Bejelentkezés

Tanévnyitó a PTE-n (VIDEÓ)

szerzõ: PTE | 2011. szeptember 08. 15:04:00

A Pécsi Tudományegyetem 2011. szeptember 8-án hivatalosan is megnyitotta az évet. A Tanévnyitó Ünnepi Szenátusi Ülésen az egyetem szenátusa elismeréseket és kinevezéseket adott át az intézmény oktatóinak, hallgatóinak.

Egyetemi tanári kinevezések:

A Magyar Köztársaság elnöke 2011. május 1-jén egyetemi tanári kinevezést adott át a Pécsi Tudományegyetem két oktatójának, a Bölcsészettudományi Karon Sashalmi Endrének, a Középkori és Koraújkori Történeti Tanszék professzorának, valamint az Egészségtudományi Karon Kriszbacher Ildikónak, az Egészségtudományi Intézet professzorának. Az ünnepi ülésen az egyetem rektora adta át a kinevezetteknek a professzori karhoz tartozás jelképeként a Pécsi Tudományegyetem talárját.

A Magyar Köztársaság elnöke 2011. szeptember 1-jével egyetemi tanárrá nevezte ki a PTE alábbi oktatóit. Az ünnepi ülésen az egyetem rektora adta át a kinevezetteknek a professzori karhoz tartozás jelképeként a Pécsi Tudományegyetem professzori talárját.

A Bölcsészettudományi Karon:

 • Fischerné Dárdai Ágnes, a Neveléstudományi Intézet professzora, az Egyetemi Könyvtár főigazgatója
 • Kelemen Gábor, a Szociális Munka és Szociálpolitikai Tanszék professzora
 • Orbán Jolán, a Modern Irodalomelméleti és Irodalomtörténeti Tanszék professzora
 • Spéder Zsolt, a Szociológia Tanszék professzora
 • Vargyas Gábor, a Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszék professzora

Bódis József és Fischerné Dárdai Ágnes

a Klinikai Központban:

 • Sütő Gábor, a Reumatológiai és Immunológiai Klinika professzora
 • Tényi Tamás, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika professzora

a Közgazdaságtudományi Karon:

 • Szerb László, a Gazdálkodástudományi Intézet professzora

a Természettudományi Karon:

 • Budai Tamás, a Környezettudományi Intézet professzora
 • Hideg Éva, a Biológiai Intézet professzora

Egyetemi kitüntetések:

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetést adományozott Hámori József professzor úrnak, a Janus Pannonius Tudományegyetem egykori rektorának a Pécsi Tudományegyetem és jogelőd intézményei érdekében végzett kezdeményező, szervező és támogató tevékenységéért.

Bódis József és Hámori József

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetést adományozott Bogsch Eriknek, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatójának, a Pécsi Tudományegyetem és jogelőd intézményei érdekében végzett kezdeményező és támogató tevékenységéért.

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa a Közgazdaságtudományi Karon 2005. és 2011. között tanúsított kimagasló vezetői tevékenysége elismeréseként decan emeritus címet és a Pécsi Tudományegyetem pecsétgyűrűjét adományozott Rappai Gábor egyetemi docensnek.

A rektor javaslatára a Szenátus PTE Mecenatúra Díjat adományoz annak a hazai vagy külföldi, természetes vagy jogi személynek, aki az adott évben a legmagasabb összegű támogatást, vagy más különösen jelentős adományt nyújt az Egyetemnek. Ebben az évben a díjat a Paksi Atomerőmű Zrt-nek ítélte a Szenátus. A vállalat képviseletében Mittler István kommunikációs igazgató vette át az emlékplakettet Bódis József rektortól.

Az Egyetem rektora Pro Universitate Juventutis Díjat adományozott Csönge Tamásnak, a Bölcsészettudományi Kar végzett hallgatójának tanulmányai során végzett kimagasló kutatói munkája, szakmai publikációi, hazai és nemzetközi konferenciákon való sikeres szereplései elismeréseként.

Az Egyetem rektora Alma Mater Emlékérmet adományozhat évente egy fő diplomát szerző egyetemi hallgató részére, amennyiben kiemelkedő tanulmányi eredménye mellett az egyetemi közösségért is jelentős, meghatározó munkát végzett. Az Emlékérmet idén az Általános Orvostudományi Kar végzett hallgatója, Horváth Gábor veheti át.

Az Egyetem rektora Egyetemi Kultúráért Díjat adományozhat az Egyetem bármely szervezeti egységének, illetve az azokhoz tartozó bármely hallgatói, dolgozói csoportnak, az Egyetemmel szoros kapcsolatban álló jogi személynek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek, illetve azon természetes személynek, aki aktív szerepvállalásával, áldozatkész munkájával és kiemelkedő művészeti, kulturális tevékenységével méltón öregbítette Egyetemünk hírnevét. Egyetemi Kultúráért Díjat vehetett át Frédéric Zuhorn, az Általános Orvostudományi Kar végzett hallgatója, aki az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat elnökeként éveken át aktív szerepvállalásával, áldozatkész közösségi munkájával, a nemzetek kultúráinak megismertetésével, Nemzetközi Estek szervezésével segítette a hallgatói közösség kialakulását, a nemzetek kari összefogását.

Frédéric Heinz Werner Zuhorn

Egyetemi Kultúráért Díj kitüntetésben részesült kiemelkedő művészeti tevékenysége, a Paganini Nemzetközi Hegedűversenyen elért első helyezése elismeréseként Baráti Kristóf Liszt-díjas előadóművész, a Művészeti Kar klasszikus hegedűművész szakos hallgatója.

Az Egyetem rektora Egyetemi Sportéletért Díjat adományozhat az Egyetem bármely szervezeti egységének, illetve az azokhoz tartozó bármely hallgatói, dolgozói csoportnak, az Egyetemmel szoros kapcsolatban álló jogi személynek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek, illetve azon természetes személynek, aki aktív szerepvállalásával, áldozatkész munkájával és kiemelkedő sport- vagy sportszervezői teljesítményével méltón öregbítette Egyetemünk hírnevét. A 2011. évben Egyetemi Sportéletért Díjban részesült Csobó Dávid, az Általános Orvostudományi Kar hatodéves hallgatója, aki a Pécsi Tudományegyetem párbajtőr csapatának tagjaként elért kiemelkedő eredményei, az olimpiai "B" keretben elfoglalt helye, valamint a PTE PEAC edzőjeként nyújtott teljesítménye elismeréseként veheti át a kitüntetést.

Kiemelkedő sportszervezői munkássága, valamint a PTE futsal csapatának alapítójaként és edzőjeként nyújtott teljesítménye elismeréseként Egyetemi Sportéletért Díjat vehetett át Pap Csaba, a Bölcsészettudományi Kar hallgatója.

A Pécsi Tudományegyetem rektora a Bölcsészettudományi Kar javaslatára az egyetem címerével ellátott eozin emlékplakettet adományozott Harald Koschiknak, a Rajna-Vesztfáliai Műszaki Főiskola nyugalmazott professzorának.

Bódis József tudományos munkája elismeréseként oklevelet adományozott Bálint Dávidnak, a Bölcsészettudományi Kar kommunikáció-magyar szakos hallgatójának.

A XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencián elért kimagasló teljesítményükért egyetemünk rektora elismerő oklevelet adott át az Általános Orvostudományi Kar hatodéves hallgatóinak, Botz Bálintnak és Kovács Annának.

Tudományos teljesítménye, a „gyermek és serdülők csontanyagcsere vizsgálata" témakörben elért kiemelkedő eredményei elismeréseként oklevélben részesült Nyárádi Tamás Tibor, az Egészségtudományi Kar orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus szakon végzett hallgatója.

Kimagasló művészeti, kulturális tevékenységük, áldozatkész közösségi munkájuk elismeréseként egyetemünk rektora oklevelet adományozott az Általános Orvostudományi Kar alábbi hallgatóinak:                                                                                   

 • Bálint Andrásnak, a Confabula kari lap főszerkesztőjének
 • Carlo Ulrich Gerhard Marian Kaiser harmadéves általános orvos szakos hallgatónak
 • Fábián Tamás negyedéves fogorvos szakos hallgatónak
 • Fülöp Balázsnak, a kari adventi és tavaszi koncertek főszervezőjének
 • Huber Gergely negyedéves fogorvos szakos hallgatónak
 • Járai Márk harmadéves fogorvos szakos hallgatónak
 • Kovács Áron negyedéves fogorvos szakos hallgatónak
 • Kupó Péter harmadéves általános orvos szakos hallgatónak
 • Radánovics-Nagy Dánielnek, a Confabula kari lap felelős szerkesztőjének
 • Szujó Szabinának, a The Voicebox orvoskari kórus alapítójának, karvezetőjének

A Kézilabda Magyar Egyetemi Főiskolai Bajnokságon a 2008., 2010. és 2011. évben elért győzelmi sorozata méltatásaként Bódis József, egyetemünk rektora elismerő oklevéllel tüntette ki a PTE férfi kézilabda csapatát. Az oklevelet a csapat edzője, Papp László vette át.

A Női Kézilabda Magyar Egyetemi Főiskolai Bajnokságon a 2010/2011. tanévben elért első helyezése méltatásaként oklevélben részesült a PTE női kézlabda csapata, melynek edzője, Székely Katalin vette át az oklevelet.

A Labdarúgó Magyar Egyetemi Főiskolai Bajnokságon a 2009., 2010. és a 2011. évben elért győzelmi sorozata méltatásaként egyetemünk rektora elismerő oklevelet adományozott a PTE labdarúgó csapatának. Az oklevelet Somogyvári József edző vette át.

A tanévnyitó ünnepi szenátusi ülést teljes felvétele ezen a linken található!

 

 

Címkék: ünnepitanévnyitószenátusiülés
« vissza

ÉN is PÉCSETT...

ÉN is PÉCSETT...

PTE Alumni