Bejelentkezés

Nem válik vízzé (VIDEÓ)

szerzõ: Harka Éva, UnivPécs | 2011. május 26. 14:24:19

A Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság (MHTT) XXIII. Kongresszusa kezdődött május 26-án a pécsi Kodály Központban, a PTE KK I. sz. Belgyógyászati Klinika Hematológiai Munkacsoportja szervezésében.

Az eseményen összesen 170 előadás és poszter hallgatható/tekinthető meg, a rendezvény támogatói közül huszonheten pedig kiállítási anyagokat is bemutatnak a Kodály Központ halljában. A kongresszusra több mint 400 szakember regisztrálta magát. Az egybegyűlteket üdvözlő Bódis József rektor és Miseta Attila, a PTE orvoskarának dékánja, valamint Masszi Tamás, az MHTT elnöke az egészségügy gondjai, az anyagi problémák és az orvos-elvándorlás ellenére és annak ellensúlyozására az összefogás szükségességét hangsúlyozták.

Prof. Dr. Bódis József; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécsProf. Dr. Miseta Attila, ÁOK dékán; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A kongresszus egyik - ahogy Bódis József rektor fogalmazott - legforrongóbb témája az őssejtek voltak. A Haemopoetikus őssejt transzplantáció- allogén elnevezésű szekcióban Tordai Attila előadásából kiderült, milyen fontos, és milyen molekuláris biológiai módszerekkel végezhető az ún. HLA-tipizálás. Ha ugyanis a donor és a beteg HLA-típusa (szövetazonosító-csoportjuk) nem azonos, vagy nem nagyon hasonló, a donorból származó immunsejtek megtámadják a befogadó szervezet sejtjeit. Masszi Tamás a Szent László Kórházban myelofibrosis (csontvelő-elfajulás) kapcsán végzett transzplantációs eredményeik tükrében az egyébként gyógyíthatatlan kór kezelési lehetőségeiről beszélt, s arról, milyen faktorok (pl. fiatalabb kor, nem túl előrehaladott fázisú betegség, testvérdonor) csökkenthetik a transzplantációs mortalitást.

Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság (MHTT) XXIII. Kongresszusa; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A csontvelő-átültetés kapcsán is kulcskérdés, hogy a betegek a maguk védelmi rendszeréhez illő csontvelőt kapjanak - ebben segít a Magyarországon 20 éve létező Magyar Csontvelődonor Regiszter. Világszerte 17 millió donor adatait tartják számon, hazánkban több mint ötezer ember szerepel a listán. Rajczy Katalin előadásából kiderült: a nemzetközi hálózathoz kapcsolódva volt már példa arra, hogy magyar donorok segítettek görög beteg életét megmenteni, s arra is, hogy a magyar páciens német, vagy akár kanadai csontvelőt kapott. A szakember kitért arra is, hogy a jelentkező donorok kivizsgálási költségeit országonként más szabályozás szerint fedezik: Horvátországban állami támogatásból finanszírozzák, Németországban a 4 millió donor maga állja vizsgálatának költségeit. Rajczy Katalin szerint Magyarországon is érdemes lenne növelni a donorok számát, megteremteni az online keresés feltételeit, és létrehozni egy közösségi köldökzsinórvér-bankot.

Május 27-én, a kongresszus második napján kerül majd sor az MHTT Hematológiai Nagydíjának átadására.

Címkék: pécsmagyartársaságkongresszushematológiaitranfúziológiai
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni