Bejelentkezés

Kari médiumok a PTE-n

szerzõ: PTE

A Pécsi Tudományegyetemen aktív médiaélet zajlik: az ország egyik legnagyobb példányszámú egyetemi lapja, az UnivPécs, és a kuriózumként működő Universitas Televízió mellett tucatnyi kari és kollégiumi lap is olvasókra talál.

A legkorábban létrejött kari lappal a Közgazdaságtudományi Kar büszkélkedhet. A háromhetente megjelenő FÉSZEK jelenlegi főszerkesztője, Tecz Gábor elmondta, hogy „lapunk három célt tart szem előtt: tájékoztat karunk, a KTK eseményeiről, szélesíteni próbálja a Közgáz hallgatóinak szakmai látókörét, valamint szórakoztatni kíván. A FÉSZEK majdnem másfél évtizedes története alatt számos hagyomány honosodott meg a szerkesztőségben. Ilyen a félévzáró FÉSZEK-vacsora, vagy az augusztus végi FÉSZEK-tábor. A kiváló közösség az elmúlt években rendkívül sikeresnek bizonyult: az 1999/2000-es tanév után 2005/2006-ban és 2006/2007-ben is a FÉSZEK kapta meg "Az Év Diákújságja" elismerést a DUE szavazásán.” Elérhetőségük: gabesz@feszek.pte.hu.

A Confabula a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatói folyóirata. Fő olvasóköre a kar magyar és külföldi hallgatói, oktatói és klinikai orvosai, de az utóbbi időben a szerkesztőség igyekezett kiszélesíteni a lap célközönségét, különös tekintettel a középiskolás korosztályra. A lap célja, hogy bemutassa az egyetem sokszínű mindennapi életét, fontos információkkal, publicisztikákkal, interjúkkal, szórakoztató írásokon keresztül.

Elismerések:

2011: DUE, Év diáklapja, I. helyezett
2008: MESE, Év Írása, Váncsodi József Publicisztika kategóriában
2007: MESE, Év Írása, Kovács Emese Kritika kategóriában
MESE, Pro Sperare
2006: MESE, Év Írása, Váncsodi József Publicisztika kategóriában
2002: DUE, Év diáklapja, II. helyezett

Főszerkesztő: Radánovics-Nagy Dániel
E-mail: radanovics.nagy@gmail.com

Az Orvoskari Hírmondó szintén a PTE Általános Orvostudományi Karának (ÁOK) folyóirata. Az évente 7-8 alkalommal, kb. 40-60 oldalas számonkénti terjedelemben, mintegy 800-1000 nyomtatott példányban megjelenő folyóirat elektronikus formában a http://www.pote.hu/hirmondo helyen érhető el, ahol egészen 2000-ig visszakereshetőek az egyes lapszámok. A folyóirat társfőszerkesztői dr. Barthó Loránd egyetemi tanár (lorand.bartho@aok.pte.hu) és dr. Bogár Lajos egyetemi tanár (lajos.bogar@aok.pte.hu), a szerkesztőség állandó munkatársa Babarciné Stettner Lenke (lenke.babarci@aok.pte.hu). A szerkesztőség munkáját az intézetek és klinikák sajtófelelősei segítik.

A folyóirat elsődleges célja az ÁOK tudományos és szakmai közélete legjelentősebb eseményeiről történő tájékoztatás. Így időről időre megjelennek a Kari Tanács és a Tanári Testület ülésének jegyzőkönyvkivonatai, de helyet kapnak a kari, ill. a Klinikai Központ vezetőinek a folyóirat számára készített, vagy ugyan más célra összeállított, de publikálható megnyilatkozásai is. A folyóirat egyben vitafórumként is szolgál, a kar életét érintő legkülönbözőbb kérdésekben megfogalmazott, sok esetben sarkított vélemények is napvilágot látnak az Orvoskari Hírmondóban. Az „Intézeti, klinikai hírek, információk" rovat a kar hozzávetőlegesen 50 önálló intézménye működésébe nyújt bepillantást. Az egyes számokat a karról a megelőző hetekben, hónapokban megjelent tudományos közlemények összefoglalóinak ismertetése zárja. Hírt adunk egyes az Orvoskart és a Klinikai Központot érintő egyetemi, vagy éppen országos eseményekről, állásfoglalásokról is.

A Jogtudományi Karon már az 1970-es években szerkesztettek lapot a hallgatók, az 1996-ban létrejött EXPRESSIS VERBIS-nek több elődje is volt. Szerkesztője, Osztopáni Krisztián hozzátette, hogy „a lap igyekszik a jogász élet azon perifériális területeit megtalálni, amely azért a joghallgatókat érintheti, érdekelheti. Így például a színház, könyvajánló, zenekritika, kiállítás és mozi ajánló mellett a körkép rovatban az ERASMUS hallgatók írnak kinti élményeikről, vagy ilyennek számít a kari szervezetek rendszeres szereplése a lapban. A legnépszerűbb a kari képregény, amelyben a különféle buli fotók szerepelnek.” Elérhetőségük: expressis@ajk.pte.hu.

A PécsiBölcsész a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának kari lapja, amely jelenlegi címén először 2008. március 3-án került kiadásra. Egy bölcsész közéleti-kulturális periodika, amely céljait tekintve a város egyetemi életének történéseivel, a karon belüli aktualitásokkal, a város kulturális életének újdonságaival és legfontosabb fesztiváljaival foglalkozik. Mindezek mellett országos közéleti eseményekről kíván tudósítani, ezekre reflektálni, hogy a hallgatók tájékozottságát ez irányba bővíthesse.

Az újság a 2009-es és 2010-es DUE médiahálózat Diákújságíró Egyesület éves sajtófesztiválján második helyezést ért el felsőoktatási kategóriában, személyes szinten pedig DUE első helyezett, illetve MESE év írása díjas írók is tevékenykednek a szerkesztőségben. Az újság online megjelenéssel is rendelkezik: pecsibolcsesz.hu. Elérhetőség: Várnagy Szabolcs főszerkesztő: szerkesztoseg[kukac]pecsibolcsesz.hu.

A PTE legfiatalabb kara, a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar újságja, a FÓRUM már a Kar megszületése előtt, 2000-ben jött létre. Alapítója Csirke Balázs. Jelenlegi főszerkesztője, Németh Krisztina összefogásával igyekszik kielégíteni a karra járó hallgatók, oktatók és az egyetemi élet iránt érdeklődők igényeit. Elérhetőségük: nemethkrisztike@gmail.com.

A Művészeti Karnak jelenleg „egy hibernált álmát alvó lapja van”, az eMKá, melyet az MK HÖK irodavezetője, Marosvölgyi István tart életben. Beszámolója szerint „az 1998-ban alakult lap korábban kéthetente jött ki, de félévkezdésekkor akár 3 naponta is. Jelenleg kb. 5 éve nem jelenik meg rendszeresen, időszakonként kijövünk egy-egy aktuális témával.” Elérhetőségük: emka@art.pte.hu.

A Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar folyóirata, az UNICUM havonta jelenik meg. Főszerkesztője, Dancs Tamás szerint a lap „az iskolában tanító tanárokkal, az itt tanuló sportolókkal készített interjúkkal, programajánlókkal, az adott hónapban a karon történt érdekességekkel, horoszkóppal és rejtvénnyel” próbálja megnyerni az olvasóközönséget. Elérhetőségük: dancst@mailbox.hu.

Az Illyés Gyula Kar újságát, Gerencsér József jelenlegi EHÖK alelnök alapította 2005-ben. A HALLATÓ főszerkesztője Bíró Attila Sándor és testvére Csaba elmondta, hogy „a minden hónapban megjelenő lap arra törekszik, hogy egyben tudományos és szórakoztató is legyen.” Elérhetőségük: biro.attila.sandor@citromail.hu.

Az Egészségtudományi Kar hallgatók által szerkesztett és a HÖK gondozásában kiadott lapjának neve InfÓzió. Program ajánlók, tudósítás, pályázatok, viccek, megkérdeztük rovat, receptek,trend rovat, HÖK-ös infók. Bővebb infó: http://etkhok.pte.hu

Kari gondozású információs lap az Összekötő újság, mely 2013-ban a XXII. évfolyamával jelentkezik. Az újság 2012-ben megújult tartalommal és külsővel jelent meg. A kari médium oldalain bemutatkoznak oktatóink, tudósításokat olvashatóak a kari rendezvényekről, külügyi vonatkozású eseményekről (pl.: vendégoktatókról, karon külföldi diákoknak tartott képzésekről stb), borajánló, receptek, Kari Tanács jegyzőkönyv kivonat stb. Az Összekötő eddig megjelent számainak megtekintéséhez kérem kattintson ide: http://www.etk.pte.hu/menu/51/46

A Természettudományi Karon négy esztendőnyi szünet után újra saját lapot olvashatnak a hallgatók és az oktatók: a TiéTeK című periodika havonta jelenik meg, a TTK-n lehet hozzájutni. A lapot a Hallgatói Önkormányzat adja ki. További információ a tietek@freemail.hu e-mailen!

 

utoljára frissítve: 2013. április 23. 11:13:29

Címkék: karilapok
« vissza

Egyetemi médiumok

UnivPécs

UnivTV