Bejelentkezés

Jane Goodall nagy sikere a Pécsi Tudományegyetemen

szerzõ: PTE | 2010. november 12. 00:00:00

Telt ház előtt hatalmas sikert aratott a világhírű etológus, Jane Goodall előadása pénteken délután a Tudásközpontban. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) meghívására Európa Kulturális Fővárosába érkezett szakember két napos látogatása szombaton sajtótájékoztatóval és filmbemutatóval folytatódott.

Jane Goodall a Pécsi Tudományegyetemen; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Az előadást megelőzően Dr. Gábriel Róbert, az egyetem „rector emeritusa” ünnepi köszöntőjében elmondta, évek óta remek kapcsolatot ápol az intézmény Jane Goodallal. 2005-ben díszdoktorává avatta a PTE a főemlőskutatót, idén pedig a baranyai az egyetlen magyar felsőoktatási intézmény, amely meghívását elfogadta az évi 300 napot utazással és előadásokkal töltő etológus.

 

Jane Goodall a Pécsi Tudományegyetemen; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Az ENSZ-békenagykövet előadásából kiderült, éppen ötven éve annak, hogy megkezdte kutatásait Gombe-ban, és bár azóta rengeteg tapasztalatot és ismeretet szerzett, alapvető célja, vagyis a természet megóvása és becsben tartása nem változott. A főemlőskutató népszerűségét jelzi, hogy az a mintegy háromszáz érdeklődő, aki helyhiány miatt nem jutott be a nagyterembe, az előtérben kihelyezett televíziókon nézte végig az előadást.

 

Jane Goodall a Pécsi Tudományegyetemen; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécsA prezentációt követően a csimpánzkutatónak még arra is maradt energiája, hogy dedikálja a hosszú sorban álló rajongók számára a közelmúltban magyarul is megjelent, „Nálatok vannak még állatok?” című könyvét, mely a természet megóvásának jelentőségéről szól.

 

Jane Goodall kétnapos pécsi programsorozata szombaton délelőtt sajtótájékoztatóval folytatódott a PTE Ifjúság úti aulájában, majd ugyanott az ún. Roots&Shoots (Gyökerek és Rügyek) program keretében a jövő döntéshozói, vagyis a gyerekek és fiatalok figyelmét hívja fel mindennapi cselekedeteik jelentőségére, melyekkel szebbé és élhetőbbé tehetik környezetüket. A híresség látogatása filmbemutatóval zárult szombaton koradélután a Pécs Plazaban, ahol a Jane Goodall évi 300 napos utazásairól készült mozit tekinthették meg az érdeklődők Angelina Jolie és Pierce Brosnan szereplésével.

 

Read this article in English »

 

Jane Goodall a Pécsi Tudományegyetemen; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs


További információ:

Dr. Csatádi Katalin

A Jane Goodall Intézet alelnöke

kcsatadi@janegoodall.hu

+36 30 354 9514

www.janegoodall.hu

Részlet a filmből:

Címkék: előadásdíszdoktorpécspécsiptetudományegyetemjanegoodall
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni