Bejelentkezés

AUDEM 21: egyetemek a demokráciáért

szerzõ: Tóth Mariann | 2010. november 16. 13:36:44

Az Egyetemek a Demokráciáért Szövetség (Alliance of Universities for Democracy – röviden: AUDEM) 21. éves konferenciáját Pécsett rendezte meg november 14-16. között. A világ minden tájáról ideérkező egyetemi vezetők a válság miatt bekövetkezett, felsőoktatást is érintő változásokat vitatták meg. Megtisztelő, hogy a PTE immár másodszor lehet házigazdája a szövetség éves gyűlésének.

AUDEM egyetemi szövetség konferencia megnyitó; fotó: UnivTV

Az AUDEM egyetemi szövetség a közép-európai rendszerváltozás után jött létre, tagjai amerikai, közép- és kelet-európai egyetemek. Céljai között szerepel a demokrácia, a civil társadalom erősítése, a multidiszciplinaritás, a különböző szintű partneri együttműködések, nemzetközi tapasztalatok elősegítése, és az egyetemek szerepvállalása mindezen kérdésekben. A különböző szekciók a főbb társadalomtudományi területeket (közgazdaság, politika, történelem, szociológia, stb.) érintik.

A megnyitón először egy Kodály dallamokat felidéző műsort hallhattak a résztvevők: Krum Enikő, Németh Márton (ének) és Lukácsházi Pál (zongora) előadásában. Ezt követően John Ryder, az azerbajdzsáni Khazar egyetem rektora, az AUDEM egyetemi szövetség elnöke szívből köszöntötte az egybegyűlteket. Megköszönte a Pécsi Tudományegyetemnek és Pécs városának, hogy itt rendezhették a konferenciát. Kiemelte, hogy a konferencia sikeréhez az Amerikai Nagykövetség anyagi támogatására is szükség volt. Ezután bemutatta az elnökség tagjait: Martha C. Merrill, az AUDEM titkára; Peter Cooper, az AUDEM amerikai szekciójáért felelős alelnöke, Bódis József, a PTE rektora, valamint Komlósi László Imre, a PTE általános rektorhelyettese, aki egyben az AUDEM európai szekciójáért felelős alelnöke.

AUDEM egyetemi szövetség konferencia megnyitó; fotó: UnivTV

AUDEM egyetemi szövetség konferencia megnyitó; fotó: UnivTV

Az AUDEM 21. éves konferenciáját Bódis József nyitotta meg, aki miután összefoglalta a felsőoktatás jelenlegi helyzetét, majd a résztvevőknek sikeres konferenciát és nagyon kellemes pécsi időtöltést kívánt. Bódis József rektor kedves szavai bizonyára sokakat megérintettek: „Kinyitottuk Önök előtt országunk határait, szélesre tártuk városunk kapuit és egyetemünk ajtaját. Ezek az ajtók, kapuk akkor is nyitva állnak majd Önök előtt, amikor hazatérnek. Önöket örökre a szívünkbe zártuk."

John Ryder AUDEM elnök megköszönte a konferencia szervezőinek Komlósi László Imrének, Czéh Gábornak és Sándorfi Eszternek a segítségét, elmondta, hogy nélkülük nem jöhetett volna létre ez a szakmai gyűlés Európa Kulturális Fővárosában. Peter Cooper, az AUDEM amerikai szekciójáért felelős alelnöke röviden bemutatta a 3 újonnan csatlakozott egyetemet, akikkel kiegészülve már 46 tagegyetemet számlál a szövetség. Beszédében hangsúlyozta, hogy immár egyedi tagság is elérhető, illetve felhívta a figyelmet az új szakmai folyóiratra is. Ezt követően Bod Péter Ákos, a Nemzeti Bank egykori elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora tartott plenáris előadást Magyarország növekedéséről, gazdasági helyzetéről, egyenlőség és szociális értékek tekintetében. Az egyes szekciók jól megválasztott témakörei érdekes és értékes hozzászólásokat, vitákat eredményeztek: szemben a krízissel, társadalmi kihívások, egyetemek demokratikus fejlődése, az oktatás nemzetköziesedése, kommunikáció és társadalmi élet - mind fontos, sokszor elkerülhetetlen felsőoktatási témák.

Címkék: konferenciapécspécsiptetudományegyetemaudem21
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni