Bejelentkezés

Testvérvárosok találkozója (VIDEÓ)

szerzõ: Miklós Barnabás, Tóth Mariann | 2011. szeptember 02. 11:46:48

Pécs Város Napjára, szeptember 1-jére a Pécsi Tudományegyetem meghívására testvérvárosaink küldöttségei egy különleges kerekasztal megbeszélésre érkeztek. Először a Városházán tettek látogatást, majd a Rektori Hivatalban a városok és egyetemek együttműködésének dimenzióiról, lehetőségeiről folytattak eszme- és tapasztalatcserét.

Komlósi László Imre oktatási és külügyi rektorhelyettes köszöntötte a testvérvárosi delegációkat, akik Ausztriából (Graz), Belgiumból (Namur), Bosznia-Hercegovinából (Banja Luka, Tuzla), Franciaországból (Aix-en-Provence), Horvátországból (Eszék), Kínából (Shaoxing), Romániából (Arad) és Szerbiából (Újvidék) érkeztek. A rektorhelyettes ezután röviden bemutatta a Pécsi Tudományegyetemet, a régió meghatározó munkáltatóját, amely gazdasági és kulturális téren egyaránt szorosan együttműködik a várossal.

Kovács L. Gábor, tudományos és innovációs rektorhelyettes a PTE-n folyó kutatás-fejlesztés és innováció eredményességére hívta fel a figyelmet. Kitért a stratégiai jelentőségű kulcsprojektekre is, mint például a Science Building. „Csak a gazdasági partnerek közti legszorosabb együttműködés hozhatja meg azt az innováció-orientált szemléletmódot, amelyre a kutatók körének elengedhetetlen szüksége van." - hangsúlyozta Kovács L. Gábor, aki elmondta, hogy a tavalyi év során a PTE-n 79 kiemelkedő szellemi terméket jelentettek be. Komlódiné Pozsgai Gyöngyi, a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának vezetője az egyetem nemzetközi aktivitását és 50 kétoldalú együttműködési megállapodását ismertette. Továbbá kiemelte az egyetem nemzetközi szervezeti tagságait, többek között a UNeECC-ban, amely az Európai Kulturális Fővárosok egyetemeinek összefogásával jött létre, a PTE kezdeményezésére.

Testvérvárosok kerekasztal megbeszélése; fotó: Márk Mirkó, UnivPécs

A Pécsi Tudományegyetem által a városok és egyetemek gyümölcsöző együttműködésének bemutatása céljából szervezett kerekasztal beszélgetés diplomáciai jelentőségű volt és rendkívül eredményesnek bizonyult. A konklúzió mindenki számára egyértelművé vált: szükséges figyelmet fordítani a városok és az egyetemek közti együttműködési lehetőségek fejlesztésére.

In English » 

 

 

Címkék: pécsptekerekasztaltestvérvárosokmegbeszélés
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni