Bejelentkezés

Szuperszámítógép a PTE-n! (VIDEÓ)

szerzõ: Harka Éva / UnivPécs | 2011. április 15. 14:30:00

Magyarország legnagyobb teljesítményű, osztott memóriás szuperszámítógépe mától a Pécsi Tudományegyetemen üzemel. Az SGI UltraViolet 1000 típusú szuperszámítógép átadására április 15-én került sor az egyetem Ifjúság úti campusán.

Kiemelt esemény ez a magyar informatika történetében"- köszöntötte az egybegyűlteket Nagy Miklós, a Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF) igazgatója. A szakember elmondta: 4 éve kezdődött munka végére értek a mai nappal. Az új, hazai legnagyobb szuperszámítógépes rendszer 4 elemből áll, amelyeket Budapest mellett a három kiemelkedő egyetemvárosban, Debrecenben, Pécsett és Szegeden helyeznek el. A pécsi a második átadott szuperszámítógép, melyet az NIIF dedikált optikai hibrid hálózata kapcsol össze a másik hárommal. Noha a számítógépek teljesítménye külön-külön is eléri az eddig Magyarországon üzembe helyezett bármely más számítógép teljesítményét, az összesített kapacitásuk meghaladja a 48 Teraflop értéket, ami a jelenlegi, az amerikai haditengerészetet és Európa valamennyi hasonló hálózatát is magába foglaló világranglistán a 165. helyet jelenti. A számítási kapacitás a régebbi rendszer 70-szeresére, a tárolási kapacitás csaknem 100-szorosára növekedett. „Az NIIF hagyományosan jó kapcsolatot ápol a Pécsi Tudományegyetemmel, a PTE kiemelt regionális központ, melynek vezetőségét és a projekt kivitelezésében, a közbeszerzési eljárásban és telepítési munkálatokban is résztvevő kollégáit is köszönet illeti." - jelentette ki Nagy Miklós.

Szuperszámítógép átadás a PTE-n; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Kovács L. Gábor tudományos és innovációs rektorhelyettes a szuperszámítógép kutatás és oktatás szempontjából való fontosságát hangsúlyozta, azt hogy a genetikától az ideggyógyászaton át a nyelvészetig milyen lehetőségekkel kecsegtet. Mohácsi János és Máray Tamás rövid műszaki szempontú előadása után Koniorczyk Mátyás a PTE részéről a kutatók számára nyújtott gyakorlati szempontokat ismertette: bemutatta azt a weboldalt, ahová bejelentkezve, az adott kutatási projektet röviden ismertetve a kutató rendkívül egyszerűen tud csatlakozni a szuperszámítógéphez úgy, hogy egy pécsi szakmai team segíteni is tud abban, hogy az adott projekthez milyen alkalmazásokat, számítógépes megoldásokat javasolnak felhasználni. A rendszer és a közös használat előnye az is, hogy érdeklődő hallgatók is beleláthatnak abba, milyen projektek futnak a szuperszámítógépen, sőt, ezáltal felkérésre bele is folyhatnak. „Bár a szuperszámítógép használatában prioritást élveznek a pécsi kutatók és oktatók, minden bizonnyal hamar eljön az idő, hogy időt kell kérni majd, ezért is érdemes hamar megnézni a http://hpc.pte.hu/ weboldalt, mely a mai nappal elindult, s etr-jelszóval használható"- jelentette ki Koniorczyk Mátyás.

Harka Győző és a szuperszámítógép; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Az előadások után a vezetők ünnepélyesen átvonultak a Vargha Damján konferenciateremből a szuperszámítógépet rejtő „B" épületbe, s átvágták a nemzeti színű szalagot.

Címkék: pécspteszuperszámítógép
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni