Bejelentkezés

Keresés eredménye:

Találatok a hírek között:


Ünnepi Szenátusi Ülés a Pécsi Tudományegyetemen

A Pécsi Tudományegyetem 2008. november 6-án díszdoktoravató Ünnepi Szenátusi Ülést rendezett a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. Az eseményen az egyetem szenátusa elismeréseket és kinevezéseket adott át az intézmény oktatóinak.
Tovább

Óriási érdeklődés mellett zajlik a Pécsi Egyetemi Napok tehetségkutatója

A tavalyihoz képest háromszor annyi, összesen 65 zenekar jelentkezett a február 25-ei határidőig a Pécsi Egyetemi Napok 2009-es felsőoktatási könnyűzenei tehetségkutatójára, ahol a szervezők továbbra is a legtehetségesebb egyetemi zenekarokat keresik.
Tovább

Szekcióvezető PhD-hallgatókat keres a tizenharmadik ICWiP

A tizenharmadik ICWiP - Pécsi Nemzetközi Kultúrhét, a keretében megrendezendő nemzetközi tudományos konferenciára keres szekcióvezetőket.
Tovább

Bababarát pécsi szülészet

„Babarát Kórház” címet adományozott az Egészségügyi Minisztérium a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának. A pécsivel együtt így tizenhárom magyarországi intézmény biztosítja az újszülötteknek és kismamáknak a nyugodt, otthoni körülményeket. A klinikát vezető Bódis József professzor szorgalmazta átalakításoknak, fejlesztéseknek illetve a szemléletváltozásnak köszönhetően közel egy éve adták át a most elismert első családbarát szülőszobákat.
Tovább

Gábriel Róbert és Ivancsics Imre is a Prima Díjasok között

2009. október 30-án harmadik alkalommal osztották ki a Baranya Megyei Prima Díjat. Az idei kitüntetettek közé található többek között egyetemünk rektora, Dr. Gábriel Róbert valamint Dr. Ivancsics Imre jogászprofesszor.
Tovább

Gyertyagyújtás és megemlékezés

Gyertyagyújtást és néma megemlékezést tartottak a pécsi egyetemen történt csütörtöki lövöldözés áldozatának emlékére este 8 órakor a tragédia helyszínén, az ÁOK Biofizikai Kutatóintézete előtt. A tragikus események miatt az aznapra tervezett BTK-TTK-FEEK Gólyabál elmaradt.
Tovább

Gyász és döbbenet

2009. november 26-án, csütörtökön 11 óra 30 perckor a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának egy 23 éves, első éves gyógyszerészhallgatója, a Biofizikai Intézetben tartott órán fegyvert rántott, és több lövéssel megsebesítette két hallgatótársát, egy 36 éves oktatót és a lövöldözés hallatán a terembe siető 54 éves takarítónőt.
Tovább

Egyetemek közti kapcsolatok - interjú Czéh Gáborral

A Pécsi Tudományegyetem immáron harmincegy éve törekszik folyamatosan arra, hogy remek nemzetközi kapcsolatainak formális keretet is adjon. Egyetemünk első partnerkapcsolata a szomszédos horvát Josip Juraj Strossmayer eszéki egyetemmel még 1979-ben köttetet, s azóta már negyvenkilenc hivatalos partnerkapcsolattal rendelkezik az Amerikai Egyesült Államoktól, egészen Ázsiáig. Az egyetemek közti kapcsolatokról beszélgettünk Czéh Gábor külügyi referenssel.
Tovább

Törőcsik Mária előadásával startolt a Nyitott Egyetem

Az Universitas Televízió megújult Nyitott Egyetem című oktatási-ismeretterjesztő műsora rendkívüli lendülettel indult a február 2-ai nyilvános felvétellel. Szép számú néző volt kíváncsi dr. Törőcsik Mária előadására a fogyasztói magatartás változásával kapcsolatban, kérdések is bőven voltak. Az új sorozat legelső felvétele alkalmából dr. Gábriel Róbert mondott rövid köszöntő beszédet.
Tovább

Kitüntetést kapott Anja Haaparanta, a PTE finn lektora

A Finn Oroszlán lovagrend I. osztályú érdemrendjét kapta Anja Haaparanta, a Pécsi Tudományegyetem finn lektora, a Pécsi Magyar-Finn Társaság elnöke. A kitüntetést Jari Vilén, a Finn Köztársaság budapesti nagykövete adta át, az oklevelet pedig Kator György, Finnország tiszteletbeli konzulja nyújtotta át. A díjátadó ünnepségen finn és magyar dalokat énekelt a geresdlaki Pacsirta kórus.
Tovább

Fergeteges Táncoló Egyetem nyitó gála (fotógaléria!)

Ismét várja a hallgatókat az országban egyedülálló Táncoló Egyetem. A február 22-ei nyitó gála után szabad a rablás. Azonban, mivel a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel, –főleg a nagyon népszerű kurzusokra, mint az aerobic vagy a hastánc– sokan már a helyszínen bebiztosították a helyüket.
Tovább

Elkezdődtek a Mandulavirágzási Tudományos Napok

Elkezdődtek a Mandulavirágzási Tudományos Napok a Pécsi Tudományegyetemen. A mandulafák virágzásával egy időben zajló, tavaszköszöntő rendezvénysorozaton neves hazai és külföldi előadókat hallgathatnak meg az érdeklődők három napon át, három témacsoportban. Az Európa Kulturális Fővárosa programjaihoz szervesen kapcsolódó, negyedik alkalommal megrendezett esemény célja, hogy az egyetemen felhalmozott tudást megossza mindenkivel. Az előadások ugyanis teljes mértékig nyitottak és ingyenesek az érdeklődők számára: a részvétel pusztán előzetes regisztrációhoz kötött.
Tovább

Félidejéhez érkezett a Mandulavirágzási Tudományos Napok

Csütörtökön, párhuzamosan két helyszínen, a „Pécs kulturális öröksége - épített örökség" és a „Fenntarthatóság Európája" címet viselő témamodulokkal folytatódott a Mandulavirágzási Tudományos Napok a Pécsi Tudományegyetemen.
Tovább

A fenntarthatóságról a Pécsi Tudományegyetemen

A virágzó mandulafa Janus Pannonius óta a műveltség sajátos pécsi szimbóluma. 2010-ben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egy háromnapos tudományos konferenciasorozattal, a Mandulavirágzási Tudományos Napokkal köszöntötte a tavaszt és indítja Európa Kulturális Fővárosának tudományos évadát.
Tovább

83 könyvet ajándékozott a PTE-nek a dél-koreai nagykövet

Őexcellenciája Chung-ha Suh, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete a Pécsi Tudományegyetemen tett látogatása alkalmából 83 koreai könyvet ajándékozott az egyetemnek. A nagykövet úr rövid beszédben köszöntötte azt az 56 dél-koreai hallgatót, akik márciusban kezdték meg orvosi előkészítő tanulmányaikat a PTE-n.
Tovább

Fulbright ösztöndíjasok látogatása Pécsett

A Fulbright államközi ösztöndíjjal évente összesen 30 amerikai oktató, kutató és hallgató érkezik hazánkba, és ugyanennyi magyar oktató, kutató és hallgató kapja meg a lehetőséget, hogy fél vagy egy évet az Amerikai Egyesült Államokban töltsön szakterületén tevékenykedve. A Fulbright Alapítvány immár másodszor szervezett kirándulást Pécsre az itt tartózkodó amerikai ösztöndíjasoknak, akiket Gábriel Róbert rektor fogadott április 9-én.
Tovább

Szerzői jogvédelemről a PTE-n

A Pécsi Tudományegyetem Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Központja, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. közös szervezésében szerzői jogi konferenciát szervezett április 13-án. Deák Máté levezető elnöktől (BTK Pályázati Innovációs és Külkapcsolati Osztály) megtudhattuk, hogy egy hiánypótló konferencia ez, és hagyományteremtő céllal jött létre.
Tovább

Nemzetközi botanikai konferencia Pécsett

Az EVS (European Vegetation Survey) 19. workshopját rendezte meg, ezúttal a Pécsi Tudományegyetemen. A konferencia résztvevőit a szervezők nevében Salamonné Albert Éva köszöntötte, majd átadta a szót Font Mártának, a PTE oktatási és tudományos rektorhelyettesének, aki kedves szavakkal üdvözölte az egybegyűlteket. John Rodwell, az EVS elnöke nyitotta meg a 4 napos nemzetközi szakmai találkozót.
Tovább

Fantasztikus nyári egyetemek a PTE-n!

Nagyon sok módja van, hogy a nyarat hasznosan és élvezetesen töltsd, ennek egyik legjobb módja a nyári egyetemen való részvétel. Vannak jó programok, sok érdekes emberrel találkozhatsz és sok új dolgot tanulhatsz. Nem mellékesen az életrajzodban is jól mutat egy ilyen tapasztalat. Jelentkezz most!
Tovább

A PTE újabb két professzora lett MTA rendes tag

A Magyar Tudományos Akadémia, a tudomány hazai „fellegvára”, Magyarország legmagasabb szintű tudományos testülete. Tagjait a tudományos osztályok jelölése alapján a Közgyűlés választja. Különleges megtiszteltetés egyetemünknek, hogy ebben az évben két professzorunkat is rendes tagjává választotta az MTA: Kovács L. Gábor és Bélyácz Iván professzor urakat, akik eddig levelező tagok voltak.
Tovább

Idegenben nyert a PTE: Karl-Franzens-Universität Graz - PTE TTK 0:3

A Pécsi Tudományegyetem TTK labdarúgó csapata kedden (2010. május 11-én) Grazban barátságos nagypályás labdarúgó mérkőzést játszott a grazi Karl Franz Universität labdarúgó csapatával. A rendkívül sportszerű mérkőzésen a PTE TTK csapata 3:0 arányban legyőzte a grazi csapatot. A mérkőzés a két egyetem közötti jó kapcsolat elmélyülése céljából került megrendezésre. A visszavágó mérkőzésre októberben kerül sor Pécsett, amely jól illeszkedik Pécs Európa Kultúrális Fővárosa sportprogramjaihoz is.
Tovább

Második lett a PTE csapata a nemzetközi kosárlabdatornán

Színvonalas mérkőzéseket követően második helyezést ért el a PTE női kosárlabda csapata az első alkalommal, de hagyományteremtő céllal megrendezett Alpok-Adria Nemzetközi Egyetemi Kosárlabdatornán.
Tovább

Dobogós pécsi hallgatók a marketing versenyen

Három hallgatónk, nem csak szépek, de okosak is: a német Anastasia Franz, a Dél-Afrikai Erzsi Mascher és az ukrán Yuliya Kozachenko úgy döntöttek, hogy részt vesztnek az idei „L’oreal Brandstorm” marketing versenyen. A nemzeti döntőről a harmadik helyet hozták haza. Hasonlóan jó eredményt a verseny 18 éves története alatt a Közgazdaságtudományi Kar hallgatói csupán egyszer értek el.
Tovább

A biológiai idő titka – Gábriel Róbert előadása a Nyitott Egyetemen

Az Universitas Televízió megújult Nyitott Egyetem című oktatási-ismeretterjesztő műsora egy nagyon érdekes témával zárult erre a félévre: dr. Gábriel Róbert „A biológiai idő titka – az óragének” című előadására szép számú néző gyűlt össze június 1-jén a Vargha Damján konferenciateremben. Az új sorozat következő nyilvános felvétele 2010 szeptemberében lesz.
Tovább

Interkupát nyertek a PTE-s fiúk!

Az asztalitenisz rajongói hatalmas meccseken drukkolhattak a PTE PEAC asztalitenisz csapatának június 5-6-án, akik 3 másik csapattal küzdöttek meg, míg végül legyőzték a sokkal esélyesebbnek tartott francia csapatot is. A győzteseink, akikre rendkívül büszkék vagyunk: Muskó Péter, Varga Zoltán, Zwickl Dániel és Orosz Gábor. Edzőjüknek, Ács Pongrácnak is gratulálunk!
Tovább

Kriminológiai nyári egyetem a PTE-n

Immár harmadik alkalommal zajlik a a freiburgi Max-Planck Institut és a PTE Állam- és Jogtudományi Karának közösen rendezett Kriminológiai nyári egyeteme június 7-11 között. Idén a büntetés végrehajtás és a veszélyes bűnelkövetők kezelése a fő téma.
Tovább

Ohio-Pécs 25 éve!

Az Ohio program 1985-ben indult útjára: amerikai és magyar hallgatók nyári egyeteme, a diákok együtt oldottak meg konkrét baranyai vállalati problémákat, melyeknek nagy része hasznosult is. A gyümölcsöző együttműködés „születésnapját" június 28-án tartották Pécsett.
Tovább

XI. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem

A Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem tavaly ünneplte 10. évfordulóját, így idén már tizenegyedszer telik meg az egyetem olyan külföldiekkel, akik nem csak érdeklődnek a magyar nyelv és kultúra iránt, hanem lelkesen el is sajátítják minden csínját-bínját. Legyünk büszkék rá, hogy ennyien kíváncsiak kis országunk különleges, ám nehezen elsajátítható nyelvére, és kulturális sajátosságaira.
Tovább

Az indiai nagykövet látogatása a PTE-n

Őexcellenciája Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete bemutatkozó látogatást tett a Pécsi Tudományegyetemen 2010. július 6-án. Bódis József rektorral találkozott és egy gyümölcsöző együttműködés lehetőségeit tárgyalták meg. Az ülésen Komlósi László Imre általános rektorhelyettes ismertette röviden az egyetem történetét Komlódiné Pozsgai Gyöngyi és Szalkai Iván jelenlétében.
Tovább

Élményvonattal az ICWIP-re!

Idén tizennegyedszer rendezik Európa egyik legnagyobb tematikus ifjúsági fesztiválját, a Pécsi Nemzetközi Kultúrhetet július 24. és július 31. között. A Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa programsorozat kiemelt rendezvényének legnagyobb koncertjeit a Goran Bregovic és a Wedding and Funeral Orchestra, valamint a Pécs-Ruhr-vidék-Isztambul Karawane 2010 adja.
Tovább

A PTE és a 30Y - EFOTT-ra látogatott a rektor

Nagy sikert aratott a 30Y Pécsi Tudományegyetemről írt dala, amelyet július 15-én este az EFOTT-on hallhatott először mind a zenekar rajongótábora, mind Prof. Dr. Bódis József, a PTE rektora. A koncert előtt a rektor és a rocksztár jó ízű beszélgetést folytatott.
Tovább

Magyar nyelvre és kultúrára éhesen

Biztosan sokan hallották már a nagyvilágban is, hogy a magyar nyelv gyönyörű, dallamos, ám igen nehéz elsajátítani. Ennek ellenére mind többen kíváncsiak kis hazánk különleges nyelvi és kulturális értékeire, és évről-évre egyre többen érkeznek ide messzi földről az immár tizenegyedszer megrendezett Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemre.
Tovább

Pont Ott Party Pécsett!

Eljött a nagy nap, ma derülnek ki a ponthatárok. Prof. Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora és Dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere is részt vesz július 22-én este a frissen felvett hallgatókat ünneplő PONT Ott Party 2010 Pécs rendezvényen.
Tovább

Pécsi Tudományegyetem - Felvételi ponthatárok 2010 (2010. július 22.)

Íme az idei ponthatárok! Gratulálunk a friss PTE-s hallgatóknak! Akit esetleg nem vettek fel, az se csüggedjen, hiszen még ott a pótfelvételi is!
Tovább

Töretlen bizalom a PTE iránt (VIDEÓ!)

„Több hallgatónk lesz, ami azt jelezi, hogy nőtt a bizalom a Pécsi Tudományegyetem iránt. Úgy látszik, a hozzánk jelentkező hallgatók és családjaik tudnak különbséget tenni a PTE-n történt negatív események és a lényeg, vagyis az oktatás, kutatás és gyógyítás színvonala között.”– jelentette ki dr. Bódis József rektor a felvételi kapcsán rendezett sajtótájékoztatón július 23-án a Halasy-Nagy József Aulában. A PTE első embere kiemelte: a mesterképzésekre jelentkezők száma nőtt, ami külön öröm, hiszen ez a minőségi képzés záloga.
Tovább

Ismét Pécsett a 7. DRC Nyári Egyetem

2010. július 26-án immáron a 7. DRC (Danube Rectors’ Conference – Dunamenti Rektorok Konferenciája) Nyári Egyetemet nyitotta meg a két főszervező, az osztrák Dunamenti Régióért és Közép-Európáért Intézet igazgatója, Dr. Susan Milford és az IDResearch Kutatási és Képzési Kft. ügyvezető igazgatója Dr. Tarrósy István, a Bölcsészettudomány Karon.
Tovább

Ha nem vettek fel a PTE-re - Bódis József rektor levele

Tisztelt Felvételiző!
Tovább

A 2010/11-es tanév rendje

A 2010/11-es tanév rendje a Pécsi Tudományegyetem karain. Bővebb információt az adott kar honlapján talál.
Tovább

Építészet, kontextus, PTE

Az Építészet és Kontextus összefüggő tematikát kínáló építészeti és művészeti rendezvénysorozat Pécsett, amelyben előadássorozatok, konferenciák, workshopok, köztéri és kiállítótéri akciók, szimpóziumok, kiállítások, művészeti pályázatok formájában kerülhetünk közelebb kortárs építészeti jelenségekhez, tendenciákhoz.
Tovább

Egyre több Erasmusos hallgató

A napokban megérkeztek Pécsre az Erasmus ösztöndíjas diákok. A külföldi hallgatók eligazodását segítő orientációs napot szeptember 6-án rendezte az Oktatási Igazgatóság a Pollack Mihály Műszaki Karon. A hallgatók többek között tájékoztatást kaptak a beiratkozási tudnivalókról, praktikus és hasznos tanácsokat a kollégiumról, az idegenrendészetről, a magyar nyelvtanulási lehetőségekről és egyéb szabadidős tevékenységekről.
Tovább

Japán kurzusok a PTE-n!

A 2010/2011-es tanév őszi szemeszterében az Idegennyelvi Titkárság meghirdeti a BEVEZETÉS A JAPÁN KULTÚRÁBA című angol nyelvű Campus-kurzust, mely a PTE valamennyi hallgatója számára ingyenesen felvehető.
Tovább

Elhunyt Gergely János

Egy felejthetetlen tanáregyéniség és szervező távozott: Gergely János (1930–2010).
Tovább

Elköltözött a Rektori Hivatal!

A Pécsi Tudományegyetem Rektori Hivatala és a Rektori Vezetés 2010. szeptember 27-től a Vasvári Pál utca 4. szám alatt található épületbe költözik (az egykori Szent Mór kollégium épülete), így az ügyfélfogadás a Hivatal korábbi helyén, a Szántó Kovács János utcában megszűnik!
Tovább

Az iráni nagykövet látogatása a PTE-n

Őexcellenciája Dr. Saeed Seyed Agha Banihashemi, Irán magyarországi nagykövete a Pécsi Tudományegyetemre látogatott 2010 szeptember 29-én. Dr. Komlósi László Imrével, a PTE általános rektorhelyettesével tárgyalt a két ország valamint egyetemeik együttműködési lehetőségeiről.
Tovább

Az Európai Parlament kulturális és oktatási küldöttsége Pécsett

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatásügyi Bizottsága 2010. szeptember 29. és október 1. között Pécsre, Európa Kulturális Fővárosába látogatott. Az öttagú küldöttséget Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke vezette.
Tovább

José Manuel Barroso és Orbán Viktor Magyarország első egyetemén (frissítve Bódis József és J.M. Barroso megnyitóbeszédével!)

Az Európa Kulturális Főváros program 25 éves évfordulója és a Pécs 2010 Európa Kulturális Főváros év alkalmából a Pécsi Tudományegyetem Jubileumi Rektorkonferenciát szervezett, amelyre európai egyetemek rektorai kaptak meghívást Bódis József rektortól. A konferencia egyben Magyarország EU elnökségének első előkészítő rendezvénye is, ebből az alkalomból a rendezvény díszvendége volt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök.
Tovább

Tajvani delegáció látogatása a PTE-n

Több prominens személyből álló delegáció tette látogatását a PTE-n 2010. október 8-án, akiket Komlósi László Imre, a PTE általános rektorhelyettese köszöntött a PTE nevében. A delegáció az ÁOK vezetőivel folytatott megbeszélést követően meglátogatta az újonnan átadott Tudásközpont épületét is.
Tovább

PTE-s állami kitüntetettek

A Magyar Köztársaság elnöke, Dr. Schmitt Pál - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója alkalmából, az alábbi kitüntetéseket adományozta.
Tovább

Szenátusi összefoglaló

Tisztelt egyetemi Polgár, kedves Olvasó!
Tovább

Magyar győztes a moszkvai nemzetközi hegedűversenyen

Baráti Kristóf nyerte a moszkvai Paganini nemzetközi hegedűversenyt - jelentette a Magyar rádió tudósítója. Az orosz közszolgálati rádió magyar műsorának beszámolója szerint a tegnap esti döntőbe Baráti Kristófon kívül orosz, ukrán és dél-koreai művészek jutottak be.
Tovább

Új díszdoktorok a Pécsi Tudományegyetemen (VIDEÓ)

Ünnepi szenátusi ülést tartott 2010. november 4-én délután a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. A rendezvényen a PTE Rektora és Szenátusa az egyetem díszdoktoraivá fogadta David Reinhoudt és Barry Hilary Valentine Topping professzorokat.
Tovább

Jane Goodall nagy sikere a Pécsi Tudományegyetemen

Telt ház előtt hatalmas sikert aratott a világhírű etológus, Jane Goodall előadása pénteken délután a Tudásközpontban. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) meghívására Európa Kulturális Fővárosába érkezett szakember két napos látogatása szombaton sajtótájékoztatóval és filmbemutatóval folytatódott.
Tovább

Jane Goodall: tegyél valamit az emberekért, az állatokért és a környezetünkért! (VIDEÓ!)

Jane Goodall, a világhírű etológus, főemlőskutató és ENSZ békenagykövet Pécsre látogatott 2010. november 12-13-án, a Pécsi Tudományegyetem meghívására. Az újonnan épült Tudásközpontban tartott előadása hatalmas sikert aratott, nézők százai voltak kíváncsiak rá. Látogatása szombaton sajtótájékoztatóval és új filmjének bemutatójával folytatódott.
Tovább

Újra van kollektív szerződés a PTE-n (VIDEÓ)

„Óriási jelentősége van, hogy időben meg tudtunk egyezni a főbb kérdésekben.” – jelentette ki Bódis József rektor november 15-én, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kollektív szerződésének aláírásakor. E dokumentum, a munkaadó és a munkavállalók közti egyeztetés eredménye azért nagy jelentőségű, mert ez szabályozza a közalkalmazotti jogviszonyból származó jogokat és kötelezettségeket, ezek gyakorlásának, illetve teljesítésének módját, az ezzel kapcsolatos eljárások rendjét.
Tovább

AUDEM 21: egyetemek a demokráciáért

Az Egyetemek a Demokráciáért Szövetség (Alliance of Universities for Democracy – röviden: AUDEM) 21. éves konferenciáját Pécsett rendezte meg november 14-16. között. A világ minden tájáról ideérkező egyetemi vezetők a válság miatt bekövetkezett, felsőoktatást is érintő változásokat vitatták meg. Megtisztelő, hogy a PTE immár másodszor lehet házigazdája a szövetség éves gyűlésének.
Tovább

Megjelent az „Egyetemi Marketing” című kiadvány

Megjelent a szakma jeles hazai képviselőinek írásaiból összeállított, a marketingspecialitásokat, a piaci lehetőségeket feltérképező „Egyetemi marketing, marketing a felsőoktatásban” című kézikönyv.
Tovább

Pirospaprikából csodaszer?

Egy igazi hungarikum, a pirospaprika csípős anyagának alkalmazásával keres gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító megoldásokat az a fiatal magyar kutatónő, akit a „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” elnevezésű program keretében tüntettek ki a Magyar Tudományos Akadémián.
Tovább

Prima Díjas Dr. Dóczi Tamás

Dóczi Tamás, a PTE Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikájának vezetője vehette át 2010. november 12-én a Baranya Megyei Prima Díjat tudományos kategóriában a Baranya Megyei Közgyűlés dísztermében. Így ő lehet a három országos Prima Primissima Díj egyik várományosa.
Tovább

Kulturális valóságismeret és EKF

Két napos tudományos konferenciát és emlékülést szervezett november 18-19-én a PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar Kultúratudományi Intézete és Könyvtártudományi Intézete a pécsi kultúraközvetítő képzés 35 éves jubileumára „Kulturális valóságismeret és EKF 2010” címmel.
Tovább

Dékány Miklósra emlékezünk (VIDEÓ)

November 26-án van egy esztendeje annak, hogy a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE ÁOK) hallgatója, Dékány Miklós egy lövöldöző áldozatául esett. A tragédia az egész világot megrázta. Az évfordulóra a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (EHÖK) emléknapot szervezett, melynek keretében egy emléktáblát is felavattak a PTE ÁOK Biofizikai Intézet falán.
Tovább

Prinz Gyula munkássága a követendő út (VIDEÓ)

Immár tizenkettedik alkalommal adták át 2010. december 9-én a PTE TTK Földrajzi Intézetében a neves földrajztudósról, Prinz Gyuláról elnevezett díjat, mellyel a föld- és földrajztudomány területén végzett kiemelkedő oktatói, nevelői és tudományos kutatómunkát végző oktatók, kutatók és hallgatók tevékenységét ismerik el oktató-kutató és junior kategóriában.
Tovább

Web 2.0 konferencia a FEEK-en

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézet Ergonómia és Munkapszichológia Intézeti Tanszéke „Civilek a hálón, Web 2.0 a gyakorlatban” címmel nagy érdeklődésre számot tartó konferenciát szervezett 2010. december 10-én.
Tovább

Rektori hírlevél - 2010. december

Tisztelt Egyetemi Polgárok, Kedves Dolgozók, Hallgatók és Oktatók!
Tovább

Új, közös lehetőségek (VIDEÓ)

Közös pályázatok és ösztöndíj – ezek kulcsszavai annak a két szerződésnek, melyekkel a Pécsi Tudományegyetem, Pécs városa és a Richter Gedeon Nyrt. mélyítette el szakmai kapcsolatát. A megállapodásokat december 17-én szignálta Bódis József rektor, Páva Zsolt polgármester, Bogsch Erik vezérigazgató és Körtvélyessy Gyula, a Richter Gedeon Talentum Alapítvány elnöke.
Tovább

Felsőoktatási Minőségi Díj pályázat

A pályázat célja – a Kormány 221/2006. (XI.15.) rendelete alapján ¬– a minőségfejlesztés módszereinek alkalmazásában kiemelkedő teljesítményt nyújtó és folyamatos fejlődést mutató felsőoktatási intézmények és szervezeti egységeik elismerése.
Tovább

Felújított kórtermek a Gyermekklinikán

A PTE ÁOK hallgatóinak adományaiból felújított Gyermekgyógyászati Klinika kórtermeinek ünnepélyes átadására 2010. december 21-én került sor. Az átadáson a kis betegek apró karácsonyi ajándékokat is kaptak.
Tovább

Újévi Rektori Köszöntő

Tisztelt Egyetemi Polgárok, Kedves Dolgozók, Hallgatók és Oktatók!
Tovább

Mandulavirágzási Tudományos Napok

2012. február 27 - március 2. között ismét megrendezésre kerül a Mandulavirágzási Tudományos Napok. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
Tovább

Feltaláló születik!

A PTE Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Központja innovációs ötletpályázatot hirdet az egyetem karain tanuló nappali, levelezős és PhD hallgatók részére „Feltaláló születik!” címmel.
Tovább

Kilár Ferenc: mandulavirágzás a kémia évében

Kilár Ferenccel beszélgetünk, aki a TTK Analitikai és Környezeti Kémia Tanszékének és az ÁOK Bioanalitika Intézetének vezetője, valamint a Mandulavirágzási Tudományos Napok Velünk élő kémia- A kémia éve c. szekciójának témavezetője.
Tovább

Pécsi nyomdahistória

A pécsi nyomdászat évszázados históriája (1772-1950) címmel nyílt kiállítás június 6-án a PTE Egyetemi Könyvtár Történeti Gyűjtemények Osztály dolgozóinak köszönhetően a Klimo Könyvtárban. Az egybegyűlteket dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes főigazgató köszöntötte.
Tovább

Felvételt hirdet a PTE Fenntartható Fejlődésért Szakkollégiuma

A Pécsi Tudományegyetem Fenntartható Fejlődésért Szakkollégiuma 2011. szeptemberében felvételi dőszakot tart. Olyan hallgatókat várnak soraikba, akik nem csak hallgatóként érdeklődnek az ökológia és a fenntartható fejlődés környezeti, társadalmi illetve gazdasági aspektusaival, hanem aktívan is szeretnék tenni az alternatív életszemlélet elterjedése érdekében a Pécsi Tudományegyetem falain belül és kívül egyaránt.
Tovább

A PTE hallgatói ingyenesen látogathatják a Székesegyházat

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói számára ingyenes látogatható a Pécsi Székesegyház. A látogatáskor mindössze a diákigazolványt kell felmutatni a belépésnél.
Tovább

Tisztújítás a Pécsi Akadémiai Bizottságban

A Pécsi Akadémiai Bizottság (PAB) 2011. szeptember 28-i ülésén a 2011-2014-es akadémiai ciklusra megválasztotta új vezetőit.
Tovább

Pécsi diplomások, pécsi diplomák

Az összetartozást erősítő, a különböző karokon végzettek között is kapcsolatokat kereső és felmutató webes, videós, grafikus és fotós megoldások mellett a kampány szervezői a pécsi diplomák terjedési térképét is szeretnék megrajzolni.
Tovább

Együttműködik a PTE és a Pécsi Sörfőzde Zrt.

Megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Sörfőzde Zrt., melynek értelmében hosszú távon szeretnének több területen is együttműködni. A sörfőzde szerepet vállal az oktatói tevékenységben, az egyetem hallgatói pedig gyakornoki munkájukat végezhetik majd a vállalatnál.
Tovább

Baranya Megyei Prima Díjas a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar!

2012. november 17-én adták át a Baranya Megyei Prima Díjakat és az Év Vállalkozója elismerést a Zsolnay Kulturális Negyed Pécsi Galériájában.
Tovább

Díjnyertes az Egyetemi Levéltár kiadványa (VIDEÓ)

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által alapított az Év Levéltári Kiadványa III. díját a forráskiadványok kategóriában „A Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Kar tanácsülési jegyzőkönyveinek napirendi pontjai (1918–1940)” című munka nyerte el.
Tovább

PEN újratöltve! (VIDEÓ)

Három év szünet után visszatér a Pécsi Egyetemi Napok (PEN)! Az április 24-27. között zajló egyetemi fesztivál helyszíne ismét a Pécsi Bőrgyár lesz, ahol ma tartották a rendezvény sajtótájékoztatóját.
Tovább

Évzáró kiállítás a Pécsi Galériában (VIDEÓ)

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar 2012-13-as tanévében végzett hallgatóinak képzőművészeti és festészeti munkáit állították ki a Pécsi Galéria m21-es kiállítóterében. A tárlat hűen tükrözte azt a fejlődést, amin a fiatal művészpalánták a képzés során átmentek.
Tovább

Pécsi Ponthúzó Parti (VIDEÓ)

A Pécsi Ponthúzó Partin együtt várták a felvételi ponthatárok kivetítését a felvételizők a Széchenyi téren. Az idén is a közgazdasági és orvosi karok voltak a legnépszerűbbek egyetemünkön, valamit angol és pszichológia szakokra adták be sokan jelentkezésüket.
Tovább

Őrzi pozícióját a Pécsi Tudományegyetem

A Pécsi Tudományegyetem továbbra is a Dunántúl meghatározó felsőoktatási-, tudományos-, művészeti- és kutatási központja.
Tovább

Zenei Napok Pécsett (VIDEÓ)

A tavalyi évhez hasonlóan mesterkurzust szervezett a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete Pécsi Zenei Napok néven augusztus 1-11. között.
Tovább

Hivatalosan is megnyitotta az évet a Pécsi Tudományegyetem (VIDEÓ)

A Pécsi Tudományegyetem 2013. szeptember 13-án hivatalosan is megnyitotta az évet a Dr. Halasy-Nagy József Aulában. A Tanévnyitó Ünnepi Szenátusi Ülésen az egyetem szenátusa elismeréseket és kinevezéseket adott át az intézmény oktatóinak, hallgatóinak.
Tovább

Jubiláló művészeket köszöntöttek a Művészetek Napján (VIDEÓ)

A pécsi önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottsága idén is köszöntötte a pécsi jubiláló művészeket a Művészetek Napja alkalmából. Egyetemünkről Schóber Tamást a PTE I. Sz. Gyakorló Általános Iskolájának zenetanára vette át a város ajándékát.
Tovább

Kitüntetéseket adott át az MTA Pécsi Akadémiai Bizottsága (VIDEÓ)

A Pécsi Akadémiai Bizottság a „Magyar Tudomány Ünnepe 2013 - Velünk élő tudomány" központi rendezvényén több a régióban dolgozó oktató, kutató vehetett át rangos elismerést.
Tovább

Találatok az események között:


A Bokros csomag mítosza és a valóság

Pécsi Tavasz 2009

Ünnepi hangverseny

PAB Tudós Klub: Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010

4. Pécsi Dísznövénykiállítás és Vásár

A Pécsi Egyetemi Zenekar és Kórus jótékonysági koncertje

Pécsi Egyetemi Gyógyszerész Napok

Jótékonysági vízilabdagála a Pécsi Gyermekklinika javára

XI. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem

PTE felvételi sajtótájékoztató

Pécsi Nemzetközi Futball Fesztivál 2010

Kölcsönhatások – német nyelvű kultúra regionális és nemzetközi kontextusban

Esélyegyenlőség a felsőoktatásban

Via Futuri 2010

Jótékonysági hangverseny a vörösiszap-katasztrófa károsultjai javára

Kerényi Károly Műhelynap

A Pécsi Limfóma Klub avatóünnepsége

A Pécsi Limfóma Klub előadása

II. Pécsi Építész Jamboree

Pécsi Limfóma Klub

III. Pécsi Bölcsész Nyári Tábor és Márton Áron Nyári Egyetem ünnepélyes megnyitója

5. Pécsi Dísznövénykiállítás és Vásár

Genetika, környezet és emberi jól-lét

Gyógyszerész Alumni Találkozó - Pécsi Egyetemi Gyógyszerész Bál

Pécsi Pszichológus Napok (PSZIESZTA)

VI. Pécsi Pénzügyi Napok

A Pécsi Egyetemi Zenekar jótékonysági koncertje

A Pécsi Egyetemi Zenekar hangversenye

Az orosz nyelv napja a Pécsi Orosz Központban

A Pécsi Tudományegyetem centenáriumi emlékülése

Pécsi Sürgősségi Napok

Pécsi Zenei Napok 2013

« vissza