PTE

Keserü Ilona önarcképe a világhírű Uffizi-ben

szerzõ: MTI / PTE | 2014. március 25. 15:55:13

A firenzei Uffizi Képtár gyűjteményének magyar önarcképeiből rendezett, „Festők a tükörben" című kiállítással nyílt meg a 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál pénteken a Budapesti Történeti Múzeumban. A kiállítás kapcsán Keserü Ilona, a PTE Művészeti Karának egyetemi tanára és Fehér László kaptak felkérést arra, hogy önarcképeikkel gazdagítsák a világhírű gyűjteményt.

Az Uffizi Képtár, reneszánsz óta bővülő gyűjteményében 24 magyar önarckép is található. A világhírű múzeum úgy állít művészi értéket, hogy egyúttal kanonizál is: aki fellelhető az Uffizi falain, az a legszűkebb művészeti elitbe tartozik - mondta Balog Zoltán, a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) megnyitóján az emberi erőforrások minisztere.  Ezeket a munkákat az Uffizi 2013 októberében önálló kiállításon mutatta be Firenzében, a budapesti közönség pedig a tárlat egy bővített verziójával találkozhat.

A két alkotást Firenzébe szállításuk előtt a BTF közönsége is megtekintheti. Balog Zoltán a Budapesti Tavaszi Fesztiválról szólva kiemelte, hogy a megújult rendezvénysorozat idén az előző évinél kétszer több helyszínnel és programmal várja a közönséget, és kétszer akkora kormányzati támogatásban részesül.

Cristina Acidini, a firenzei múzeumok főfelügyelője az Uffiziről szólva elmondta, hogy a kiállítás Európa első modern múzeumából érkezik, amely évszázadok óta gyűjti a művészettörténet remekműveit az antikvitástól a kortársakig. Az önarcképgyűjteményt Leopoldo de' Medici alapította 1664-ben, és az mára műfajában a világ legnagyobb kollekciója lett.

Fehér Ilona és Veszprémi Nóra kurátorok koncepciója szerint a Firenzéből érkezett 24 önarckép mellett ugyanazon alkotók egy-két Magyarországon őrzött munkáját is láthatja a közönség. A kurátorok kiemelték többek között idősebb Markó Károly félkész állapotban maradt önportréját, melyet a festő fia fejezett be az Uffizi felkérésére, továbbá Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József és Victor Vasarely alkotásait.

Csók István önarcképéről szólva a kurátorok felhívták a figyelmet a kép hátterében megfestett, Kék bálvány című, Velencében őrzött munkára, amely a kiállítás alkalmából először látható hazánkban. Magyarországról legutóbb Lakner László önarcképe került be az olasz múzeum kollekciójába, amely a budapesti kiállítás kapcsán felkérte a Magyar Nemzeti Galéria szakembereit, hogy ajánljanak két kortárs magyar festőt, akiknek munkáival tovább gyarapodhat a gyűjtemény.

Ekkor esett a választás Fehér Lászlóra és Keserü Ilonára. Az Uffizi Képtárral közösen rendezett tárlat július 20-ig látogatható a BTM Vármúzeumának földszinti kiállító termeiben.

Keserű Ilona önarcképe / Reprodukció: Horváth S.Gábor

Reprodukció: Horváth S.Gábor

Kapcsolódó cikkeink:

 

 

Címkék: ilonakeserűuffiziképtár