PTE

Pécsi érték a Klimo Könyvtár és a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kísérleti telepe

szerzõ: PTE / PécsMa | 2014. március 24. 08:52:04

Az adott település életében kiemelt jelentőségű kulturális értékek megőrzése érdekében a helyi önkormányzatok - így Pécs is - értéktárakat hozhatnak létre. Ennek értelmében mostantól pécsi értékeknek számít - többek között - a Pécsi Tudományegyetem Klimo Könyvtára és a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet és Pécs határában lévő Szentmiklós-hegyi kísérleti telepe.

A jogszabályok szerint az adott település életében kiemelt jelentőségű  kulturális értékek, anyagi, szellemi alkotások megőrzése érdekében a helyi önkormányzatok - így Pécs is - értéktárakat hozhatnak létre. Ezekbe kerülhetnek be a pécsiek által lényegesnek vélt elemek, amelyekről szakértők véleményezését követően a Pécsi Értéktár Bizottság dönt.


A döntés eredményeként a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára által őrzött, az idén fennállásának 240. éves jubileumát ünneplő Klimo Könyvtár és a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Pécs határában lévő 30 hektáros Szentmiklós-hegyi kísérleti telepe hivatalosan is pécsi érték lett.

E mellett a pécsi kesztyű is városi érték lett: 1861-ben teremtette meg a Hammerli család a pécsi kesztyűgyártás iparszerű technológiáját, ám ma a világon csak Pécsett dolgoznak a kesztyűs szakmában a hagyományos kézi szabásra alapuló technológiával.

A negyedik most beemelt érték Apagyi Mária zongoratanítási gyakorlata lett, amelyet három kötetben rögzített.

Forrás: http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/mostantol-hivatalosan-is-pecsi-ertekek/