Bejelentkezés

PTE-s kitüntetettek a Város Napján (VIDEÓ)

szerzõ: Horváth-Bárány Réka, Harka Éva | 2011. szeptember 02. 11:55:00

Szeptember 1-jén, a Város Napján Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Díszpolgári címet adományozott Keserü Ilona festőművésznek, a PTE Művészeti Kar professor emeritájának. Dr. Kiss Tibor, a Közgazdaságtudományi Kar egyetemi docense „Pro Communitate” Emlékérmet kapott, míg Dr. Kilár Ferenc, a Természettudományi és az Általános Orvostudományi Kar professzora „Pécs Város Tudományos Díját”; Dr. Sárosi István kardiológus-író a PTE Klinikai Központ egyetemi docense Városháza Emlékérmet vehetett át.


A városi ünnep szentmisével vette kezdetét a Király utcai Lyceum-templomban, majd Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése ünnepi ülést tartott a Pécsi Nemzeti Színházban. Az ünnepi beszédek után a színház idei évadjából kaphattak ízelítőt az egybegyűltek, majd a kitüntetések átadására is sor került, melyben idén a Pécsi Tudományegyetem több polgára is részesült.

Keserü IlonaKeserü Ilona - Pécs Megyei Jogú Város Díszpolgára, „Pro Civitate" emlékérem Festőművész, Kossuth-és Munkácsy díjas érdemes művész, a PTE Művészeti Kar professor emeritája

Keserü Ilona festőművész az eddig végzett szakmai tevékenységért és a képzőművészet területén végzett kiemelkedő teljesítménye elismeréseként, kulturális értékeinek megőrzéséért végzett kiemelkedő munkájáért, elévülhetetlen érdemeiért a vehette át a „Pro Civitate" emlékérmet, valamint a díszpolgári címet.

A többi kitüntetett és a magam nevében megköszönöm a közgyűlésnek és valamennyi pécsi polgárnak az elismerést, hogy kitüntettek ezért, amit amúgy is megcsináltunk volna ugyanígy, akkoris, ha nem kapnánk érte kitüntetést." - mondta a festőművész.

A „Pro Civitate" emlékérem - a díszpolgári címhez történő adományozáson túl - általában egy életmű elismeréseként annak a polgárnak adható, aki a város gazdasági, tudományos, kulturális, művészeti, oktatási, sportéletében, vagy a közélet egyéb területein hosszú ideig, kimagasló tevékenységet végzett.

Díszpolgári cím adományozható annak az élő vagy elhunyt magyar, illetve külföldi állampolgárságú személynek, aki munkásságával gyarapította Pécs város gazdasági, tudományos, kulturális és művészeti értékeit, illetve jelentősen közreműködött ezen értékek megőrzésében, valamint a város közéletének valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtott.


Dr. Kiss Tibor Dr. Kiss Tibor - „Pro Communitate
" Emlékérem
A PTE Közgazdaságtudományi Karának egyetemi docense, A Kék Gazdaság Klaszter megalapításának kezdeményezője

Dr. Kiss Tibor, habilitált egyetemi docens magas színvonalú szellemi- és tudományos munkásságának elismeréseként vehette át a „Pro Communitate" Emlékérmet.

A Kék Gazdaság, mint társadalmi, gazdasági, és ökológiai rendszer segítheti Pécs városát abban, hogy innovatív gazdasági fejlesztéseket hajtson végre, melyek jelentős számú munkahelyet teremthetnek a városban a környezet megóvása és értékeinek fejlesztése mellett úgy hogy olcsóbbá és fenntarthatóbbá teszik a város üzemeltetési feladatokat.


Prof. Dr. Kilár FerencProf. Dr. Kilár Ferenc - Pécs Város Tudományos Díja
A PTE Természettudományi Kar Analitikai és Környezeti Kémia Tanszéknek tanszékvezető egyetemi tanára, valamint a PTE Általános Orvostudományi Kar Bioanalitikai Intézetének igazgatója

Kilár Ferenc kiemelkedő színvonalon végzett tudományos tevékenysége elismeréseként vehette át Pécs Város Tudományos Díját.

 
Dr. Sárosi István kardiológus-író - Városháza Emlékérem
A PTE KK egyetemi docense

Magas színvonalú orvosi tevékenysége, valamint eredményes tudományos-kutatói munkája elismeréseként vehette át a Városháza Emlékérmet.

 

A Pécsi Tudományegyetem ezúton is gratulál a kitüntetetteknek eredményes munkájukért! 

 

 

 

 

Címkék: pécsnapjavároskisskilárkeserű
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni