Bejelentkezés

Keresés eredménye:

Találatok a hírek között:


Amerikai MBA ösztöndíj végzős mérnök és közgazdász hallgatóknak

Posztgraduális ösztöndíj közgazdász vagy mérnök hallgatók részére a programban részt vevő Missouri állambeli egyetemek valamelyikén.
Tovább

Kultúrák Dialógusa a Soknyelvű Európában

A Kultúrák Dialógusa című nemzetközi konferenciát immár ötödik alkalommal rendezte meg november 21-22-én a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Fordítástudományi Kutatóközpontja. Társszervezőként közreműködött még az MTA PAB Szlavisztika Munkabizottsága, a PTE BTK Orosz Szeminárium, valamint a Szlavisztika Alapítvány.
Tovább

Informatika, integráció, eredményes gazdálkodás

Az IVETÁR (Informatikai Vezetők Társasága) és a PTE Közgazdaságtudományi Kar közös informatikai szakmai konferenciát szervezett december 4-én az IT portfólió, mint a tudásalapú gazdaságfejlesztés kulcsa témában.
Tovább

Kimagasló TDK mozgalom a KTK-n

A 2008-as évben megrendezett két fordulón 58 dolgozattal 62 hallgató indult, akik közül a zsűri 50 dolgozatot és 53 szerzőt tartott érdemesnek arra, hogy képviselje a Kart az Országos Tudományos Diákköri Konferencián.
Tovább

Jön a Magyar Nyelv és Kultúra Téli Egyetem

2009. január 11. és február 1. között a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar Nemzetközi Oktatási Központja kilencedik alkalommal szervezi meg Magyar Nyelv és Kultúra Téli Egyetem elnevezésű programját.
Tovább

MKB Professzori Klub a PTE egyetemi tanáraival

December 16-án este került sor az "MKB Professzori Klub a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanáraival" elnevezésű rendezvény a Művészetek és Irodalom Házában. A rendezvény fővédnöke, Dr. Gábriel Róbert a Pécsi Tudományegyetem jelenlegi- és Dr. Klinghammer István, az ELTE volt rektora voltak.
Tovább

Karácsonyi Teadélután az ÁOK-n

A PTE ÁOK Angol Hallgatói Szolgáltató Iroda immár második alkalommal rendezte meg nagy sikerrel az itt karácsonyozó külföldi és magyar diákok számára Karácsonyi Teadélutánját.
Tovább

Külföldi tandíjmentes tanulmányi lehetőségek

Ismét elérhetőek a tandíjmentes külföldi tanulmányi lehetőségek! Szeretnél Japánban, az USA-ban vagy Koreában tanulni? Pályázz! Íme a PTE egyetemközi szerződései által biztosított ösztöndíjak vagy tandíjmentes tanulmányi lehetőségek:
Tovább

Év eleji beszélgetés dr. Gábriel Róbert rektorral (videó)

2009. év eleji beszélgetés Dr. Gábriel Róberttel, a Pécsi Tudományegyetem rektorával.
Tovább

PTE-siker az Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyen

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának hallgatói nyerték az egyik legrangosabb országos szakmai megmérettetést, a győri Széchenyi Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiuma által hetedik alkalommal megrendezett Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyt, 2009. február 6-8. között.
Tovább

PEN 2009: Idén is Neked zenélnek

Három színpadon, nyolc külföldi fellépővel, mintegy ötven zenekar részvételével rendezi meg idén a PTE EHÖK a Pécsi Egyetemi Napokat április 22- 25. között. Az előző években megszokott egyedülálló hangulat, a minőségi programok, és az olcsó jegyárak maradtak, viszont új helyszínen, létszámkorlát nélkül bárki számára elérhető lesz a PEN.
Tovább

Szombaton Nemzetközi Est: bemutatkozik 24 ország

Idén másodszor rendezi meg az Általános Orvostudományi Kar vezetősége és az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat a nagyszabású Nemzetközi Estet, 2009. február 21-én a Dr. Romhányi György Aulában.
Tovább

Fergetes volt a Nemzetközi Est (galéria!)

A Nemzetközi Est 15 éves múltra tekint vissza, de immár második alkalommal az Általános Orvostudományi Kar és az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat a külföldi hallgatók országainak diplomáciai képviselőit is meghívta a nagyszabású estre, amely méltán mondható nemzetközinek.
Tovább

A Pécsi Tudományegyetemé az Év Campus Honlapja

A Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtó Egyesület (MESE) idén először díjazta az Év Campus Honlapját, amelyet a PTE (www.pte.hu) nyert intézményi kategóriában, megosztva a Kodolányi János Főiskolával. Szinte minden kategóriában született pécsi eredmény: az Év Írása 2008 díjat Váncsodi József (Confabula) nyerte Publicisztika kategóriában, az Év Fotója 2008 díjat a Művészet, tudomány területén pedig Csortos Szabolcs (UnivPécs) nyerte.
Tovább

PTE Állásbörze

A rendezvény célja, hogy minél több hallgató tájékozódhasson a jövőbeni munkaerőpiaci lehetőségeiről, ezért az alábbi karok dékánjai a hallgatók számára az állásbörzén való részvételhez a tanórák időpontjában is hozzájárulnak 2009. április 15-én 10.00 és 17.00 óra között.
Tovább

Óriási érdeklődés a PTE Állásbörzéjén

Hatalmas érdeklődés övezte az ötödik alkalommal rendezett összegyetemi állásbörzét 2009. április 15-én, amely a Pécsi Tudományegyetem Oktatási Igazgatóság Központi Hallgatói Szolgáltató Iroda szervezésében zajlott Pécsett, a Dr. Romhányi György Aulában.
Tovább

Átadták az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Dél-Dunántúli Regionális Irodáját

Megkezdte működését az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Dél-Dunántúli Regionális Irodája, amelynek célja, hogy a három évre szóló program következtében mérhetően javuljon az iskolák és a szülők kapcsolata. Az egyetem és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közötti együttműködési megállapodás aláírására 2009. április 8-án került sor a PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán.
Tovább

Éttermeket elemeztek a közgázosok

„Körbesétáló marketing” elnevezésű program keretében teszteltek húsz pécsi éttermet a Közgazdaságtudományi Kar marketing szakos hallgatói az elmúlt hónap során. A szakmai feladat szándékuk szerint tovább él majd az egyetem falain túl, többek között az EKF programban kívánják hasznosítani az eredményeiket.
Tovább

Együttműködés - azonnali eredményekkel

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara és a Dél-Dunántúli Humánerőforrás Kutató és Fejlesztő Nonprofit Kft. a mai napon együttműködési megállapodást írt alá a dél-dunántúli régió humán erőforrás fejlesztési törekvéseinek elősegítése és a munkaerő-piaci esélyegyenlőség erősítése érdekében.
Tovább

Büntetőjogi nyári egyetem a PTE-n

Immár negyedik alkalommal zajlik a freiburgi Max-Planck-Institut és a PTE Állam- és Jogtudományi Karának közösen rendezett Kriminológiai és büntetőjogi nyári egyeteme június 22-25 között. Idén a komplex bűnözés büntetőjogi vonatkozásai állnak a középpontban. Több éve fontos résztvevője a nyári egyetemnek Dr. Ulrich Sieber, aki 2008. november 6-a óta a PTE díszdoktora.
Tovább

Megújított BAT - PTE Együttműködési megállapodás

Megerősítette együttműködési megállapodását a British American Tobacco Hungary (BAT) és a Pécsi Tudományegyetem. A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő együttműködés célja, hogy a jövőben is hasznosítsa a vállalatnál felhalmozódott szakmai gyakorlati tudás és az egyetem tudományos potenciáljának kombinációjából fakadó lehetőségeket.
Tovább

Bababarát pécsi szülészet

„Babarát Kórház” címet adományozott az Egészségügyi Minisztérium a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának. A pécsivel együtt így tizenhárom magyarországi intézmény biztosítja az újszülötteknek és kismamáknak a nyugodt, otthoni körülményeket. A klinikát vezető Bódis József professzor szorgalmazta átalakításoknak, fejlesztéseknek illetve a szemléletváltozásnak köszönhetően közel egy éve adták át a most elismert első családbarát szülőszobákat.
Tovább

BABA: Gazdálkodás és menedzsment angol nyelven

1996-ban kezdődött az akkor még Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának és a Middlesex University, London Business School-jának közös képzése, mely az Üzleti Programok Angol Nyelven elnevezést kapta. Az azóta töretlen sikernek örvendő képzés a következő tanévben először, államilag finanszírozott formában is indul.
Tovább

Megújulnak a PTE kollégiumai!

A Strabag ZRt., az Immorent ZRt. és a Pécsi Tudományegyetem által a közelmúltban aláírt 8 milliárd forintos PPP szerződés értelmében már elkezdődtek a felújítási munkálatok az Univ Kollégiumban. 2011-re felújítják az Univ Kollégiumon kívül a Jakabhegyi és a Szántó kollégiumokat is.
Tovább

Kedvezményes nyelvtanfolyamok

Őszi intenzív nyelvtanfolyamok és kedvezményes árú (500 Ft/óra) nyelvtanfolyamok indulnak szeptemberben a Pécsi Egyetemisták Egyesület szervezésében egyetemi hallgatók és dolgozók részére, részletfizetési lehetőséggel.
Tovább

Új épületrésszel bővül a FEEK

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán ünnepélyes keretek között Gábriel Róbert, a PTE rektora, valamint Koltai Dénes, a FEEK dékánja átadták a saját beruházásban létrehozott új épületszárnyat, mely a Szak- és Továbbképző Intézetnek ad helyet.
Tovább

A 86. tanév elkezdődött!

A Pécsi Tudományegyetem ünnepi szenátusi ülésén Gábriel Róbert rektor mondott tanévnyitó beszédet, majd Mayer Mihály, a Pécsi Egyházmegye püspöke szólalt fel a Pécsi Egyházmegye fennállásának 1000 éves évfordulója alkalmából. Ezt követően díjak, elismerések bejelentése és átadása következett.
Tovább

DEUTSCH.PTE.HU - Indul a német nyelvű portál!

A tavaly júliusban megújult angol nyelvű központi egyetemi portál (english.pte.hu) nagy sikerére való tekintettel október 1-jén elindul a német nyelvű portál is (deutsch.pte.hu). Létrehozását az is indokolta, hogy a PTE célkitűzéséhez híven a nemzetközi hallgatók száma évről-évre növekszik.
Tovább

„Köszönjük, Magyarország!” A német nagykövet pécsi látogatása

Az Angol- Német Hallgatói Önkormányzat (EGSC) és a Német Hallgatói Szolgáltató Iroda a Német Egység Napja alkalmából (okt. 3.) ünnepséget szervezett, melyre meghívta Dorothee Janetzke-Wenzel német nagykövet asszonyt. Röviden: jó kérdések, érdekes és kimerítő válaszok, valamint hangulatos filmest, október 2-a szép emlék marad.
Tovább

Bővült a DAAD ösztöndíjak kínálata

A Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) a magyar hallgatóknak és diplomásoknak a 2010/2011-es tanévre ismét az ösztöndíjak széles választékát kínálja, a 3-4 hetes nyelvi és országismereti nyári egyetemi tanfolyamtól a mester végzettség megszerzésén át egy német felsőoktatási intézményben történő doktorálásig. Azoknak a doktoranduszoknak, akik Magyarországon doktorálnak, lehetőségük nyílik a kutatói munkájuk egy részének német felsőoktatási intézményben vagy kutatóintézetben történő megvalósítására.
Tovább

Pécsett a Nordrhein-Westfaleni Ifjúsági Zenekar

Őszi turnéjuk keretén belül 2009. október 15-én Pécsett lépett fel a Landesjugendorchester Nordrhein-Westfalen. A zenekar különlegessége, hogy tagjai mindössze 14-22 év közötti fiatalok.
Tovább

Egyetemek közti kapcsolatok - interjú Czéh Gáborral

A Pécsi Tudományegyetem immáron harmincegy éve törekszik folyamatosan arra, hogy remek nemzetközi kapcsolatainak formális keretet is adjon. Egyetemünk első partnerkapcsolata a szomszédos horvát Josip Juraj Strossmayer eszéki egyetemmel még 1979-ben köttetet, s azóta már negyvenkilenc hivatalos partnerkapcsolattal rendelkezik az Amerikai Egyesült Államoktól, egészen Ázsiáig. Az egyetemek közti kapcsolatokról beszélgettünk Czéh Gábor külügyi referenssel.
Tovább

Törőcsik Mária előadásával startolt a Nyitott Egyetem

Az Universitas Televízió megújult Nyitott Egyetem című oktatási-ismeretterjesztő műsora rendkívüli lendülettel indult a február 2-ai nyilvános felvétellel. Szép számú néző volt kíváncsi dr. Törőcsik Mária előadására a fogyasztói magatartás változásával kapcsolatban, kérdések is bőven voltak. Az új sorozat legelső felvétele alkalmából dr. Gábriel Róbert mondott rövid köszöntő beszédet.
Tovább

Helló Világ – megérkeztek a külföldi vendéghallgatók

Ha végignézünk a vendéghallgatókon, egy nagy multikulturális tömeget látunk, mintha az egész világot egyetlen terembe terelték volna be. Összesen 89 külföldi hallgató érkezett több mint 20 országból a hetekben Pécsre. Közülük 44-en az egész tanévet itt töltik. Többségük Erasmus ösztöndíjas, de vannak olyanok is akik a Ceepus Program keretében vagy más egyéb egyetemközi szerződés segítségével jöttek egyetemünkre tanulni.
Tovább

Virágoznak az orchideák!

Habár így február elején a télnek még alig-alig látszik a vége és a szemünk már hozzászokott a fakó természethez, van egy hely, mely éppen most borult virágba és szemtelenül kacag a mínuszokon. A Pécsi Tudományegyetem Botanikus kertjében ilyenkor is zajlik az élet és semmihez sem fogható élményben lehet részünk, ha ellátogatunk az ezer színben pompázó Orchidea- és Bromélia-házba.
Tovább

Kitüntetést kapott Anja Haaparanta, a PTE finn lektora

A Finn Oroszlán lovagrend I. osztályú érdemrendjét kapta Anja Haaparanta, a Pécsi Tudományegyetem finn lektora, a Pécsi Magyar-Finn Társaság elnöke. A kitüntetést Jari Vilén, a Finn Köztársaság budapesti nagykövete adta át, az oklevelet pedig Kator György, Finnország tiszteletbeli konzulja nyújtotta át. A díjátadó ünnepségen finn és magyar dalokat énekelt a geresdlaki Pacsirta kórus.
Tovább

Voltál már Nemzetközi Esten?

Az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának vezetősége szervezi idén is a méltán nagyhírű Nemzetközi Estet. 2010. február 20-án 20 nemzet ételeit lehet majd megkóstolni, bemutatkozó műsorral is készülnek, végül pedig fergeteges nemzetközi buli várja az érdeklődőket.
Tovább

Idén is tarolt a Nemzetközi Est (fotógaléria!)

Az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának vezetősége szervezésében 2010. február 20-án megrendezésre került az idei Nemzetköz Est. A mára már hagyományosnak is mondható rendezvénynek ez évben is a dr. Romhányi György aula adott otthont, így február 20-án 20 nemzet ételeit lehetett megkóstolni, a hallgatók bemutatkozó műsorral is készültek, végül pedig fergeteges nemzetközi bulival zárult a méltán nagyhírű rendezvény.
Tovább

Fergeteges Táncoló Egyetem nyitó gála (fotógaléria!)

Ismét várja a hallgatókat az országban egyedülálló Táncoló Egyetem. A február 22-ei nyitó gála után szabad a rablás. Azonban, mivel a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel, –főleg a nagyon népszerű kurzusokra, mint az aerobic vagy a hastánc– sokan már a helyszínen bebiztosították a helyüket.
Tovább

Elkezdődtek a Mandulavirágzási Tudományos Napok

Elkezdődtek a Mandulavirágzási Tudományos Napok a Pécsi Tudományegyetemen. A mandulafák virágzásával egy időben zajló, tavaszköszöntő rendezvénysorozaton neves hazai és külföldi előadókat hallgathatnak meg az érdeklődők három napon át, három témacsoportban. Az Európa Kulturális Fővárosa programjaihoz szervesen kapcsolódó, negyedik alkalommal megrendezett esemény célja, hogy az egyetemen felhalmozott tudást megossza mindenkivel. Az előadások ugyanis teljes mértékig nyitottak és ingyenesek az érdeklődők számára: a részvétel pusztán előzetes regisztrációhoz kötött.
Tovább

Félidejéhez érkezett a Mandulavirágzási Tudományos Napok

Csütörtökön, párhuzamosan két helyszínen, a „Pécs kulturális öröksége - épített örökség" és a „Fenntarthatóság Európája" címet viselő témamodulokkal folytatódott a Mandulavirágzási Tudományos Napok a Pécsi Tudományegyetemen.
Tovább

A fenntarthatóságról a Pécsi Tudományegyetemen

A virágzó mandulafa Janus Pannonius óta a műveltség sajátos pécsi szimbóluma. 2010-ben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egy háromnapos tudományos konferenciasorozattal, a Mandulavirágzási Tudományos Napokkal köszöntötte a tavaszt és indítja Európa Kulturális Fővárosának tudományos évadát.
Tovább

Rektorjelöltek nyilvános vitafóruma

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa március 25-én rektort választ. Akit megválasztanak, 2010 július 1-jétől 2014. június 30-ig tölti majd be a vezetői pozíciót. A két rektorjelölt, dr. Bódis József és dr. Gábriel Róbert egy nyilvános vitafórumon ismertette 15-15 percben az egyetemi polgárokkal pályázatát, majd mindkét jelölt a közönség kérdéseire válaszolt.
Tovább

83 könyvet ajándékozott a PTE-nek a dél-koreai nagykövet

Őexcellenciája Chung-ha Suh, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete a Pécsi Tudományegyetemen tett látogatása alkalmából 83 koreai könyvet ajándékozott az egyetemnek. A nagykövet úr rövid beszédben köszöntötte azt az 56 dél-koreai hallgatót, akik márciusban kezdték meg orvosi előkészítő tanulmányaikat a PTE-n.
Tovább

Szerzői jogvédelemről a PTE-n

A Pécsi Tudományegyetem Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Központja, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. közös szervezésében szerzői jogi konferenciát szervezett április 13-án. Deák Máté levezető elnöktől (BTK Pályázati Innovációs és Külkapcsolati Osztály) megtudhattuk, hogy egy hiánypótló konferencia ez, és hagyományteremtő céllal jött létre.
Tovább

Nemzetközi botanikai konferencia Pécsett

Az EVS (European Vegetation Survey) 19. workshopját rendezte meg, ezúttal a Pécsi Tudományegyetemen. A konferencia résztvevőit a szervezők nevében Salamonné Albert Éva köszöntötte, majd átadta a szót Font Mártának, a PTE oktatási és tudományos rektorhelyettesének, aki kedves szavakkal üdvözölte az egybegyűlteket. John Rodwell, az EVS elnöke nyitotta meg a 4 napos nemzetközi szakmai találkozót.
Tovább

Társadalom – politika – média: egy nyertes projekt a PTE-n

A PTE és a Gondolat Kiadó alkotta konzorcium sikerrel indult a TÁMOP 4.1.2. számú tananyagfejlesztési pályázaton. Komplex digitális tananyag- és taneszköz-fejlesztés a társadalomtudományi képzés számára* (TÁMOP-4.1.2.-08/1/A-2009-0050) című nyertes pályázat megvalósítása során 2010. április 1. és 2011. szeptember 30. között kommunikációs, szociológiai, politikatudományi tananyagok (összesen 17 digitális tankönyv) kerülnek megírásra és online publikálásra egyebek mellett a média, a nyilvánosság, a közigazgatás, az Európai Unió és a civil társadalom témakörében.
Tovább

Fantasztikus nyári egyetemek a PTE-n!

Nagyon sok módja van, hogy a nyarat hasznosan és élvezetesen töltsd, ennek egyik legjobb módja a nyári egyetemen való részvétel. Vannak jó programok, sok érdekes emberrel találkozhatsz és sok új dolgot tanulhatsz. Nem mellékesen az életrajzodban is jól mutat egy ilyen tapasztalat. Jelentkezz most!
Tovább

A PTE újabb két professzora lett MTA rendes tag

A Magyar Tudományos Akadémia, a tudomány hazai „fellegvára”, Magyarország legmagasabb szintű tudományos testülete. Tagjait a tudományos osztályok jelölése alapján a Közgyűlés választja. Különleges megtiszteltetés egyetemünknek, hogy ebben az évben két professzorunkat is rendes tagjává választotta az MTA: Kovács L. Gábor és Bélyácz Iván professzor urakat, akik eddig levelező tagok voltak.
Tovább

Idegenben nyert a PTE: Karl-Franzens-Universität Graz - PTE TTK 0:3

A Pécsi Tudományegyetem TTK labdarúgó csapata kedden (2010. május 11-én) Grazban barátságos nagypályás labdarúgó mérkőzést játszott a grazi Karl Franz Universität labdarúgó csapatával. A rendkívül sportszerű mérkőzésen a PTE TTK csapata 3:0 arányban legyőzte a grazi csapatot. A mérkőzés a két egyetem közötti jó kapcsolat elmélyülése céljából került megrendezésre. A visszavágó mérkőzésre októberben kerül sor Pécsett, amely jól illeszkedik Pécs Európa Kultúrális Fővárosa sportprogramjaihoz is.
Tovább

A kultúra hídjai

Német vendéghallgatók látogattak a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karra május 9-15. között. A Hochschule Zittau/Görlitz és a Fachhochschule Potsdam vezetőségét és diákjait a PTE az EKF program keretén belül invitálták kutatómunkára azzal a gondolatindító kérdéssel, hogy „Képes-e a művészet a kultúrák közt hidat építeni. Egy nemzetköziesedést, multikulturalitást célként kitűző egyetemen, mint a PTE ez nem lehet kérdés: természetesen képes!
Tovább

Második lett a PTE csapata a nemzetközi kosárlabdatornán

Színvonalas mérkőzéseket követően második helyezést ért el a PTE női kosárlabda csapata az első alkalommal, de hagyományteremtő céllal megrendezett Alpok-Adria Nemzetközi Egyetemi Kosárlabdatornán.
Tovább

Az EKF a miénk is!

Már javában zajlanak a programok a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa Programsorozat égisze alatt. A városban zajló kulturális sokkot azonban nem kell, sőt nem is lehet az egyetemtől külön lapon említeni. Nem csak azért, mert az itt tanuló közel harminc ezer hallgató előszeretettel van ott a koncertek első soraiban. A hat kulcsprojekt közül kettő az egyetem szoros együttműködésével jöhetett létre.
Tovább

Dobogós pécsi hallgatók a marketing versenyen

Három hallgatónk, nem csak szépek, de okosak is: a német Anastasia Franz, a Dél-Afrikai Erzsi Mascher és az ukrán Yuliya Kozachenko úgy döntöttek, hogy részt vesztnek az idei „L’oreal Brandstorm” marketing versenyen. A nemzeti döntőről a harmadik helyet hozták haza. Hasonlóan jó eredményt a verseny 18 éves története alatt a Közgazdaságtudományi Kar hallgatói csupán egyszer értek el.
Tovább

Nemzetközi humán erőforrás fejlesztési konferencia a FEEK-en

Több, mint 25 ország 150 neves képviselője vesz részt a nemzetközi konferencián, amelyet a University Forum for Human Resource Development és az Academy of Human Resource Development évente közösen rendez meg. A 11. Nemzetközi Európai Humán Erőforrás Fejlesztési Kutatási és Gyakorlati Konferencia, amelynek a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara (PTE FEEK) június 2-4. között ad helyt „Humánerőforrás-fejlesztés a globális mobilitás korában" címmel, talán a legjelentősebb nemzetközi konferencia, amelyet a fiatal kar eddigi fennállása során rendezett.
Tovább

PTE sajtóközlemény

A Pécsi Tudományegyetem rektora és vezetése megdöbbenéssel értesült a hírről, hogy a PTE négy dolgozója, köztük két magas beosztású vezető gazdasági munkatársa is érintett a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által indított és az intézmény beszerzéseivel összefüggően folytatott eljárásban.
Tovább

Pedagógusnapi Ünnepség a PTE-n

A Pécsi Tudományegyetem Pedagógusnapi Ünnepséget rendezett 2010. június 5-én, szombaton, melynek keretében a Pécsi Tudományegyetemen és jogelőd intézményeiben 50, 60, 65, 70 és 75 éve diplomát szerzett hallgatóink arany, gyémánt, vas, rubin és gránit okleveleinek, valamint minisztériumi és egyetemi kitüntetések és elismerések átadására került sor.
Tovább

Hallgatók az árvíz ellen

Önkéntes szolgálatot szervez a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (PTE EHÖK), hogy részt vállaljon a kritikus mértéki árvíz elleni védekezésben. Az árvíz által fenyegetett önkormányzatok vezetői örömmel fogadták a hallgatók felajánlását.
Tovább

Interkupát nyertek a PTE-s fiúk!

Az asztalitenisz rajongói hatalmas meccseken drukkolhattak a PTE PEAC asztalitenisz csapatának június 5-6-án, akik 3 másik csapattal küzdöttek meg, míg végül legyőzték a sokkal esélyesebbnek tartott francia csapatot is. A győzteseink, akikre rendkívül büszkék vagyunk: Muskó Péter, Varga Zoltán, Zwickl Dániel és Orosz Gábor. Edzőjüknek, Ács Pongrácnak is gratulálunk!
Tovább

Erőedzés könyvben

Egyetemünk két oktatójának, Dr. Katics Lászlónak és Dr. Lőrinczy Dénesnek több évtizedes sikeres edzői tapasztalat és módszertani fejlesztő munkája eredményeként az Akadémiai Kiadó a napokban jelentette meg „Az erőedzés biomechanikája, mozgásanyaga és módszerei” című könyvét.
Tovább

Kriminológiai nyári egyetem a PTE-n

Immár harmadik alkalommal zajlik a a freiburgi Max-Planck Institut és a PTE Állam- és Jogtudományi Karának közösen rendezett Kriminológiai nyári egyeteme június 7-11 között. Idén a büntetés végrehajtás és a veszélyes bűnelkövetők kezelése a fő téma.
Tovább

Szerva itt! - aranyérmes pécsiek (VIDEÓ)

Sosem látott sikerrel zárta a PTE PEAC AAM asztalitenisz szakosztálya a Pécsett megrendezett Inter kupa döntőjét. Fiaink: Muskó Péter, Varga Zoltán, Zwickl Dániel és Orosz Gábor a francia, olasz és osztrák klubokat megelőzve végeztek az első helyen.
Tovább

Az első kihelyezett MTA ülés a PTE-n

A Magyar Tudományos Akadémia IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya történetében először tartott kihelyezett osztályülést a fővároson kívül 2010. június 9-én, és ennek helyszínéül a Pécsi Tudományegyetemet választotta, mintegy elismerve a Közgazdaságtudományi és az Állami- és Jogtudományi Kar tudományos teljesítményét.
Tovább

Ohio-Pécs 25 éve!

Az Ohio program 1985-ben indult útjára: amerikai és magyar hallgatók nyári egyeteme, a diákok együtt oldottak meg konkrét baranyai vállalati problémákat, melyeknek nagy része hasznosult is. A gyümölcsöző együttműködés „születésnapját" június 28-án tartották Pécsett.
Tovább

XI. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem

A Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem tavaly ünneplte 10. évfordulóját, így idén már tizenegyedszer telik meg az egyetem olyan külföldiekkel, akik nem csak érdeklődnek a magyar nyelv és kultúra iránt, hanem lelkesen el is sajátítják minden csínját-bínját. Legyünk büszkék rá, hogy ennyien kíváncsiak kis országunk különleges, ám nehezen elsajátítható nyelvére, és kulturális sajátosságaira.
Tovább

Az indiai nagykövet látogatása a PTE-n

Őexcellenciája Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete bemutatkozó látogatást tett a Pécsi Tudományegyetemen 2010. július 6-án. Bódis József rektorral találkozott és egy gyümölcsöző együttműködés lehetőségeit tárgyalták meg. Az ülésen Komlósi László Imre általános rektorhelyettes ismertette röviden az egyetem történetét Komlódiné Pozsgai Gyöngyi és Szalkai Iván jelenlétében.
Tovább

Az EFOTT-on debütál a 30Y PTE-ről írt dala

Idén a Pécs melletti Orfű ad otthont az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) július 13-18 között. A legnagyobb egyetemi fesztivál egy premiernek is helyt ad, hiszen itt mutatja be Magyarország egyik legnépszerűbb rockzenekara, a 30Y a Pécsi Tudományegyetemről írt dalát.
Tovább

EFOTT: Húszéveseké a világ!

Tíz színpadon közel háromszáz fellépő: magyar zenekarok, dumaszínház, celebkemping, turisztikai - és szórakoztató programok várják a fiatalokat Orfűn, a Pécsi-tó partján, július 13-18 között. Csütörtökön kilátogat Orfűre Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora is.
Tovább

Megvannak a DPR-nyereményjáték nyertesei

A nyertesek a korábban megadott Jelige és Jelszó együttes megadásával 2010. július 21-ig jelentkezhetnek a palyakovetes-info@pte.hu e-mail címen vagy a 72/501-500/2456-os telefonszámon (munkaidőben 8.00-16.00 óra között) és egyeztethetik a választható ajándékokat.
Tovább

A JESZ a Cirkusz- és Utcaszínház Fesztiválon!

Különleges darabbal vesz részt a PTE Janus Egyetemi Színháza a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 projekt keretében szervezett Cirkusz-és Utcaszínház Fesztiválon Tóth András Ernő rendezésében: ez a Küklopsz projekt.
Tovább

Elindult a CESUN nyári egyetem

Június 16-án kezdetét vette a PTE BTK egyik kiemelt nyári rendezvénye, a Central European Studies Summer University.
Tovább

A PTE és a 30Y - EFOTT-ra látogatott a rektor

Nagy sikert aratott a 30Y Pécsi Tudományegyetemről írt dala, amelyet július 15-én este az EFOTT-on hallhatott először mind a zenekar rajongótábora, mind Prof. Dr. Bódis József, a PTE rektora. A koncert előtt a rektor és a rocksztár jó ízű beszélgetést folytatott.
Tovább

Magyar nyelvre és kultúrára éhesen

Biztosan sokan hallották már a nagyvilágban is, hogy a magyar nyelv gyönyörű, dallamos, ám igen nehéz elsajátítani. Ennek ellenére mind többen kíváncsiak kis hazánk különleges nyelvi és kulturális értékeire, és évről-évre egyre többen érkeznek ide messzi földről az immár tizenegyedszer megrendezett Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemre.
Tovább

Mosolyt festettek! (VIDEÓ!)

Barátságos környezetben gyógyítják a kis betegeket a PTE Gyermekgyógyászati Klinikáján: július 21-én adták át azt a mesefalat, melyen a pici páciensek színes figurákat nézegethetnek a várakozás alatt.
Tovább

Pécsi Tudományegyetem - Felvételi ponthatárok 2010 (2010. július 22.)

Íme az idei ponthatárok! Gratulálunk a friss PTE-s hallgatóknak! Akit esetleg nem vettek fel, az se csüggedjen, hiszen még ott a pótfelvételi is!
Tovább

Felvételi 2010: a PTE a 4 legjobb egyetem között

A Pécsi Tudományegyetem továbbra is megtartotta vezető szerepét, biztosan tartja helyét az ország legnépszerűbb egyetemei között: az ország és a régió vonzó egyeteme.
Tovább

Pótfelvételi, meghirdetett képzések

A Pécsi Tudományegyetem idén is várja a normál felvételi eljárásból kiesőket: a PTE 10 karán összesen 111 alapképzési szakra, 6 osztatlan alapképzésre, 30 felsőfokú szakképzésre és 124 mesterképzésre lehet majd jelentkezni költségtérítéses formában.
Tovább

Töretlen bizalom a PTE iránt (VIDEÓ!)

„Több hallgatónk lesz, ami azt jelezi, hogy nőtt a bizalom a Pécsi Tudományegyetem iránt. Úgy látszik, a hozzánk jelentkező hallgatók és családjaik tudnak különbséget tenni a PTE-n történt negatív események és a lényeg, vagyis az oktatás, kutatás és gyógyítás színvonala között.”– jelentette ki dr. Bódis József rektor a felvételi kapcsán rendezett sajtótájékoztatón július 23-án a Halasy-Nagy József Aulában. A PTE első embere kiemelte: a mesterképzésekre jelentkezők száma nőtt, ami külön öröm, hiszen ez a minőségi képzés záloga.
Tovább

Háziorvosi alapellátás tájékoztató

Örömmel tájékoztatom, hogy háziorvosi alapellátással bővült a Klinikai Központ szolgáltatási palettája, amely elérhető a Pécsi Tudományegyetem minden dolgozója és hallgatója számára.
Tovább

Ismét Pécsett a 7. DRC Nyári Egyetem

2010. július 26-án immáron a 7. DRC (Danube Rectors’ Conference – Dunamenti Rektorok Konferenciája) Nyári Egyetemet nyitotta meg a két főszervező, az osztrák Dunamenti Régióért és Közép-Európáért Intézet igazgatója, Dr. Susan Milford és az IDResearch Kutatási és Képzési Kft. ügyvezető igazgatója Dr. Tarrósy István, a Bölcsészettudomány Karon.
Tovább

PTE siker a kórusolimpián

A PTE 1. sz. Gyakorló Általános Iskolájának Campanella kórusa Schóber Tamás karnagy vezetésével 2010. július 20-án utazott Shaoxing városába, a világ legrangosabb kórustalálkozójára. Egyedüliként képviselték Magyarországot amelynek elsődleges célja a világversenyen a tisztes helytállás volt, megmutatni, hogy az alapvetően nem művészeti iskola, az Egyes Gyakroló ezen a területen is maradandót tud alkotni.
Tovább

Ha nem vettek fel a PTE-re - Bódis József rektor levele

Tisztelt Felvételiző!
Tovább

Felhívás egyszeri beiskolázási segély kérelmezésre

Beiskolázás: Felhívás egyszeri beiskolázási segély kérelmezésre.
Tovább

Nemzetközi főzőverseny a nyári egyetemen!

A világ sok szegletéből érkeznek a PTE Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemére hallgatók. Megismerkednek a magyar nyelv rejtelmeivel, a szabályokkal, a kultúrával, és nem utolsó sorban kulináris élményekben is részük van.
Tovább

A PTE Klinikai Központ nyilatkozata

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Főigazgatója, dr. Kollár Lajos a vakbélgyulladásban elhunyt fiatalember ügyében belső vizsgálatot rendelt el. A belső vizsgálatot lefolytató Bizottság jelentésében többrendbeli mulasztást állapított meg.
Tovább

A 2010/11-es tanév rendje

A 2010/11-es tanév rendje a Pécsi Tudományegyetem karain. Bővebb információt az adott kar honlapján talál.
Tovább

Építészet, kontextus, PTE

Az Építészet és Kontextus összefüggő tematikát kínáló építészeti és művészeti rendezvénysorozat Pécsett, amelyben előadássorozatok, konferenciák, workshopok, köztéri és kiállítótéri akciók, szimpóziumok, kiállítások, művészeti pályázatok formájában kerülhetünk közelebb kortárs építészeti jelenségekhez, tendenciákhoz.
Tovább

Egyre több Erasmusos hallgató

A napokban megérkeztek Pécsre az Erasmus ösztöndíjas diákok. A külföldi hallgatók eligazodását segítő orientációs napot szeptember 6-án rendezte az Oktatási Igazgatóság a Pollack Mihály Műszaki Karon. A hallgatók többek között tájékoztatást kaptak a beiratkozási tudnivalókról, praktikus és hasznos tanácsokat a kollégiumról, az idegenrendészetről, a magyar nyelvtanulási lehetőségekről és egyéb szabadidős tevékenységekről.
Tovább

Japán kurzusok a PTE-n!

A 2010/2011-es tanév őszi szemeszterében az Idegennyelvi Titkárság meghirdeti a BEVEZETÉS A JAPÁN KULTÚRÁBA című angol nyelvű Campus-kurzust, mely a PTE valamennyi hallgatója számára ingyenesen felvehető.
Tovább

Tudásközpont házavató és tanévnyitó ünnepi szenátusi ülés (VIDEÓ+GALÉRIA)

Szerdán átadták az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházásaként épült Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontot. A házavató - amely egyben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) tanévnyitó ünnepi szenátus
Tovább

Elhunyt Gergely János

Egy felejthetetlen tanáregyéniség és szervező távozott: Gergely János (1930–2010).
Tovább

Elköltözött a Rektori Hivatal!

A Pécsi Tudományegyetem Rektori Hivatala és a Rektori Vezetés 2010. szeptember 27-től a Vasvári Pál utca 4. szám alatt található épületbe költözik (az egykori Szent Mór kollégium épülete), így az ügyfélfogadás a Hivatal korábbi helyén, a Szántó Kovács János utcában megszűnik!
Tovább

Az iráni nagykövet látogatása a PTE-n

Őexcellenciája Dr. Saeed Seyed Agha Banihashemi, Irán magyarországi nagykövete a Pécsi Tudományegyetemre látogatott 2010 szeptember 29-én. Dr. Komlósi László Imrével, a PTE általános rektorhelyettesével tárgyalt a két ország valamint egyetemeik együttműködési lehetőségeiről.
Tovább

Az Európai Parlament kulturális és oktatási küldöttsége Pécsett

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatásügyi Bizottsága 2010. szeptember 29. és október 1. között Pécsre, Európa Kulturális Fővárosába látogatott. Az öttagú küldöttséget Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke vezette.
Tovább

PTE ÁOK Tehetségért Mozgalom

Őszi intenzív érettségire felkészítő konzultációs tábor
Tovább

José Manuel Barroso és Orbán Viktor Magyarország első egyetemén (frissítve Bódis József és J.M. Barroso megnyitóbeszédével!)

Az Európa Kulturális Főváros program 25 éves évfordulója és a Pécs 2010 Európa Kulturális Főváros év alkalmából a Pécsi Tudományegyetem Jubileumi Rektorkonferenciát szervezett, amelyre európai egyetemek rektorai kaptak meghívást Bódis József rektortól. A konferencia egyben Magyarország EU elnökségének első előkészítő rendezvénye is, ebből az alkalomból a rendezvény díszvendége volt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök.
Tovább

Tajvani delegáció látogatása a PTE-n

Több prominens személyből álló delegáció tette látogatását a PTE-n 2010. október 8-án, akiket Komlósi László Imre, a PTE általános rektorhelyettese köszöntött a PTE nevében. A delegáció az ÁOK vezetőivel folytatott megbeszélést követően meglátogatta az újonnan átadott Tudásközpont épületét is.
Tovább

PTE-s állami kitüntetettek

A Magyar Köztársaság elnöke, Dr. Schmitt Pál - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója alkalmából, az alábbi kitüntetéseket adományozta.
Tovább

Szenátusi összefoglaló

Tisztelt egyetemi Polgár, kedves Olvasó!
Tovább

A PTE rendezvényei a Magyar Tudomány Ünnepén

2010. november 3-30 között rendezik országszerte a Magyar Tudomány Ünnepét (MTÜ). A rendezvényhez a Pécsi Tudományegyetem több programmal járul hozzá.
Tovább

Magyar győztes a moszkvai nemzetközi hegedűversenyen

Baráti Kristóf nyerte a moszkvai Paganini nemzetközi hegedűversenyt - jelentette a Magyar rádió tudósítója. Az orosz közszolgálati rádió magyar műsorának beszámolója szerint a tegnap esti döntőbe Baráti Kristófon kívül orosz, ukrán és dél-koreai művészek jutottak be.
Tovább

Új díszdoktorok a Pécsi Tudományegyetemen (VIDEÓ)

Ünnepi szenátusi ülést tartott 2010. november 4-én délután a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. A rendezvényen a PTE Rektora és Szenátusa az egyetem díszdoktoraivá fogadta David Reinhoudt és Barry Hilary Valentine Topping professzorokat.
Tovább

Rektori hírlevél - 2010. november

Tisztelt Egyetemi Polgárok, Kedves Dolgozók, Hallgatók és Oktatók!
Tovább

Jane Goodall nagy sikere a Pécsi Tudományegyetemen

Telt ház előtt hatalmas sikert aratott a világhírű etológus, Jane Goodall előadása pénteken délután a Tudásközpontban. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) meghívására Európa Kulturális Fővárosába érkezett szakember két napos látogatása szombaton sajtótájékoztatóval és filmbemutatóval folytatódott.
Tovább

Jane Goodall: tegyél valamit az emberekért, az állatokért és a környezetünkért! (VIDEÓ!)

Jane Goodall, a világhírű etológus, főemlőskutató és ENSZ békenagykövet Pécsre látogatott 2010. november 12-13-án, a Pécsi Tudományegyetem meghívására. Az újonnan épült Tudásközpontban tartott előadása hatalmas sikert aratott, nézők százai voltak kíváncsiak rá. Látogatása szombaton sajtótájékoztatóval és új filmjének bemutatójával folytatódott.
Tovább

Újra van kollektív szerződés a PTE-n (VIDEÓ)

„Óriási jelentősége van, hogy időben meg tudtunk egyezni a főbb kérdésekben.” – jelentette ki Bódis József rektor november 15-én, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kollektív szerződésének aláírásakor. E dokumentum, a munkaadó és a munkavállalók közti egyeztetés eredménye azért nagy jelentőségű, mert ez szabályozza a közalkalmazotti jogviszonyból származó jogokat és kötelezettségeket, ezek gyakorlásának, illetve teljesítésének módját, az ezzel kapcsolatos eljárások rendjét.
Tovább

Rektori konzultáció az új felsőoktatási törvénytervezetről

Tisztelt Egyetemi Polgárok, Kedves Dolgozók, Hallgatók és Oktatók!
Tovább

AUDEM 21: egyetemek a demokráciáért

Az Egyetemek a Demokráciáért Szövetség (Alliance of Universities for Democracy – röviden: AUDEM) 21. éves konferenciáját Pécsett rendezte meg november 14-16. között. A világ minden tájáról ideérkező egyetemi vezetők a válság miatt bekövetkezett, felsőoktatást is érintő változásokat vitatták meg. Megtisztelő, hogy a PTE immár másodszor lehet házigazdája a szövetség éves gyűlésének.
Tovább

Megjelent az „Egyetemi Marketing” című kiadvány

Megjelent a szakma jeles hazai képviselőinek írásaiból összeállított, a marketingspecialitásokat, a piaci lehetőségeket feltérképező „Egyetemi marketing, marketing a felsőoktatásban” című kézikönyv.
Tovább

Az Építészet és Kontextus pályázatainak kiállítása a FUGA-ban

Kiállítás nyílik az ÉPíTÉSZET ÉS KONTEXTUS programsorozat keretében lebonyolított "Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázat a Köztéri Művészetért” és a „Breuer Pécsett / Oda-Vissza” pályázat anyagából 2010. november 17-én 18 órakor a FUGA Budapesti Építészeti Központban.
Tovább

Pirospaprikából csodaszer?

Egy igazi hungarikum, a pirospaprika csípős anyagának alkalmazásával keres gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító megoldásokat az a fiatal magyar kutatónő, akit a „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” elnevezésű program keretében tüntettek ki a Magyar Tudományos Akadémián.
Tovább

Prima Díjas Dr. Dóczi Tamás

Dóczi Tamás, a PTE Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikájának vezetője vehette át 2010. november 12-én a Baranya Megyei Prima Díjat tudományos kategóriában a Baranya Megyei Közgyűlés dísztermében. Így ő lehet a három országos Prima Primissima Díj egyik várományosa.
Tovább

Kulturális valóságismeret és EKF

Két napos tudományos konferenciát és emlékülést szervezett november 18-19-én a PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar Kultúratudományi Intézete és Könyvtártudományi Intézete a pécsi kultúraközvetítő képzés 35 éves jubileumára „Kulturális valóságismeret és EKF 2010” címmel.
Tovább

Dékány Miklósra emlékezünk (VIDEÓ)

November 26-án van egy esztendeje annak, hogy a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE ÁOK) hallgatója, Dékány Miklós egy lövöldöző áldozatául esett. A tragédia az egész világot megrázta. Az évfordulóra a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (EHÖK) emléknapot szervezett, melynek keretében egy emléktáblát is felavattak a PTE ÁOK Biofizikai Intézet falán.
Tovább

Táncfesztivál és tömegtánc

2011. február 14-én kerül sor a PTE Táncoló Egyetem Táncfesztiválra, amelyre tánccsoportok, táncegyesületek, táncosok jelentkezését várják a szervezők. Itt a 16 év feletti korosztályok színpadi táncok, utcai táncok, társastáncok, folklór és egyéb: szalagavató táncok/szakestek táncai műfajokban mérhetik össze tudásukat.
Tovább

Prinz Gyula munkássága a követendő út (VIDEÓ)

Immár tizenkettedik alkalommal adták át 2010. december 9-én a PTE TTK Földrajzi Intézetében a neves földrajztudósról, Prinz Gyuláról elnevezett díjat, mellyel a föld- és földrajztudomány területén végzett kiemelkedő oktatói, nevelői és tudományos kutatómunkát végző oktatók, kutatók és hallgatók tevékenységét ismerik el oktató-kutató és junior kategóriában.
Tovább

Web 2.0 konferencia a FEEK-en

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézet Ergonómia és Munkapszichológia Intézeti Tanszéke „Civilek a hálón, Web 2.0 a gyakorlatban” címmel nagy érdeklődésre számot tartó konferenciát szervezett 2010. december 10-én.
Tovább

Pécsi orvostanhallgatók adománya a vörösiszap-katasztrófa károsultainak

A pécsi orvoskar magyar és külföldi diákjai kimagasló karitatív tevékenységet folytatnak minden évben.
Tovább

Rektori hírlevél - 2010. december

Tisztelt Egyetemi Polgárok, Kedves Dolgozók, Hallgatók és Oktatók!
Tovább

Új, közös lehetőségek (VIDEÓ)

Közös pályázatok és ösztöndíj – ezek kulcsszavai annak a két szerződésnek, melyekkel a Pécsi Tudományegyetem, Pécs városa és a Richter Gedeon Nyrt. mélyítette el szakmai kapcsolatát. A megállapodásokat december 17-én szignálta Bódis József rektor, Páva Zsolt polgármester, Bogsch Erik vezérigazgató és Körtvélyessy Gyula, a Richter Gedeon Talentum Alapítvány elnöke.
Tovább

Felsőoktatási Minőségi Díj pályázat

A pályázat célja – a Kormány 221/2006. (XI.15.) rendelete alapján ¬– a minőségfejlesztés módszereinek alkalmazásában kiemelkedő teljesítményt nyújtó és folyamatos fejlődést mutató felsőoktatási intézmények és szervezeti egységeik elismerése.
Tovább

Felújított kórtermek a Gyermekklinikán

A PTE ÁOK hallgatóinak adományaiból felújított Gyermekgyógyászati Klinika kórtermeinek ünnepélyes átadására 2010. december 21-én került sor. Az átadáson a kis betegek apró karácsonyi ajándékokat is kaptak.
Tovább

Újévi Rektori Köszöntő

Tisztelt Egyetemi Polgárok, Kedves Dolgozók, Hallgatók és Oktatók!
Tovább

ECL Nemzetközi Nyelvtudásmérési Konferencia

Nemzetközi nyelvtudásmérési konferenciát rendezett a PTE Idegen Nyelvi Titkársága, amelynek célja, hogy az általa működtetett nemzetközi ECL nyelvvizsga tesztfeladatai a tesztírók összehangolt munkájának eredményeként minél teljesebb mértékben megfeleljenek a közös európai referenciakeret ajánlásainak. Az ötévente megrendezett értekezésnek a FEEK adott otthont január 21-22-én.
Tovább

PTE az Educatio-n (VIDEÓ)

2011. január 21-22-én Budapesten, a Papp László Sportarénában rendezték, immár tizenegyedik alkalommal az Educatio - Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, ahol természetesen a Pécsi Tudományegyetem is képviseltette magát.
Tovább

Együttműködést ír alá a PTE és a Josip Juraj Strossmayer Egyetem

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem kétoldalú szerződést ír alá 2011. február 18-án, amely a két felsőoktatási intézmény kapcsolatait hivatott erősíteni, illetve a korábbiakat továbbfejleszteni.
Tovább

Legyél Te is a PTE arca!

Várjuk olyan hallgatók jelentkezését, akik szívesen vállalnák, hogy a Pécsi Tudományegyetem kiadványaiban egyedi és csoportos fotókon képviselnék az intézményt és a karokat.
Tovább

Kilár Ferenc: mandulavirágzás a kémia évében

Kilár Ferenccel beszélgetünk, aki a TTK Analitikai és Környezeti Kémia Tanszékének és az ÁOK Bioanalitika Intézetének vezetője, valamint a Mandulavirágzási Tudományos Napok Velünk élő kémia- A kémia éve c. szekciójának témavezetője.
Tovább

Az egészséggel sokat spórolhatunk

Ács Pongrác, a PTE Természettudományi Kar Testnevelési- és Sporttudományi Intézetének adjunktusa is előadást tartott azon a február 23-ai, Magyar Tudományos Akadémia által szervezett konferencián, amelynek témája a fittség mértéke volt.
Tovább

A PTE Alapítvány pályázati felhívása

A Pécsi Tudományegyetem Alapítvány az alapító okiratában megfogalmazott célkitűzéseknek megfelelően a PTE szakmai tevékenységének fejlesztése és korszerűsítése, valamint a kiemelkedő szakmai eredményeket felmutató oktatók, kutatók, hallgatók és egyetemi munkatársak támogatása céljából a személyi jövedelemadó 1 %-ának felajánlásából és magánszemélyek egyéb adományaiból származó, 2010. évi bevételének felhasználására pályázati felhívást tesz közzé.
Tovább

PTE hallgató beszámolója Japánból

Kovács Kinga, a BTK angol szakos hallgatója a Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya által meghirdetett csereprogram keretében tavaly egyéves ösztöndíjat nyert el Japánba, az Akita Egyetemre. A földrengés után is úgy döntött, marad. Tapasztalatairól kérdeztük online interjúnkban.
Tovább

Erősödött a bizalom a PTE iránt

Tovább nőtt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) népszerűsége a továbbtanulni vágyó fiatalok körében, hiszen az előzetes jelentkezési adatok szerint mind a jelentkezések, mind a jelentkezők száma emelkedett az előző évhez képest. Különösen nőtt az érdeklődés a mesterképzések iránt, és változatlanul kedveltek az alap és osztatlan képzések, valamint a felsőfokú szakképzések is.
Tovább

Karrier, állás? Váltsd valóra! (VIDEÓ)

2011. április 12-én és 13-án került megrendezésre a Pécsi Tudományegyetem összegyetemi állásbörzéje immár hetedik alkalommal, melyen 49 kiállító cég képviseltette magát állásajánlatokkal és szakmai gyakorlati lehetőségekkel. Április 12-én, kedden a karriernap workshopjait és tanácsadásait vehették igénybe az érdeklődők az Ifjúság úti Campus épületében. Ugyanezen a napon a KTK-n 12 cég várta a kari karriernap keretén belül az érdeklődőket. 13-án, szerdán a kiállító cégek állásajánlatai között csemegézhetett, aki ellátogatott a börzére.
Tovább

Szuperszámítógép a PTE-n! (VIDEÓ)

Magyarország legnagyobb teljesítményű, osztott memóriás szuperszámítógépe mától a Pécsi Tudományegyetemen üzemel. Az SGI UltraViolet 1000 típusú szuperszámítógép átadására április 15-én került sor az egyetem Ifjúság úti campusán.
Tovább

Felvételt hirdet a PTE Grastyán Endre Szakkollégium a 2011/2012-es tanévre

Felvételizhet minden a Pécsi Tudományegyetem bármely karán és évfolyamán tanuló nappali tagozatos, graduális vagy doktori képzésben résztvevő hallgatója.
Tovább

Ingyenes képzések PTE munkatársaknak

A TÁMOP 4.1.2-08/1/C számú „Vezetők és oktatók képzése a Pécsi Tudományegyetemen” elnevezésű projekt keretében a következő ingyenes tréningek kerülnek megrendezésre:
Tovább

Biotechnológiai fellegvárrá válhat Pécs és Eszék egyeteme (VIDEÓ)

A régióban egyedülálló biotechnológiai kutatóközpont jöhet létre a Pécsi Tudományegyetem és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem együttműködésében. A több mint egymillió eurós uniós támogatásból megvalósuló, határon átívelő együttműködés révén az intézményekben a legkorszerűbb biotechnológiai kutatásokra nyílik majd mód.
Tovább

Projektindító az orvoskaron (VIDEÓ)

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán (PTE ÁOK) nemzetközi összefogás keretében indul meg a jövő biotechnológiai szakembereinek képzése. A projektről 2011. október 5-én sajtótájékoztató keretében számoltak be az orvoskaron.
Tovább

Orosz Központ nyílt a PTE-n (VIDEÓ!)

Magyarországon másodikként a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán (PTE BTK) nyílt Orosz Központ az Orosz Világ Alapítvány támogatásával az orosz nyelv és kultúra népszerűsítése céljából június 29-én. Az egyetem és a város polgárai számára egyaránt nyitott központ jelenleg mintegy 3000 kötetet számláló könyvállománnyal, CD és DVD gyűjteménnyel és adatbázisokkal várja a látogatókat.
Tovább

Így készült a PTE Arca fotósorozat

Az idén májusban meghirdetett "PTE Arca" pályázatra több mint 150 magyar és külföldi hallgató jelentkezett, közülük 70 hallgatót kiválasztva egy héten keresztül mintegy 1500 db fotó készült.
Tovább

Féléves EHÖK mérleg

Régi-új elnökséggel vághat neki következő kétéves periódusának a PTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata. A még január 7-én megtartott időközi választásokon elnöki pozíciót szerző Zag Gábort megerősítették tisztségében a június 15-ei tisztújító választáson, mely nagyban köszönhető a vállalások mintegy 90%-os megvalósításának is. A következőekben rövid áttekintést kaphattok az elnökség féléves teljesítményről és a távlati célokról.
Tovább

Sikeres volt a Pont Ott Parti (VIDEÓ)

Remek hangulatban várták tegnap a fiatalok Pécsett, a Széchenyi téren a felsőoktatási intézmények ponthatárainak kihirdetését. A baranyai megyeszékhely immár második alkalommal csatlakozott az Educatio Nonprofit Kft. rendezvényéhez, a PONT Ott Partihoz, és több százan gondolták úgy, jobb együtt izgulni és megtudni az eredményt, mint otthon, a számítógép előtt ülve.
Tovább

Felvételi ponthatárok 2011

A 2011 szeptemberében a PTE-n induló képzések felvételi ponthatárai:
Tovább

A Pécsi Tudományegyetemen a tudás hét és fél ezer új arca (VIDEÓ)

A Pécsi Tudományegyetem megőrizte meghatározó szerepét, biztosan tartja helyét az ország legnépszerűbb egyetemei között: továbbra is az ország és a régió vonzó egyeteme 7.437 felvett hallgatójával.
Tovább

Nemsokára kezdődik az új tanév!

Még tart a nyár, de nemsokára itt az ősz, kezdődik a következő szemeszter. Jön a beiratkozás, a bejelentkezés, a kurzusfelvétel és az aktív tanulás. Egyeseknek most még a gólyatábor élményei, másoknak a diplomaleadás határideje az aktuális. Az egyetemen azonban nyáron is zajlik az élet, íme egy kis összeállítás a főbb történésekről!
Tovább

Testvérvárosok találkozója (VIDEÓ)

Pécs Város Napjára, szeptember 1-jére a Pécsi Tudományegyetem meghívására testvérvárosaink küldöttségei egy különleges kerekasztal megbeszélésre érkeztek. Először a Városházán tettek látogatást, majd a Rektori Hivatalban a városok és egyetemek együttműködésének dimenzióiról, lehetőségeiről folytattak eszme- és tapasztalatcserét.
Tovább

PTE bora 2011: Chardonnay és Cabernet Franc a befutó (VIDEÓ)

A Tanévnyitó Sajtószalon keretében, a Művészeti Kar új, Zsolnay Kulturális Negyedben található rajztermében, hirdette ki Bódis József, az egyetem rektora, hogy idén mely termelők melyik bora viselheti a "PTE bora 2011" címet.
Tovább

Ünnepélyesen is átadták a PTE felújított kollégiumait (VIDEÓ)

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora és Vermesy Sándor, a Strabag magyarországi magasépítési ágazatvezetője átadták a felújított Jakabhegyi és Szántó Kollégiumot Pécsett. Az egyetemisták képviseletében Sebrek Zsuzsanna, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat szakfeladati alelnöke vette át szimbolikusan az épületeket.
Tovább

Ünnepi ajándékgyűjtést szervez a HÖK

Az Ünnepek előtt a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata és részönkormányzatai a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Igazgatóságával együttműködésben ajándékgyűjtést szerveznek, mellyel rászoruló családok karácsonyát szeretnék szebbé tenni.
Tovább

Mandulavirágzási Tudományos Napok

2012. február 27 - március 2. között ismét megrendezésre kerül a Mandulavirágzási Tudományos Napok. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
Tovább

Nyílt nap a PTE Jogi Karán (VIDEÓ)

Nyílt napra várták a pályaválasztás előtt állókat a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 2012. február 1-jén, a Dr. Halasy-Nagy József Aulában.
Tovább

Együttműködik a PTE és a Pécsi Sörfőzde Zrt.

Megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Sörfőzde Zrt., melynek értelmében hosszú távon szeretnének több területen is együttműködni. A sörfőzde szerepet vállal az oktatói tevékenységben, az egyetem hallgatói pedig gyakornoki munkájukat végezhetik majd a vállalatnál.
Tovább

Martonyi János a PTE Nemzetközi Szabadegyetemén

A Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya kezdeményezésére a Pécsi Tudományegyetem 2012-ben előadássorozatot indít „ PTE Nemzetközi Szabadegyetem” elnevezéssel, melynek nyitó előadását Martonyi János külügyminiszter úr tartja 2012. március 6-án 17 órakor a Tudásközpontban.
Tovább

Magyarország külpolitikájáról a PTE Nemzetközi Szabadegyetemén

Dr. Martonyi János, Magyarország külpolitikája ma és holnap című előadása nyitotta a PTE Nemzetközi Szabadegyetem elnevezésű rendezvény-sorozatát 2012. március 6-án, a Tudásközpont nagytermében.
Tovább

A PTE Táncegyüttese is fellépett a borfesztiválon

A 2012. május 4-6 között rendezett Régiók Koccintása rendezvény mindhárom napján bemutatkozott a PTE Táncegyüttese.
Tovább

Újabb PTE-sikerek az innováció területén

A Pécsi Tudományegyetem oktatói, kutatói nyerték a fődíjat, valamint a „legpiacképe-sebb projekt” és a „legkidolgozottabb pályázat” díját a Dél-Dunántúli Regionális Inno-vációs Ügynökség által meghirdetett innovációs pályázaton.
Tovább

Magyar csúcstartó a PTE hidrogén hajtású járműve!

A Pécsi Tudományegyetem csapata fantasztikusan szerepelt a hétvégén a Shell Eco Marathonon, Rotterdamban. A verseny célja a lehető legnagyobb távolság megtétele egységnyi energiával.
Tovább

Jelentkezés a PTE vízilabda- és jégkorong csapataiba

A PTE OIG Sportközpontja hallgatók jelentkezését várja a 2012. szeptemberében induló vízilabda-és Jégkorong csapataiba. A legügyesebb hallgatók várhatóan bekerülnek a 2012-213-as szezon Magyar Egyetemi és Országos Főiskolai Bajnokság PTE-válogatottjába.
Tovább

45 éves a PTE Baranya Táncegyüttes (VIDEÓ)

Fennállásának 45 éves évfordulóját ünnepelte a PTE Baranya Táncegyüttes 2012. június 15-én a Pécsi Harmadik Színházban.
Tovább

Jelentkezés a Táncoló Egyetem kurzusaira

A PTE Táncoló Egyetem kurzusaira 2012. szeptember 10-től 16-ig lehet jelentkezni a reg.tancolo.pte.hu oldalon.
Tovább

Kékfrankos és cirfandli viselheti a PTE bora 2012 címet

A PTE bora kitüntető titulusra idén 19 pincészet 35 bora pályázott, és vörösbor kategóriában az Indivinum Kft, míg a fehérborok között a PTE Szőlészeti és Borászati Intézete diadalmaskodott.
Tovább

Szentágothai János nevét viseli a PTE Kutatóközpontja (VIDEÓ)

Ünnepélyes névadó ünnepséget tartott 2012. október 29-én a Pécsi Tudományegyetem, így immár hivatalosan is a Kossuth-díjas agykutató, Szentágothai János nevét viseli az egyetem júniusban átadott kutatóközpontja. Szentágothai János október 31-én lenne százéves.
Tovább

„Kérdezze a könyvtárost!” - új online tájékoztató szolgáltatás

A PTE Egyetemi Könyvtár új, online tájékoztató szolgáltatással várja olvasóit!
Tovább

A PTE a legjobb vidéki egyetem!

A HVG friss felsőoktatási rangsorában a vidéki egyetemek közül a Pécsi Tudományegyetem áll az élen.
Tovább

Zoób Kati a PTE Alumni Akadémiáján

Zoób Kati "A divat, öltözködés és megjelenés szerepe a munkaerőpiacon" című előadásával folytatódott a PTE Alumni Akadémiája 2012. november 24-én.
Tovább

Mokos Tiboré a PTE idei sajtódíja (VIDEÓ)

Idén a Pécs TV főszerkesztőjének, Mokos Tibornak ítélte oda a díjat az egyetem legfőbb döntéshozó testülete. A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa 2000 óta minden esztendőben odaítéli a Pécsi Felsőoktatásért Sajtódíjat, mellyel elismeri egy-egy médiamunkatárs munkáját, amivel hozzájárult az intézmény hírnevének öregbítéséhez.
Tovább

Pezsgő-Tánc-Emlékek Bereczki Zoltánnal (VIDEÓ)

A PTE Táncegyüttes 2012. szeptember 17-én mutatta be első önálló táncestjét Pécsett a Kodály Központban, Bereczki Zoltán, valamint a Pécsi Tudományegyetem számos hallgatója és munkatársa közreműködésével.
Tovább

Dübörög a vizsgaidőszak a PTE-n (VIDEÓ)

Még javában tart a vizsgaidőszak a Pécsi Tudományegyetemen. A hallgatók kitartóan készülnek a megmérettetésekre.
Tovább

Hétfőtől újra nyitva a PTE Ifjúság úti uszodája

2013. január 21-től, a szokásos nyitvatartás szerint újra birtokba vehetik a sportbarátok.a PTE Ifjúság úti uszodáját.
Tovább

Kutatóegyetem a PTE! (VIDEÓ)

Az emberi erőforrások minisztere a 2013-16 közötti minősítési időszakra kutatóegyetemmé minősítette a Pécsi Tudományegyetemet. Ennek kapcsán beszélgetett kollégánk Dr. Bódis Józseffel, az intézmény rektorával.
Tovább

Tiszteletbeli szülésznő lett Bódis József

A szülésznők 21. országos kongresszusa program keretében tiszteletbeli szülésznővé választották Bódis József professzort, a Pécsi Tudományegyetem rektorát.
Tovább

Félévértékelő Bódis József rektorral (VIDEÓ)

A tanév végével a PTE előtt álló kihívásokról beszélgettünk Dr. Bódis Józseffel, a Pécsi Tudományegyetem rektorával.
Tovább

Rektori Ösztöndíj a pótfelvételi eljárásban résztvevők számára is!

A PTE Rektori Ösztöndíját azok a nappali, önköltséges alap- és osztatlan szakra felvételt nyert hallgatók kapják, akik első helyen jelölték meg PTE-t, és az első 100 legmagasabb pontszámot érték el.
Tovább

„A te arcodat keresem…” (VIDEÓ)

„A te arcodat keresem..." címmel nyílt tárlat a Művészetek és Irodalom Házában. A kézzel készített ikonok és keresztek a PTE Művészeti Karán 3 éve működő keresztény művészeti osztályok hallgatóinak alkotásai.
Tovább

Károlyfi Balázs, az Immigrants dobosa is a PTE-t jelöli első helyen (VIDEÓ)

Az Immigrants dobosa a Pollack-ra jelentkezik és a villamosmérnöki pályán szeretne a zenélés mellett érvényesülni.
Tovább

Új hallásjavító implantáció Pécsett (VIDEÓ)

Egy új hallásjavító implantációs megoldást alkalmaznak Pécsett, amelynek köszönhetően a jövőben olyan pácienseknek is jelentősen javulhat a hallásuk, akiknél az ismételten elvégzett hagyományos sebészeti eljárások nem hoztak eredményt.
Tovább

Ifjúsági Európa-bajnok a PTE-PEAC asztaliteniszezője

A PTE PEAC- KALÓ MÉH asztaliteniszezője Lakatos Tamás az Ostravában megrendezett ifjúsági és serdülő Európa-bajnokságon párosban Európa bajnoki címet nyert.
Tovább

Rektori köszöntő (VIDEÓ)

Bódis József professzor, a PTE rektorának köszöntője a 2013-'14-es tanév kezdetén.
Tovább

A PTE Grastyán Endre Szakkollégium felvételt hirdet a 2013/2014-es tanévre

Felvételizhet minden, a Pécsi Tudományegyetem bármely karán és évfolyamán tanuló nappali tagozatos, graduális vagy doktori képzésben résztvevő hallgatója! A pályázatok benyújtásának határideje: 2013. szeptember 16.
Tovább

Ismét lesz Kutatók Éjszakája! (VIDEÓ)

Szeptember 27-én pénteken újra kinyílnak a laborajtók a Pécsi Tudományegyetemen. Kicsik és nagyok személyesen találkozhatnak a kutatókkal, kipróbálhatják eszközeiket, találmányaikat, megismerhetik a munkájukat előadások és tudományos-szórakoztató programok keretében.
Tovább

Faszobrok a PTE Botanikus kertjében (VIDEÓ)

Egyedülálló kiállítás nyílt a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjében. A Művészeti Kar szobrászat tanszékének nyolc hallgatója faszobrászat kurzuson készített munkáiból került egy válogatás az Orchidea és Bromelia-házba.
Tovább

Karrier Nap a PTE-n!

Az Alumni Iroda és a Központi Hallgatói Szolgáltató Iroda tisztelettel meghívja Önt a Karrier Nap a PTE Alumni Karrier Napjára 2013. október 1-jén a Tudásközpontba.
Tovább

Nyolcadszor is Kutatók Éjszakája (VIDEÓ)

Szeptember utolsó hétvégéjén egy estére évek óta kinyílnak a kutatói laborok kicsit és nagyok előtt a Kutatók Éjszakáján az ország hatvan különböző pontján. Ebben az évben mi nem az egyetemi laborokba pillantottunk be, hanem a Zsolnay Negyed falai közé, ahol a legkülönbözőbb kísérletek, érdekességek várták az odalátogatókat.
Tovább

Rizling Cuvée és Cabernet Franc a PTE borai 2013-ban (VIDEÓ)

Megvannak az idei év győztes borai a PTE-n. A júniusi döntőbe 6 vörös és 3 fehérbor került be kiegészülve a TTK Szőlészeti és Borászati Intézete által nevezett két fehérborral. Az egyetemi zsűri vakon pontozta a nedűket.
Tovább

Orvosnapok a PTE Általános Orvostudományi Karán (VIDEÓ)

Ünnepi ülést rendezett az Általános Orvostudományi Kar. Elsőként Dr. Miseta Attila dékán köszöntötte a megjelenteket, akik 50,60,65 illetve 75 évvel ezelőtt végeztek nálunk.
Tovább

Rangos szakmai díjat kapott a PTE Klinikai Központja (VIDEÓ)

„Kiváló Egyetem" elismerésben részesült a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK) az egészségügyben nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. Az első alkalommal megjelenő Figyelő Medicina TOP200 évkönyv átfogó szempontrendszer alapján értékelte az egyetemi klinikákat, és a legjobbnak a PTE bizonyult.
Tovább

I love PTE képekben!

A PTE OIG KÖSZI Fotópályázatot hirdet "I love PTE képekben!" címmel.
Tovább

A második legjobb egyetem a PTE az oktatói kiválóság tekintetében

Megjelent a HVG rangsor - Diploma 2014, benne tíz képzésterület és több mint negyven szak rangsorával. A Pécsi Tudományegyetem tavalyhoz képest két helyet javított pozícióján, és immár a 4. legerősebb hazai felsőoktatási intézmény. Még előkelőbb helyen szerepel a pécsi egyetem az oktatói kiválóság tekintetében, amely rangsorban a második legjobbnak bizonyult a HVG rangsorában.
Tovább

Brazíliában a PTE Doktorandusz Önkormányzatának küldöttsége

A Pécsi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzata (PTE DOK) kettős céllal fogott hónapokkal ezelőtt egy brazíliai utazás szervezésébe. A Science Without Borders Hungary (Ciencia Sem Fronteiras Hungria) ösztöndíjprogram - és az abban résztvevő Pécsi Tudományegyetem - bemutatása brazil egyetemi vezetők, és egyetemi hallgatók számára, valamint a Magyar- és a Brazil Tudományos Akadémia együttműködésében létrejött World Science Forum tudományos konferencián való részvétel képezték az alapvető célokat.
Tovább

Az év honlapja lett a PTE ÁOK felvételizőknek szóló weboldala

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar felvételizőknek szóló weboldala nyerte oktatás kategóriában a megtisztelő „AZ ÉV HONLAPJA 2013” címet.
Tovább

A PTE Meseszép...kampánya: Mesék, táncok, kacajok, tündöklő arcok...

Nagy sikerrel zajlik a Pécsi Tudományegyetem Meseszép… jótékonysági rendezvénysorozata. A PTE Meseszép… kampánya, mely azzal a céllal született, hogy közelebb hozza a családokat, és pozitívan befolyásolja a felnövekvő nemzedék lelki fejlődését a mesék csodálatos világának segítségével, igen népszerűnek bizonyul a közvélemény számára.
Tovább

Együttműködés a kutatás, az oktatás és az innováció szolgálatában (VIDEÓ)

Kiemelkedő színvonalú, közös tudományos műhely működtetését és együttes pályázatok benyújtását célozza a Richter Gedeon Nyrt. és a Pécsi Tudományegyetem által kötött megállapodás. A dokumentumot a Kővágószőlősön létrehozott viselkedés-kutató egység új épületének átadása alkalmából írta alá Bogsch Erik vezérigazgató és dr. Bódis József rektor. Sor került továbbá a PTE Pro Mecenatúra kitüntetés átadására, amelyet a 2013. évben a Richter Gedeon Nyrt.-nek ítélt oda az Egyetem.
Tovább

Tájékoztató a módosított Kollektív Szerződésről (VIDEÓ)

A szenátus 2013.december 19-i ülésén tárgyalta és 227/2013.(12.19) határozattal jóváhagyta a Kollektív Szerződés (KSZ) módosítását, ennek értelmében a módosított Kollektív Szerződés 2014. január 1-től hatályos.
Tovább

Pályázati kiírás a PTE PMMIK szabadtéri uszoda üzemeltetésére

A Pécsi Tudományegyetem pályázatot hirdet PMMIK területén található szabadtéri uszoda (7624 Pécs, Boszorkány u. 2.) bérletére, üzemeltetésére.
Tovább

Új mesterszak a PTE FEEK-en!

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar (FEEK) és a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar 2012 decemberében együttműködési megállapodást kötött a Kulturális örökség tanulmányok mesterképzés közös megvalósítása érdekében, épített örökség, írott kulturális örökség, valamint kulturális diplomácia és örökségmenedzsment szakirányokon.
Tovább

Hamarosan kezdődik az oktatás a Táncoló Egyetemen!

A PTE Táncoló Egyetem kurzusaira 2014. február 10-én 8.00 órától február 16-án éjfélig lehet jelentkezni.
Tovább

Varázslat a Meseszép… színpadán - tomboló siker és dráma

„Reméljük, hogy lesz folytatás, szívesen megnéznénk még akár ugyanezt az előadást is, vagy más produkciókat is....” „E lélegzetelállító előadással szenvedélyt, gyönyört hozott el sok-sok ember mindennapjaiba és elhitette Velünk, hogy az élet igenis Meseszép!” „Benne volt a régi klasszikus mese, mégis új és friss. Szenzációs volt, fergeteges, csodálatos, egyszerűen MESESZÉP!” „Kedves, humoros, tartalmas.”
Tovább

XVIII. Egyetemi Bál (VIDEÓ)

Pöttyös anyagok, bakelit lemezek és rock and roll. A retro korszak fergeteges hangulatában szervezték a XVIII. Egyetemi Bált. A nyitótáncot a PTE Táncegyüttes kezdte, majd Egyetemünk újfent megválasztott rektora, Dr. Bódis József mutatta meg, hogy nem is volt olyan régen a retro korszak.
Tovább

PTE Meseszép... - Besenczi Árpád mesél (VIDEÓ)

A PTE Meseszép… jótékonysági kampányának február 27-ei állomása a Református Kollégium Általános Iskolája és Óvodája volt, ahol Besenczi Árpád a Hevesi Sándor Színház igazgatója, egyetemünk volt hallgatója az Oroszlánkirály történetét mesélte el.
Tovább

A világhírű Dr. Patch Adams Pécsett! (VIDEÓ)

A világhírű orvos, Dr. Patch Adams a nem a biztosítási alapokon nyugvó, alternatív egészségügyi ellátás elkötelezett híveként vált ismertté. A bohócdoktor, aki nevetéssel gyógyít és előadásaival járja a világot, most először járt Pécsett, hogy motivációs előadásával a szeretetet és a könyörületességet hirdesse a Pécsi Tudományegyetem orvostanhallgatóinak.
Tovább

Mary Poppins a Meseszép... legutóbbi állomásán

A keleti széllel érkezett 2014. március 27-én a Koch Valéria Iskolaközpontba Mary Poppins, ahol Köles Ferenc, a Pécsi Nemzeti Színház tagja, a PTE volt hallgatója fel is olvasott A csudálatos Mary varázslatos történeteiből néhányat. A PTE Táncegyüttes pedig megmutatta a gyerekeknek és szüleiknek, hogy éjszakánként milyen vidám a hangulat a háztetőkön, ahol a kéményseprők is táncra perdülnek.
Tovább

Találatok az események között:


Santostól Sántosig

Henry Purcell: Dido és Aeneas

IVETÁR - PTE KTK informatikai szakmai konferencia

PTE Földrajzi Intézet jubileumi ünnepsége

Nyílt Nap a Bölcsészettudományi Karon

Iparjogvédelmi konferencia

Nemzetközi Est a PTE ÁOK-n

Orchidea-nap a PTE Botanikus kertjében

A PTE MK vizuális nevelő szakos hallgatóinak kiállítása

Tavaszi virágzás a PTE Botanikus kertjében

PTE Állásbörze

Az átmenetiség alakzatai - workshop

Színerő 4 festménykiállítás

X. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem

A Magyar Stroke Társaság IX. konferenciája

Tanévnyitó Sajtószalon és a PTE Bora bemutatása valamint a PTE Frakció és az Egyetem Jövőjéért Klub találkozója

PTE Bora borválasztás

Konferencia a PTE PMMK Juhász Jenő Szakkollégiumban

Harmadik Kriminológiai Nyári Egyetem

Tanévnyitó sajtószalon és a PTE borának bemutatása

PTE Táncoló Egyetem 10 éves Jubileumi Rendezvénysorozat - Bemutatóműsor

XI. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem

PTE felvételi sajtótájékoztató

Kölcsönhatások – német nyelvű kultúra regionális és nemzetközi kontextusban

TIOP projektbemutató és aláírás

V. Sürgősségi Napok

Via Futuri 2010

ÁOK Adventi hangverseny

Jótékonysági hangverseny a vörösiszap-katasztrófa károsultjai javára

Kerényi Károly Műhelynap

Borkultúra Szabadegyetem

PTE ÁOK Gyógyszerész Bál

Pécs-Normandia Lions Club, PTE, PTE EHÖK együttműködési megállapodás aláírása

Szuperszámítógép a PTE-n

5 éves a PTE ETK Doktori Iskolája

Mobil ENSZ - Akadémia

A PTE Illyés Gyula Kar Jubileumi Tanévnyitó Ünnepsége

PTE ÁOK Filmklub

Pezsgő Tánc Emlékek – a PTE Táncegyüttes két felvonásos estje

Szalagszaggató - A PTE MK elektronikus zenei médiaművészet szak stúdióavatója

A PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet Tanári Hangversenye

Pécs M. J. Város Önkormányzata, a PTE, valamint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. együttműködési megállapodása

Meseszép... - a PTE Táncegyüttes legújabb előadása

PTE Meseszép… családi táncest

PTE Meseszép.. kampány: Zsolnay Gyöngyi mesél

A Meseszép... következő állomása, Döbrög híres vására…

« vissza