés során korszerű „transzgenikus/SPF" állatház jön létre a PTE-n, ennek egy kihelyezett állomását pedig Eszéken alakítják ki. Emellett fontos a tudományos-kutatási infrastruktúra fejlesztése mindkét egyetemen, valamint a kutatói együttműködések generálása. A fejlesztésekkel elérhető kiemelkedő hatékonyság és gyorsaság együttesen jelentős előnyt nyújtanak mind az alap- és alkalmazott kutatás, kutatás-fejlesztés és innováció, mind az egészségipar különböző területei, elsősorban a gyógyszeripar számára.  

További információ:

Prof. Dr. Németh Péter
PTE ÁOK, szakmai vezető
Tel.: +36 72 536 290
E-mail.: peter.nemeth@aok.pte.hu

Prof. Dr. Ines Drenjančević
UNIOS MF, projekt vezető
Tel.: +385 31 512 882
E-mail: ines.drenjancevic@mefos.hr

Címkék: pécsfejlesztésbiotechnológiaieszék
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni